Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Veaceslav Untilă: Paravanul puterii

|versiune pentru tipar||
PL / 6 septembrie 2013
Partidul Liberal

În ultima vreme am fost cu toţii victimele unei manipulări de amploare şi când spun toţi am în vederea întreaga societate moldovenească, opinia publică din ţară şi de peste hotare. Am încercat să credem în declaraţiile reprezentanţilor noii coaliţii de guvernare, precum că aceasta a fost instituită cu scopul de a continua calea reformelor, calea de dezvoltare democratică şi calea de integrare europeană, iar pentru ca acest mesaj să fie mult mai veridic, s-a speculat pe marginea apropiatului Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, în cadrul căruia ar urma să fie parafate Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede inclusiv şi crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE, dar şi Acordul privind liberalizarea regimului de vize. Şi acest eveniment pe bună dreptate este unul extrem de important, poate cel mai important din ultimii ani, însă trebuie să recunoaştem că declaraţiile frumoase ale coaliţiei de guvernare constituie nimic altceva decât un paravan perfect pentru ca puterea actuală din Republica Moldova să-şi poată promova propriile interese.

Astfel, opinia publică a aflat recent unele detalii privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău pentru jumătate de secol către un investitor rus. De asemenea, în ultima perioadă au răsunat declaraţii privind acapararea Băncii de Economii de unii foşti demnitari ai puterii de la Chişinău şi de oameni de afaceri care au rădăcini în businessul rusesc. Alte declaraţii se referă la preconizata trecere a căilor ferate din Moldova în mâinile anumitor persoane. În context aş menţiona şi informaţiile tot mai insistente precum că atacul raider din vara anului 2011 asupra unei influente bănci din Moldova s-a materializat totuşi în ultimele luni, chiar dacă nu în formula în care s-a dorit iniţial. Ca să nu mai vorbim deja de acele privatizări care s-au decis pe ultima sută de metri înainte de plecarea Parlamentului în vacanţă.

Dacă e să sumăm cele spuse, vedem că, odată cu crearea noii coaliţii de guvernare, s-au activizat simţitor unele procese economice tenebre, au ieşit în evidenţă mai multe interese care până nu demult erau ţinute în frâu, departe de ochii opiniei publice. Şi nu cred că aceasta este o simplă coincidenţă. Or, dacă e să ne întoarcem cu puţin timp în urmă, mai exact la situaţia de acum patru luni, înlăturarea Partidului Liberal de la guvernare apare acum în cu totul altă lumină. Atunci, societatea aşa şi nu a primit un răspuns clar de la cei ce reprezintă guvernarea, de ce trebuia înlăturat de la putere Partidul Liberal. Căci, în esenţă, PL este un promotor fidel al ideii de integrare europeană şi de reintegrare a ţării, un luptător consecvent pentru democraţie şi drepturile omului, un adept al reformelor, al luptei cu corupţia şi contrabanda etc. Adică, acele obiective ce sunt trasate în programul de guvernare al actualei puteri sunt perfect valabile şi caracteristice Partidului Liberal! Prin urmare, nu programul, nu obiectivele şi nu echipa au fost acele motive ce au determinat înlăturarea PL de la guvernare, ci interesele obscure urmărite de forţe politice din ţară şi din afara ţării.

Într-adevăr, PL a declarat deschis că este un partid incomod pentru susţinătorii intereselor Rusiei în Moldova şi pentru acei ce doresc să-şi umple buzunarele din contul banilor publici. Noi, liberalii, am spus clar că Rusia a comandat înlăturarea PL de la guvernare, comandă care a fost execută imediat de exponenţii ei de la Chişinău, deoarece în cazul de faţă interesul lor era acelaşi. Rusia şi-a dorit o guvernare cât mai uşor de controlat într-un an decisiv pentru parcursul european al ţării şi a obţinut acest lucru, iar noua guvernare de la Chişinău şi-a dorit să scape de PL, pentru a-şi satisface interesele economice care, în lipsa unui control riguros din interior, s-au extins rapid.

În scurt timp, premierul Iurie Leancă va ieşi cu un raport privind primele 100 de zile ale noului Guvern. Fără a citi sau a asculta acest raport pot spune că va fi unul triumfalist şi va conţine informaţii ce vor veni în contradicţie cu realitatea. Am toate motivele să presupun acest lucru după ce am ascultat precedentul raport al premierului Leancă, cel rostit cu ocazia primelor 50 de zile ale noii guvernări. Sunt convins că şi de această dată Leancă va vorbi despre drumuri renovate şi construite, despre apeducte şi canalizare, despre investiţii şi alte reuşite, dar nu va sufla un cuvânt despre ce se întâmplă în spatele paravanului pe care îl ţine ridicat. Nu va spune nimic despre Banca de Economii, despre Aeroportul Internaţional Chişinău (am în vedere, actorii reali implicaţi în procedura concesionării), despre alte structuri private şi de stat care au trecut prin anumite procese (departe de a fi numite transparente) în ultimul timp. Nu va spune nimic “europeanul” nostru premier nici despre şcolile şi spitalele închise, despre exodul continuu al forţei de muncă, despre economia tenebră, corupţie, contrabandă etc. Şi de ce ar spune aceste lucruri dacă ele ar putea să strice din planurile boşilor săi politici pentru această toamnă, dar şi pentru întreaga perioadă cât a mai rămas până la alegerile parlamentare?

În Republica Moldova începe un nou sezon politic, un sezon în care va trebui să dăm dovadă de vigilenţă la maximum. Cu siguranţă, “scumpa” noastră guvernare ne va oferi mai multe piste false, ne va da diverse teme de discuţii în speranţa că, ocupaţi cu dezbaterea acestora, nu vom vedea cum în spatele unei pretinse puteri democratice şi europene se promovează cele mai murdare interese personale, de grup şi de partid, care nu au nimic în comun cu interesele cetăţenilor, cu interesele Republicii Moldova.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Partidul Liberal împlineşte 20 de ani de la fondare! Fracţiunea PL solicită convocarea de urgenţă a şedinţelor Parlamentului