Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal din 29 septembrie 2013

|versiune pentru tipar||
PL / 29 septembrie 2013
Partidul Liberal

Astăzi, 29 septembrie 2013, Consiliul Republican al Partidului Liberal s-a întrunit în şedinţă cu următoarea ordine de zi:

  1. Convocarea Congresului Partidului Liberal;
  2. Convocarea Conferinţelor Teritoriale;
  3. Activitatea filialelor teritoriale;
  4. Schimbarea imnului partidului;
  5. Participarea membrilor la training-ul organizat de CEC;
  6. Informarea membrilor Consiliului despre evenimentul dedicat aniversării a 20 de ani de la fondarea PL, care va avea loc la data de 20 octombrie 2013;
  7. Situaţia membrilor PL care deţin funcţii deconcentrate;
  8. Excluderea din rândurile partidului a unor membri care au încalcat statutul.

Ordinea de zi a fost votată în unanimitate de către membrii Consiliului Republican.

În continuare, Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a informat membrii Consiliului că în urma discuţiilor din cadrul Biroul Politic, s-a convenit de a propune convocarea Congresului în luna mai 2014. “La data de 5 septembrie 2014, expiră mandatul meu şi mandatele Dvs, precum şi mandatele unor vicepreşedinti, întrucat nu toţi au fost aleşi de Congres, dar toţi cunoaştem că şi mandatele actualilor deputaţi expiră în noiembrie 2014. De aceea, presupun că alegerile ordinare vor avea loc în toamna anului 2014. Reieşind din aceasta, va fi dificilă organizarea Congresului în septembrie, căci va fi perioada fierbinte a campaniei electorale, iată de ce noi am convenit la Biroul Politic al Partidului şi am ajuns la concluzia că ar fi bine să convocăm Congresul la sfârsitul lunii mai 2014”, a accentuat Mihai Ghimpu.

Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL, a prezentat o informaţie despre activitatea Organizaţiei de Femei şi a menţionat şi proiectele/activităţile în care vor fi implicate femeile liberale, cea mai apropiată fiind Conferinţa Internaţională finanţată de Fundaţia Friedrich Naumann cu tema: “Abilitarea femeilor în sectorul economic”. Preşedinta OFL a menţionat la finalul discursului: “Vă mulţumesc şi îmi doresc pe viitor ca prin eforturi comune să avem cât mai multe activităţi productive şi să le dăm tuturor o lecţie de bună organizare, comunicare eficientă şi reuşită”.

Despre convocare Conferinţelor teritoriale, Mihai Ghimpu a precizat: “Stimaţi colegi, cunoasteţi că în conformitate cu prevederile statutului, la Congres pot participa doar membrii delegaţi de Conferinţele Teritoriale, conform cotei de reprezentare ce va fi prezentată de Secretarul general, Dl Ion Apostol. Iată de ce trebuie organizate Conferinţele Teritoriale, însă, acestea nu pot avea loc fără convocarea Adunărilor Generale a membrilor Organizaţiilor Primare. Aici, D-lor Preşedinţi de filiale, rog să îndepliniţi ceea ce am convenit împreună la ultima întâlnire cu toţi Preşedinţii filialelor teritoriale, adică să verificaţi numărul de membri, prin cererea de reconfirmare a membrului de partid. Noi avem nevoie de Organizaţii Primare puternice, cu buni creatori de opinie, oameni cu verticalitate, membri care să explice cetăţenilor situaţia politică din republică, care sunt cintiţi şi respectaţi în localităţile lor şi care înţeleg că partidele politice se formează pentru oameni, şi nu pentru interesele membrilor care, după ce ajung la guvernare, fură averea statului/cetăţenilor”.

Referitor la activitatea filialelor teritoriale, Preşedintele Liberalilor a accentuat: “Trebuie să continuăm să ne ocupăm serios de activitatea Partidului, întrucât oamenii care ne-au acordat încrederea lor aşteaptă Dreptate, Libertate şi Bunastare. Nu trebuie să încetăm să promovăm valorile liberale, valorile naţionale, să luptăm pentru om, cauză şi neam, iată de ce trebuie să menţinem legătura strânsă cu cetăţenii, căci Liberalismul înseamnă şi responsabilitate”.

Ion Cebanu, Preşedintele Organizaţiei de Tineret a precizat că până la Congres, Organizaţia de Tineret este în proces de convocare a şedinţelor Conferinţelor Teritoriale de tineret. “În unele raioane aceste Conferinţe deja au avut loc, în altele — vor fi convocate până la Congres. De asemenea, vom convoca şi Consiliul Republican al Tineretului Liberal şi, astfel, continuăm să muncim la întărirea şi consolidarea Organizaţiei”.

În continuare, membrii Consiliului Republican au discutat modificarea punctului 1.4.2 din statut, cu privire la imnul Partidului. “Propun modificarea punctului 1.4.2 în redactie nouă şi vă reamintesc că, conform punctului 4.18.4, Consiliul Republican poate modifica statului şi programul partidului, iar reieşind din aceasta, propun să excludem din statut fragmentul de la punctul 1.4.2 — “în calitate de imn al Partidului Liberal se interpretează melodia «Libertate», muzică: Anatol Dumitraş, versuri: Ion Hadârcă” şi să înlocuim acest articol cu: “Imnul PL este abrobat de Biroul Politic”. Nu poate avea Partidul Liberal un imn scris de cel cel ce a tradat Partidul si alegatorii care datorita lor a obtinut mandatul de deputat”, a punctat Mihai Ghimpu.

