Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Fracţiunea PL solicită convocarea de urgenţă a şedinţelor Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PL / 6 septembrie 2013 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 6 septembrie 2013, Deputaţii Fracţiunii Liberale în Parlament au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au motivat necesitatea de convocare urgentă a şedinţelor Parlamentului. La conferinţă au participat: Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, Vicepreşedinte PL; Boris Vieru, Secretar general al Fracţiunii PL, Vicepreşedinte PL şi Gheorghe Brega, Deputat.

La începutul conferinţei, Valeriu Munteanu a punctat că Fracţiunea PL solicită convocarea de urgenţă a şedinţelor Parlamentului, eventual pentru marţea sau miercurea viitoare, pentru a discuta problemele care au apărut în jurul deetatizării obscure a Băncii de Economii şi concesionării similare a Aeroportului din Chişinău, având în vedere faptul că Biroul Permanent al Parlamentului a hotărât să convoace şedintele Parlamentului abia începand cu data de 26 septembrie a.c. “Noi am încheiat sesiunea parlamentară în data de 12 iulie cu promisiunea că şedinţele vor fi reluate de la 1 septembrie, iată că această promisiune a celor care au făcut aceste aranjamente nu a ţinut şi noi credem că amânarea şedintelor Parlamentului este legată de aceste 2 afaceri dubioase: deetatizarea BEM şi concesionarea Aeroportului, altfel nu există nici o logică pentru că pe agenda Parlamentului există şi multe alte probleme care urmează a fi discutate, nu doar probleme recente, dar şi anumite restanţe pe care le are RM. Astfel, noi solicităm convocarea de urgenţă a şedinţelor Parlamentului şi o să propunem, formalizat, crearea unei Comisii Parlamentare de anchetă cu participarea largă a societăţii civile, pentru a clarifica circumstanţele în care au fost scoase din proprietatea statului aceste 2 bunuri foarte importante. Or, în luna august, în plină vacantă, atunci când opinia publică este focalizată către alte preocupaţii, Guvernarea noastră a hotărât să deetatizeze BEM şi, respectiv, să concesioneze Aeroportul Internaţional, două bunuri importante nu doar din punct de vedere economic, dar mai ales strategic”, a menţionat Preşedintele Fracţiunii PL, Valeriu Munteanu. Acesta a mai precizat că PL este în discuţii cu mai mulţi jurişti pentru a formula o adresare către Procuratura Generală pe cazul BEM: “este strigător la cer că 3 funcţionari pe care statul i-a delegat în Consiliul de Administraţie al Băncii de Economii să vitregească statul şi cetăţenii RM de acest bun strategic care a încăput pe mâna unei întreprinderi cvasi-osbscure şi foarte dubioase. În acest sens, întrezărim mai multe componenţe de infracţiune în limita codului penal — abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu a celor care au executat şi comandat acest furt al bunului public”.

Deputatul Gheorghe Brega a ţinut să menţioneze că: “Deetatizarea şi concesiunarea Băncii de Economii şi a Aeroportului s-a realizat în netransparenţă totală. În primul rând, s-a făcut în zilele de odihnă, în perioada de concediu şi, în al doilea rând, au fost nişte licitaţii dubioase, mai ales în cazul Aeroportului. Iniţial, participau firme din vest, firme cu renume mondial ca, în final, să rămână o singură firmă dubioasă de undeva din Rusia, care a apărut anul acesta, cu un capital statutar foarte îndoielnic”.

Gheorghe Brega a precizat că mai mulţi specialişti sunt de părere că investiţiile de care are nevoie Aeroportul ar fi putut fi acoperite fără ca acesta să fie concesionat, or, în cel mai rău caz, s-ar fi putut apela la un credit european. Deputatul şi-a manifestat dezacordul în legătură cu deetatizarea acestor 2 bunuri strategice şi a menţionat că aceasta este împotriva normelor europene: “Dorim aderarea la UE, dar ce facem? Concesionăm totul Rusiei pe ascuns? Care este motivul? Motivul îl putem doar presupune, or este un şantaj din partea Rusiei faţă de cei de la guvernare care, probabil, au afaceri prin Rusia, or îşi caută cei de la guvernare bani pentru că vin alegerile şi nu îi mai interesează pe ei statul sau poporul. Iată de ce Partidul Liberal îi încurca, dacă era PL la guvernare cu siguranţă nu era privatizată nici Banca de Economii şi nici Aeroportul, dar ne-au exclus şi au ales câţiva, 7–8 persoane care le sunt convenabile şi cărora le place acelaşi lucru, şi guvernează fără probleme în detrimentul republicii şi al cetăţenilor”.

