Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

La Cimişlia a fost dezvelit Monumentul în memoria victimelor regimului totalitar comunist

|versiune pentru tipar||
PL / 28 august 2013
Partidul Liberal

Astăzi, 28 august 2013, Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal a participat la ceremonia de dezvelire a Monumentului în memoria victimelor regimului comunist din Cimişlia.

În mai multe localităţi din republică au fost construite monumente în memoria victimelor regimului comunist la iniţiativa şi cu contribuţia Preşedintelui PL Mihai Ghimpu şi a Partidului Liberal.

La ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat celor care au suferit în urma regimului comunist totalitar, Mihai Ghimpu a menţionat: “Eu nu am facut această donaţie în calitate de Preşedinte de partid, nici ca politician, pentru că eu am venit NU în politică în anii 1988, eu am venit în lupta pentru libertatea neamului meu, pentru libertatea dvs şi a mea, pentru readucerea Adevărului, Libertăţii şi Bunăstării pe acest pătimit pământ, dar ca cetăţean am făcut acest lucru şi nu este primul monument la care contribui. O să continuăm să contruim monumente în toată republica şi mulţumesc celor care mă susţin pentru că în fiecare localitate trebuie să existe un monument care să scoată la suprafaţă durerea ascunsă, îngropată de bolşevici, de comunişti în acest harnic şi bogat pământ, să vadă lumea, să cunoască ce s-a întâmplat cu noi. Şi să ştiti ca nu sunt crimele lui Stalin, cum e scris aici, comuniştilor le place sa spună că Stalin a deportat, a organizat foametea ş.a. NU! Regimult totalitar comunist, acesta este adevărul! Stalin era doar palaria regimului adus cu baioneta în 1917 în Rusia şi în 1940 la noi.

Eu le mulţumesc tuturor celor care au contribuit ca astăzi sa fie dezvelit acest monument. Cum spuneam şi la inaugurarea Monumentului din scuarul Gării Feroviare la 23 august, data semnării pactului Ribbentrop-Molotov în 1939, acest monument vine să ridice neamul nostru din genunchi. Nu ne-au învins pe noi ocupanţii, regimul, căci odată ce ridicăm aceste monumente chiar dureroase pentru noi, înseamnă că victoria ne aparţine nouă. Noi astăzi suntem cei care decidem, noi suntem cei care spunem adevărul, noi suntem cei care trebuie sa lăsăm un testament bogat, frumos şi plin de adevăr, nu de minciună, urmaşilor noştri. Numai adevărul, munca cinstită şi nobilă, pot duce societatea înainte spre bine.

E de ajuns cât sânge a curs pe acest pământ, e de ajuns cât chin a fost adus aici, e de ajuns cât suferim şi astăzi, căci toate acestea sunt consecinţele ocupaţiei, regimului deportărilor, foametei organizate, gulagurilor, deznaţionalizării. Din această cauză, dragi cetăţeni, trăim azi în mizerie şi sărăcie, căci nici până acum Rusia nu vrea să se împace cu libertatea noastră care cu mult greu, cu multă munca, cu multă luptă am obţinut-o. Mulţi am suferit în anii ’80, când am pornit în această luptă — am fost târâţi prin judecăţi, închişi, bătuţi, duşi la case de nebuni pentru ca astăzi să avem aceste monumente.

Vă spun sincer că atunci când am ajuns Preşedinte Interimar mă gândeam: Doamne, cum de 20 de ani această durere, această tragedie a noastră stă ascunsă, acoperită, îngropată în pământ? Nici un Preşedinte ales de dvs nu a avut curaj să spună Moscovei politice — “Domnilor, durerea poporului meu e mai mare decât politica voastră, eu vreau să dezarhivez aceste dosare, să scot adevărul, să cunoască copiii, nepoţii, strănepoţii cine sunt cei care au luat vieţile buneilor lor, rudelor”. Trebuia s-o fac eu ca Preşedinte Interimar, şi aţi văzut — am scos adevărul, mult n-am mai stat în funcţie. Şi aceasta este maşinăria sovietică, folosită şi astăzi de către Kremlin, care lucrează cu mâinile unora de printre noi, aşa cum au fost deportaţi în Siberia tot din cauza unora din acea perioadă care făceau listele şi care poate acum au pensii bune, trăiesc bine, dar cei care au fost deportaţi şi li s-au luat averea o duc în continuare cu greutăţi şi în sărăcie.

Sunt sigur că va veni ziua în care vom aduce Unitatea neamului care să trăiasca în deplină Libertate, cu multă Dreptate şi Bunăstare, de aceea, dragi moldoveni, ţineţi capul sus şi luptaţi să aducem schimbarea până la capăt!”

În repetate rânduri Mihai Ghimpu a accentuat că va face tot ce-i stă în putere ca în fiecare localitate să fie ridicate monumente în memoria victimelor regimului totalitar comunist pentru ca tânăra generaţie să cunoască adevărul despre chinurile şi suferinţele prin care au fost nevoiţi să treacă cetăţenii noştri, indiferent de naţionalitate.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Regele dac Burebista a trecut Prutul Veaceslav UNTILĂ: Eşecul reformelor în Republica Moldova