Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liderii PL au participat la Atelierul de Lucru pentru oficialii de rang înalt — “Liberalii în coaliţie” la Ljubljana, Slovenia

|versiune pentru tipar||
PL / 14 octombrie 2013
Partidul Liberal

În perioada 11–13 octombrie curent, Liderii Partidului Liberal: Corina Fusu, Deputat, Vicepreşedinte PL, Anatol Şalaru, Prim-vicepreşinde PL, Boris Vieru, Secretarul Fracţiunii PL, Vicepreşedinte al Partidului şi Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte PL, au participat Atelierul de Lucru pentru oficialii de rang înalt cu subiectul “Liberalii în coaliţie”, care a avut loc la Ljubljana, Slovenia.

Acest seminar a fost organizat de către Liberal Democraţii din Marea Britanie şi Partidul Lista Civică din Slovenia, cu suportul Fundaţiei Westminster pentru Democraţie.

Semianarul şi-a propus să pună în discuţie şi să împărtăşească experieţele privind Guvernările în coalaţie ale mai multor Partide ALDE.

În cadrul seminarului, D-na Corina Fusu, Deputat, Vicepreşedinte PL, a prezentat situaţia actuală din cadrul Partidului Liberal şi a abordat subiectul trădării partidului de către grupul Hadârca, precum şi situaţia jenantă şi irepetabilă de a nu recunoaşte o fracţiune în cadrul Parlamentului a unui partid care a primit votul de încredere al cetăţenilor şi a acces la guvernare, în acest caz — Partidul Liberal. Corina Fusu a vorbit şi despre faptul că nici o Filială Teritorială PL nu a trecut de partea trădătorilor şi că unicile partide în creştere, conform ultimilor sondaje, este PL şi, din păcate, PCRM, iar în topul încrederii, pentru prima dată în ultimii 12 ani, a fost ales Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Prima General al mun. Chişinău, surclasându-l pe V. Voronin, în timp ce popularitatea Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, a crescut aproape de două ori.

La seminar au participat lideri ai partidelor liberale din mai multe state precum: Republica Moldova, Georgia, Marea Britanie, Slovenia, Olanda. Participanţii au avut ocazia să facă schimb de experienţă şi să poarte discuţii cu personalităţi precum Rt Hon Andrew Stunell, Deputat, Membru al Consiliului de Administrare a Fundaţiei Westminster pentru Democraţie, Marea Britanie, Tamara van Ark, Deputat, Vicepreşedinte al Partidului parlamentar VVD(Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie), Olanda, Lousewies Van Der Laan, fost Deputat în Parlamentul European, Vicepreşedinte ALDE(Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) etc.

Discursul Corinei Fusu la seminarul “Liberalii în coaliţie”

La data de 12.04.13, foştii colegi de Fracţiune, auto-intitulaţi PL — reformatori ( Ion Hadârcă, Ana Guţu, Oleg Bodrug, Anatolie Arhire, Valeriu Saharneanu, Vadim Vacarciuc, Vadim Cojocaru ) au făcut o declaraţie care contravine deciziei Consiliului Republican al PL din 31.03.13 de a nu vota candidatura lui Vlad Filat la funcţia de Prim-Ministru, demis de Parlamentul RM la data de 5 Martie 2013, din considerente de abuz de serviciu, trafic de influenţă si suspiciuni de corupţie. Totodată, Consiliul Republican al PL a decis că Fracţiunea PL va vota oricare altă candidatură propusă de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), pentru a nu compromite definitiv imaginea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). În baza sesizării Curţii Constituţionale (CC) de către Fracţiunea PL, semnată inclusiv de către foştii noştri colegi, CC a stabilit că Vlad Filat nu mai poate candida la funcţia de Prim Ministru:

În data de 13 aprilie 2013, Consiliul Republican (CRPL) a exclus din rândurile PL 7 deputaţi şi a retras suportul politic la câţiva miniştri, din considerentul că aceştia nu s-au conformat deciziei luate prin consens de către CR(Consiliul Republican) PL, astfel au dezmembrat Fracţiunea PL pentru a-l putea vota pe Vlad Filat.