Valeriu Munteanu a completat că în situaţia în care nu se va face nimic în acest sens, nu vor ramâne în portofoliul statului nici alte zeci de întreprinderi care, prin aceleaşi scheme, vor fi scoase din proprietatea statului. “Noi considerăm că în calitatea noastră de deputaţi, de purtători ai suveranităţii poporului, nu avem doar dreptul, dar şi obligaţia să ne interpunem între dorinţa unor guvernanţi de a secătui acest stat de adevăratele resurse pe care le mai avem şi interesele cetăţenilor care ne dictează să protejăm aceste bunuri”, a accentuat Preşedintele Fracţiunii PL.

Boris Vieru, Secretar general al Fracţiunii PL şi Vicepreşedinte al Partidului a declarat că de la criza guvernamentală pe care a avut-o republica din iarnă, până pe 30 mai, nu a mai existat un subiect care să aibă un impact atât de mare asupra opiniei publice, decât cel legat de întrăinarea BEM, care are 1 mln deponenţi şi întrăinarea Aeroportului Internaţional Chişinau. “Eu calific acest lucru cu un singur cuvânt — JAF! Jaf la drumul mare. Şi mai grav este că acest jaf se face direct cu complicitatea şi contribuţia Guvernului. A devenit deja o tradiţie ca Guvernele conduse de PLDM să trateze RM ca pe un teritoriu de pradă, ori eu nu am altă explicaţie pentru faptul că Guvernul a decis în 29 mai 2013, majorarea capitalului BEM şi după aceea renunţă la ea. Eu cred că Ministrul Economiei şi Ministrul Finanţelor sunt ridicoli când ne explică la televizor cât de benefice sunt aceste privatizări pentru Republica Moldova. Aceste obiecte sunt strategice şi au zguduit opinia publică prin privatizarea lor pentru că Aeroportul, fiind la frontiera NATO, odată concesionat ruşilor se transformă pentru Republica Moldova într-o vulnerabilitate majoră. Să nu uităm nici pentru o clipă în ce lume trăim, este vorba de falia geopolitică pe care se află republica, de conflictul transnistrean, lucrurile acestea trebuiau gestionate cu maximă prudenţă. În cazul BEM, bineinţeles că este un obiectiv strategic de care guvenul, ca şi de Aeroport, nu trebuia să se atingă în acest moment foarte inoportun şi nepropice pentru deetatizări, cu atât mai mult că Banca de Economii are aproximativ 1 mln de deponenţi, este practic cea mai populară bancă din republică, iar toate pensiile, asigurările, sunt gestionate de ea. PL a fost eliminat de la guvernare pentru a nu avea cine să stea în calea marelui jaf care se pretrece cu Banca de Economii, cu Aeroportul, şi vor mai exista şi alte obiecte care se conţin în lista de privatizării pe care Parlamentul a adoptat-o”, a spus Boris Vieru.

Secretarul general al Fracţiunii PL a mai accentuat că Curtea Constituţională ar trebui să verifice constituţionalitatea Hotărârii de guvern din 29 mai 2013, în ultima zi de viaţă a acelui Guvern demisionar, care avea atribuţii foarte limitate şi care nu ar fi trebuit în nici un caz să adopte decizii de importanţă atât de mare pentru Republica Moldova.

În această ordine de idei, Valeriu Munteanu a reiterat că Fracţiunea PL solicită convocarea urgentă a şedinţelor Parlamentului şi face, în acest sens, un apel public către Preşedintele Parlamentului. Totodată, acesta a accentuat că Partidul Liberal consideră că proprietatea trebuie să fie privată, dar deetatizarea nu trebuie să se facă în detrimentul cetăţenilor şi în beneficiul guvernanţilor: “Deetatizarea trebuie să fie transparentă, acesta este un principiu de bază european, or în luna august doar Rusia a atacat Georgia şi cele mai mari mizerii se fac în august, atunci când lumea este în concediu. Unii specialişti spun că nu există nici un stat în Europa care a deetatizat Aeroportul în întregime, sunt privatizate anumite servicii, nici chiar Rusia nu face acest lucru”.

Şi deputatul Gheorghe Brega a precizat la final că “PL este într-adevăr pentru privatizare, dar ne opunem în acest caz pentru că, aparent, ar fi privatizare, dar după conţinut — e furt. Din acest considerent şi suntem împotrivă, ceea ce nu înseamnă că PL în general este contra privatizării”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Veaceslav Untilă: Paravanul puterii La mulţi ani, d-le Oleg Ogor!