Cu referire la evenimentul pe care îl va organiza Partidul la împlinirea a 20 de ani de la fondare, Ion Apostol, Secretar General, a menţionat: “Sărbătoarea va fi organizată la data de 20 octombrie 2013, la Leogrand, iar acum lucrăm împreună cu Preşedinţii de Filială la listele invitaţilor. Ţin să accentuez că vor fi prezenţi şi oficiali europeni, ambasadori şi alte personalităţi importante. Totodată, precizez că sărbătoarea va fi una modestă, noi suntem un partid al oamenilor şi nu ne permitem mult fast în aceste momente de criză pentru Republica Moldova”.

În legătură cu training-ul organizat de CEC, Roman Andrieş, Vicepreşedinte TL, a informat membrii Consiliului despre programul de instruire şi a menţionat criteriile de selecţie a participanţilor precum şi numărul acestora.

În continuare, mai multi membri ai Consiliului au prezentat care este situaţia membrilor PL care deţin funcţii deconcentrare. Cu referire la aceasta s-au exprimat Victor Rusanovschi, Anatol Cârnu, Boris Ivaş, Alexandru Coşcodan, Roman Boţan, Petru Botezatu ş.a. Aceştia au precizat că liberalii care deţin funcţii deconcentrate sunt presaţi şi şantajaţi de către conducerea Ministerului Mediului şi Ministerului Apărării şi de conducerea Agenţiei “Apele Moldovei”.

În acest context, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primarul general al mun. Chişinău, a accentuat: “Actuala guvernare amplifică metodele comuniştilor. Din fericire, electoratul nostru nu acceptă să stea sub cizmă, iar eliberarea din funcţii a mai multor membri PL, fără motiv legal, demonstrează slăbiciunea şi disperarea celor care au trădat. Aceste metode murdare la care a apelat grupul celor 7 au efect de bumerang. Acţiunile lor sunt mai mult decât ridicole, mai ales că minciuna are picioare scurte”.

Preşedintele PL a completat: “Cât am fost Preşedinte al Parlamentului şi Preşedinte Interimar al republicii nu am concediat pe nimeni după criterii politice, la fel cum nici Dorin Chirtoacă nu a făcut concedieri fără motive legale de când ocupă funţia de Primar general al municipiului Chişinău. Din toate partidele politice, doar PL procedează corect cu oamenii, căci noi suntem pentru viitorul european al republicii, iar UE înseamnă omul în prim plan şi legea. Noi suntem din alt aluat! Noi suntem Partidul care ne-am asumat schimbarea şi trebuie să luptăm pentru ea, căci, repet, Republica Moldova are nevoie de caractere, de oameni cu verticalitate şi demnitate”.

Conform ordinii de zi, membrii Consiliului au dezbătut şi problema membrilor care deţin funcţii în cadrul partidului şi au încalcat statutul. Respectiv, au fost propuşi să fie excluşi din rândurile Partidului: Ilie Manea, Adrian Boldurescu, Vasile Grama, Anatol Cuzuioc, Gheroghe Botnaru, Vasile Pleşcanu, Mihai Molcoci, Igor Călin, Ion Gorenco, Pavel Tomaciuc, Sebastian Andriuţă şi Sergiu Odajiu.

Totodată, membrii Consiliului au păstrat un moment de reculegere în memoria regretatului Nicolae Andronachi, fost Preşedinte al Filialei Teritoriale PL Ialoveni, Preşedintele r. Ialoveni.

În urma discuţiilor, Consiliul Republican PL a hotărât:

  1. Convocarea Congresului Republican al Partidului Liberal în luna mai 2014, data va fi stabilită, ulterior, de către Biroul Politic Central al Partidului;

  2. Conferinţele Filialelor Teritoriale se vor desfasura până în luna mai 2014;

  3. Textul articolului 1.4.2 din statut — “în calitate de imn al Partidului Liberal se interpretează melodia «Libertate», muzică: Anatol Dumitraş, versuri: Ion Hadârcă”, reieşind din punctul 4.18.4, care prevede că Consiliul Republican poate modifica statutul şi programul partidului, a fost exclus şi înlocuit cu “Imnul PL este abrobat de Biroul Politic al Partidului”;

  4. Preşedinţii de filiale sunt responsabili de delegarea membrilor, până la termenul limită, care vor participa la training-ul organizat de CEC;

  5. Membrii PL care deţin funcţii deconcentrate să nu-şi dea demisia chiar dacă asupra lor sunt exercitate presiuni, întrucât concedierea fără motive legale este o încălcare gravă;

  6. Excluderea din rândurile partidului pentru încălcarea statutului Partidului Liberal a următorilor membri:

    • Ilie Manea
    • Adrian Boldurescu
    • Vasile Grama
    • Anatol Cuzuioc
    • Gheroghe Botnaru
    • Vasile Pleşcanu
    • Mihai Molcoci
    • Igor Călin
    • Ion Gorenco
    • Pavel Tomaciuc
    • Sebastian Andriuţă
    • Sergiu Odajiu
  7. Includerea în Consiliul Republican a următorilor membri:

    • Petru Rotaru
    • Vladimir Cernat
    • Vasile Guţu
    • Tudor Călugăreanu
    • Arcadie Călăraş

La final, Preşedintele PL Mihai Ghimpu a mulţumit tuturor membrilor pentru activitatea pe care o desfăşoară în cadrul partidului, pentru verticalitate şi demnitate, le-a urat succes şi perseverenţă în lupta pentru schimbarea până la capăt, care nu poate fi realizată fără multă muncă şi responsabilitate din partea tuturor membrilor şi a declarat şedinţa Consiliului Republican închisă.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Valeriu Munteanu: Stalin, Mamona şi Alexandr Petcov Discursul Corinei Fusu la “Şcoala de leadership pentru femei”