Din cele expuse mai sus, deputaţii neafiliaţi (grupul lui I. Hadârcă ) nu pot reprezenta PL în Parlamentul RM, cu atât mai mult, nu pot reprezenta Partidul Liberal în delegaţiile oficiale ale RM, precum Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comitetul de Cooperare UE-RM, Comitetul de Cooperare pentru Integrarea Europeană RM- România şi alte delegaţii internaţionale.

Ilegalitatea cea mai gravă s-a produs atunci când noul candidat la funcţia de Prim-Ministru al RM, Iurie Leancă şi preşedintele PLDM, Vlad Filat, au refuzat să negocieze Noul Acord cu PL, preferând negocieri cu membrii grupului Hadârcă, recunoscându-i în calitate de membri ai Fracţiunii PL, astfel încălcând etica parlamentară. Prin acest gest V. Filat a desconsiderat PL , principalul Partid care încă în 2007, promovând vectorul de Integrare Europeană, a câştigat alegerile locale în faţa comuniştilor, avându-l în calitate de candidat la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău pe Dorin Chirtoacă. PL este unul dintre fondatorii şi autorii denumirii Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), care a pledat întotdeauna pentru respectarea valorilor europene, pentru aderarea la UE şi NATO, pentru consolidarea AIE. Tocmai din aceste considerente, PL este tot mai des atacat de către exponenţii Federaţiei Ruse.

În data de 30.05.13 a fost semnat Acordul privind constituirea şi funcţionarea Coaliţiei Proeuropene (CPE). Din partea PLDM a semnat acordul preşedintele acestui Partid, Vlad Filat, din partea PD a semnat preşedintele PD, Marian Lupu, iar Ion Hadârcă, neavând dreptul, a semnat în calitate de Preşedinte al Fracţiunii PL, uzurpând astfel funcţia de Preşedinte al Fracţiunii PL, adevăratul preşedinte al Fracţiunii fiind Valeriu Munteanu.

Faptul că preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi preşedintele PD, Marian Lupu, au semnat Acordul în numele Partidelor pe care le reprezintă, iar Ion Hadârcă în numele Fracţiuni PL, demonstrează faptul că ambii, Filat şi Lupu, au contribuit la scindarea Partidului Liberal. Cunoscut este faptul că Alianţele şi Coaliţiile se formează de către Partidele Politice, fapt prevăzut şi în Statul PL.

Este important să fie cunoscut faptul că, chiar dacă foştii noştri colegi şi parteneri de Alianţă ne-au neglijat în timpul negocierilor şi ne-au scos în afara guvernării, PL a fost, este şi rămâne un Partid pentru Integrarea Europeană, care va vota toate legile euroconforme, un Partid anticomunist, antrenat în lupta împotriva corupţiei. Pe de altă parte, aşa-zisa Fracţiune a lui Ion Hadârcă votează proiecte de legi ce nu corespund normelor europene, împreună cu Partidul Comuniştilor din RM, compromiţând Partidul Liberal (drept exemplu: Legea cu privire la Curtea Constituţională, modificări la Codul Electoral, trecerea Centrului Naţional Anticorupţie din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului, ş.a.).

Deci, a aparut o situatie confuză: Preşedintele nou ales al Parlamentului RM, Igor Corman, neglijează Fracţiunea PL condusă de Valeriu Munteanu şi recunoaşte drept Fracţiune PL, Grupul Hadârcă, în situaţia când aceştia s-au declarat Partidul Liberal Reformator.

Deşi asistăm la uzurparea Fracţiunii Parlamentare a PL, trebuie să menţionăm că nici o filiala teritorială nu a trecut de partea trădătorilor şi ca unicile partide în creştere conform ultimilor sondaje este PL şi PCRM. Pentru prima dată în ultimii 12 ani, în topul încrederii a ieşit Dorin Chirtoacă, surclasându-l pe liderul PCRM, V. Voronin, iar popularitatea Preşedintelui PL, M. Ghimpu, a crescut aproape de doua ori.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Şedinţa anuală a Adunării Parlamentare NATO, oraşul Dubrovnik, Croaţia Veaceslav Untilă: Un furt de proporţii şi un circ pe potrivă