Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Discursul Corinei Fusu la “Şcoala de leadership pentru femei”

|versiune pentru tipar||
PL / 30 septembrie 2013
Partidul Liberal

Corina Fusu, Preşedintele OFL, a participat la data de 27 septembrie 2013, lansarea Şcolii de leadership pentru femei, organizată de Women’s Democracy Network Moldova Chapter (Reţeaua Femeilor pentru Democraţie). Evenimentul a avut loc în incinta Ministerului Agriculturii, cu participarea a peste 50 de doamne din diferite partide politice parlamentare şi extraparlamentare.

Cu această ocazie, Corina Fusu a ţinut următorul discurs:

Cel mai valoros capital al unui stat este potenţialul uman — ceea ce înseamnă abilităţi, educaţie şi productivitatea forţei de muncă, iar femeile reprezintă jumatate din acest capital uman.

Dacă e să ne gândim, de ce anume femeile trebuie să fie mai prezente în politică, în posturi unde se iau decizii, în mediul de afaceri? Eu am un singur raspuns - dacă femeile reprezintă jumătate din populaţie, deci, ar trebui să fie aproximativ egale ca număr în rândul reprezentanţilor politici. Faptul că nu se întâmplă aşa se explică prin existenţa unei discriminări intenţionale şi structurale şi alte bariere derivate din aceasta, cum ar fi standardele masculine după care au fost create regulile de reprezentare în poziţiile de top, lipsa parteneriatului în domeniul familial şi insuficienţele politicii de reconciliere a vieţii private cu munca.

Femeia lider este o declaraţie de principiu a egalităţii de merite între bărbat şi femeie. Existenţa femeilor lider este o dovadă că aşa stau lucrurile. Numărul lor încă redus este o dovadă că rezistenţa societăţii la această evidenţă este încă mare afirma psihosociologul român, Vintilă Mihăilescu.

Evident că, conceptul de lider/liderism este foarte mult vehiculat în societatea noastră şi este firesc ca toţi să-şi pună întrebarea dacă abilităţile de lideri sunt înnăscute sau ele cumva pot fi cultivate.

Dar ce înseamnă, de fapt, a fi lider şi ce anume face din unii oameni, lideri incontestabili? Sunt abilităţile de lider înnăscute sau le putem cultiva? Adevărul este, de cele mai multe ori, undeva la mijloc.

Specialiştii spun că abilităţile de lider sunt o treime înnascute şi două treimi construite. Aşadar, este nevoie de o baza nativă pe care să o şlefuim, dar, şi mai mult, este nevoie de o permanentă preocupare pentru dezvoltarea abilităţilor pe care ar trebui să le deţină un lider adevărat. Există persoane care, deşi au potenţial de lider, nu îl exploatează. În schimb, sunt persoane care îşi doresc atât de mult să devină lideri, încât reuşesc să compenseze absenţa trăsăturilor înnăscute de conducător.

În contextul celor spuse mai sus, consider foarte oportună lansarea “ŞCOLII DE LEADERSHIP PENTRU FEMEI”. Sunt sigură că aceste instruiri vor contribui la sporirea numărului de fete şi femei abilitate şi pregătite să se implice activ în societate, să schimbe lucrurile, să lupte pentru un trai mai decent la noi acasă.

Cu siguranţa ca pe arena internaţională se regăsesc femeii lider cu rezonanţă majoră, aici putem menţiona pe Indira Gandhi — Prim-ministru al Indiei din 1966 până în 1977, Benazir Bhutto, care a îndeplinit de două ori funcţia de Prim-minitru al Israelului, Margaret Thatcher, cunoscută ca “Doamna de Fier”, a fost Prim-ministrul Marii Britanii din 1979 până în 1990, Angela Merkel, prima femeie Cancelar din istoria Germaniei, Mama Teresa — călugăriţa catolică de origine albaneză, care a fondat ordinul Misionarii Carităţii în Calcutta, India şi multe, multe altele. Iar RM vine să se înscrie cu liderele sale autentice din Parlament , Guvern, Afaceri, Societatea civilă, dar m-aş bucura şi mai mult dacă această listă va fi completată cu nume din lista participantelor la această şcoală. Pentru că succcesul şi potenţialul de dezvoltare a unui stat depinde, în mare măsură, de gestionarea eficientă a accestui capital uman de circa 50 la sută, care sunt femeile.

La final, D-na Corina Fusu a mulţumit pentru implicare, organizare şi interes tuturor participantelor şi, în special, reprezentantelor OFL.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal din 29 septembrie 2013 Femeile liberale au participat la Şcoala de leadership