Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu: Luare de cuvânt la proiectul de lege privind limitarea drepturilor deputaţilor

|versiune pentru tipar||
PL / 15 noiembrie 2013
Partidul Liberal

Domnilor deputaţi,

Parlamentul Republicii Moldova este organul reprezentativ suprem al poporului şi, în consecinţă, unica autoritate chemată în mod direct să desfăşoare activităţi politico-juridice.

Din păcate, deşi Constituţia prevede incompatibilitatea pluralismului politic cu dictatura şi totalitarismul, proiectul de modificare a Regulamentului Parlamentului, aduce o gravă atingere valorilor supreme ale unui stat de drept, instituind mai multe limitări nepermise ale drepturilor mandatarilor voinţei populare.

Mult stimaţi parlamentari din coaliţia de guvernare,

Noi, liberalii înţelegem şi conştientizăm perfect pericolul restauraţiei comunismului, în Republica Moldova, şi în egală măsură cu toţi cetăţenii, suntem deranjaţi de această năpastă, de această urgie socială, pe care unii o numesc, pe bună deptate, chiar “talpa iadului”, dar nu este posibil să te lupţi cu bolşevicii folosind metodele specifice lor, democraţii trebuie să demonstreze şi să probeze ataşamentul lor necondiţionat şi inepuizabil la valorile unui stat de drept.

Fiţi atenţi, domnilor de la guvernare, la aceste manevre periculoase, riscaţi ca odată cu apa să aruncaţi şi pruncul din scăldătoare, acest prunc al democraţiei, pe care l-am aşteptat cu toţii atâta timp, şi, apropo, a cărui paternitate, noi liberalii o revendicăm pe bună dreptate.

Autorii iniţiativei legislative dezbătute, au disimulat printre prevederile adecvate de modificare şi ajustare a cadrului legal şi unele norme de extracţie totalitaristă, care developează, încă o dată, incompatibilitatea Coaliţiei AeroBank cu normele democratice de luptă politică.

Şi noi liberalii am fost alături de voi la putere şi noi liberalii am avut responsabilitatea preşedinţiei Parlamentului … şi atunci comunişti erau puzderie, iar Aghiuţă nu era atunci mai alb decât acum, dar niciodată nu ne-a trecut prin cap, să luptăm cu bolşevicii, limitând instrumentele unei democraţii veritabile.

Voi ştiţi, şi toată lumea ştie, că prezenţa liberalilor la guvernare nu ar fi permis astfel de limitări ale democraţiei, precum niciodată în prezenţa noastră nu aţi fi limitat accesul la şedinţele Guvernului şi nu aţi fi dat de pomană ruşilor Banca de Economii şi Aeroportul Chişinău.

Da, democraţia este o materie mult mai complicată decât autocraţia, dar insistând pe aceste paradigme de limitare, o să ajungeţi domnilor guvernanţi la democratură — o invenţie mai nouă a autocraţilor, care se declară democraţi.

În strictă conformitate cu tehnicile de manipulare însuşite, instigatorii acestui regres legislativ doresc transpunerea graduală în practică a interdicţiilor — începând cu libertatea de exprimare în cadrul Parlamentului şi încheind cu libertatea de exprimare garantată fiecărui cetăţean, la el acasă.

Cum altfel, decât un atentat la pilonii de bază ai unei societăţi democratice, poate fi calificată limitarea dreptului deputatului de a-şi expune părerea sau de a formula întrebări?

Mai crede cineva în posibilitatea de a-şi expune liber propria opinie, în situaţia în care “represiunile politice cu papion şi fără uşancă” devin tot mai dese, instrumentarul necesar trecând rapid toate procedurile legislative?

Dragi colegi,

Vă înţeleg nemulţumirea generată de întrebările incomode adresate de cei care nu participă alături de voi la procesul de spoliere a ceea ce a mai rămas din patrimoniul public, însă cu siguranţă că aceasta nu poate servi drept scuză pentru reducerea aproape la zero a posibilităţii deputaţilor de a dezbate un proiect de lege, în numele alegărilor săi.

Sunt de înţeles şi frustrările unor şefi tenebroşi care îşi doresc să evite formularea obiecţiilor pertinente la proiectele legislative conjuncturiste, care s-ar vrea adoptate cât mai departe de ochii lumii, dar sper că tendinţele dictatoriale ale acestor lideri politici, traşi pe dreapta de Constituţie, să nu fie aprobate în plenul Parlamentului.

Stimaţi (încă) deputaţi,

Fac apel la conştiinţa Dumneavoastră de legislator şi de reprezentant suprem al voinţei poporului, să nu vă lăsaţi cuprinşi de sentimente antagonice de ură politică şi vă îndemn să nu votaţi acest proiect crud, care abundă în reglementări conjuncturiste, în detrimentul normelor generale.

Vă rog să fiţi conştienţi de posibilitatea aplicării şi faţă de unii dintre Dumneavoastră a prevederilor draconice ale acestui proiect, având în vedere variabilitatea social-politică.

Veniţi, domnilor de la guvernare, cu proiecte de legi bune, pentru oameni, pentru cetăţeni, pentru europenizarea acestei aşchii de Ţară, nu ca cele de ieri — jumătate neconstituţionale, sau ca altădată — clientelare şi de căpătuire (pentru voi, nu pentru cetăţeni) şi noi, liberalii, vă promitem solemn că le vom susţine necondiţionat prin votul nostru, n-o să intervenim niciodată în dezbateri, n-o să vă obosim cu întrebările noastre incomode, n-o să vă mai înroşim obrazul, care cine ştie cât mai rezistă, sărmanul…

Domnilor guvernanţi, vă rog să vă notaţi ceea ce o să vă spun în încheiere, pentru că o să revenim neapărat la această discuţie.

După alegerile din 2014, abrogarea acestei legi, a celei cu privire la închiderea şedinţelor Guvernului, dar şi a altor atentate la democraţie, prezente sau viitoare (pe care noi le monitorizăm şi le notăm), vor fi o precondiţie a noastră, a liberalilor, pentru formarea unei noi Guvernări cu adevărat democratice şi proeuropene.

Dragi colegi,

Am totuşi speranţa că nu veţi limita drepturile deputatului şi voi mai avea ocazia să mă adresez de la această tribună, către alegătorii Partidului Liberal, care ne-au delegat în Parlament, să apărăm democraţia şi statul de drept.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Filiala Teritoriala PL Cimişlia îşi întăreşte poziţiile Consiliul Republican PL s-a convocat în şedinţă