Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

La Chiperceni, Orhei, a fost inaugurat un Monument în memoria victimelor regimului comunist

|versiune pentru tipar||
PL / 21 noiembrie 2013
Partidul Liberal

Astăzi, 21 noiembrie 2013, la Chiperceni, Orhei, de Hramul localităţii, a fost dezvelit Monumentul în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie.

La eveniment au participat: Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Sergiu Miron, Consilier rational, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Orhei, Ion Volosciuc, Primarul liberal al localităţii Chiperceni, doi veceprimari de Orhei, Roman Boţan şi Ala Savin, membri ai Partidului Liberal, precum şi alţi reprezentanţi din administraţia locală şi locuitori ai satului.

Monumentul a fost sfinţit, iar ulterior, Primarul localităţii, Ion Volosciuc, a salutat ideea Partidului Liberal de a construi astfel de monumente în toate localităţile Republicii Moldova. “Din Chiperceni 178 cetăţeni au fost deportaţi, aceasta înseamnă, după nr. de locuitori de atunci, fiecare a 4-a persoană din localitate, iar după nr. locuitorilor de azi, fiecare a 10-a. Pe lângă aceasta, întregul sat a suferit în urma foametei organizate. Aduc sincere mulţumiri celor care au contribuit la ridicarea acestui monument în memoria celor care au suferit în urma regimului comunist de ocupaţie. Acum, locuitorii din Chiperceni vor avea unde aprinde o lumânare şi depune flori pentru a-i comemora pe cei care au suferit doar pentru că erau gospodari, intelectuali şi nu acceptau nedreptatea impusă de regimul ocupant. Aduc sincere mulţumiri, în mod special, D-lui Preşedinte Mihai Ghimpu, cu ajutorul Dumnealui multe lucruri bune au fost realizate în această localitate. Să fie într-un ceas bun!”, a menţionat Ion Volosciuc, Primar PL al localităţii Chiperceni.

Mihai Ghimpu a mulţumit locuitorilor şi celor care au contribuit la construirea monumentului şi a precizat: “Din păcate, avem mulţi cetăţeni care consideră că nu trebuie să răscolim trecutul. Eu cred că noi nu putem avea viitor, fără ca să ne cunoaştem trecutul şi fără ca să ne cunoaştem istoria. Ce vină au purtat cei 178 de oameni deportaţi? Ce vină au avut copiii, mamele însărcinate, bărbaţii care erau buni gospodari? Este clar, scopul lor a fost să ne distrugă Istoria, Limba, Identitatea, să ne distrugă pe noi, românii moldoveni, iar aici să crească altă «sămânţă», fapt confirmat de impunerea unei alte identităţi şi impunerea limbii ruse ca limbă oficială, ceea ce a afectat vorbirea limbii noastre materne. Această idee, pe care deja o materializăm, de a dezveli în fiecare localitate câte un monument în memoria vitimelor regimului comunist de ocupaţie, aparţine Partidului Liberal. Mai mult de 20 de ani au trecut, iar Republica are încă la guvernare oameni care urmăresc interesele personale şi nu le pasă de cauză, de suferinţele prin care a trecut acest popor şi de necazurile pe care le au şi acum cetăţenii . Niciun Preşedinte al republicii, ales direct, nu a făcut nimic pentru a aduce Dreptate neamului nostru, abia în perioada când am ocupat funcţia de Preşedinte Interimar au fost desecretizate arhivele KGB, ca să cunoască măcar copii, nepoţii, rudele, cine le-au ucis sau le-au deportat părinţii, buneii, străbuneii, etc. Tot Partidul Liberal a fost cel care, împreună cu Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, a ridicat Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist în scuarul Gării Feroviare din Chişinău, monument care este o dovadă a demnităţii poporului care a suferit, dar s-a ridicat în picioare. Nimeni nu are dreptul şi nu va reuşi să ne interzică să-i comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru neam! Noi suntem un popor cu rădăcini adânci şi sănătoase, avem o istorie bogată şi trebuie să fim mândri de Limba pe care o vorbim, Limba Română, de identitatea şi istoria noastră. Vă rog să ţineţi cont că putem avea un viitor prosper, putem avea dreptate şi putem trăi liberi şi cu demnitate, numai în marea familie europeană, pentru că UE înseamnă respectarea Omului şi a Legii, dar nu dictatura celor cu funcţii şi urmărirea intereselor acestora.

Le mulţumesc tuturor celor care au depus efort ca astăzi să inaugurăm acest monument, vă mulţumesc şi DVS pentru că sunteţi aici, fapt ce demonstrează că vă pasă şi nu sunteţi indiferenţi faţă de trecutul tragic şi sângeros al neamului nostru.

Nu uitaţi, dragi cetăţeni, un popor este respectat atunci când trăieşte cu demnitate! Aceasta este datoria noastră şi aşa trebuie să ne educăm şi copii!

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care, din păcate, nu mai sunt printre noi!”

Roman Boţan, viceprimar de Orhei, Preşedintele Organizaţiei PL or. Orhei, a menţionat că astfel de monumente demonstrează faptul că poporul nostru nu-şi uită trecutul. “Sute de mii de oameni au fost nedreptăţiţi de regimul comunist de ocupaţie, au suferit de foame, au fost deportaţi, li s-au luat averile, iar aceste adevăruri are curajul să le spună doar Partidul Liberal”, a punctat Roman Boţan.

După ceremonia de inaugurare a monumentului, mai multe victime ale regimului totalitar comunist şi-au împărtăşit trista experienţă prin care au fost nevoiţi să treacă şi au declarat că această perioadă în care era dictatura comunistă a fost cea mai groaznică şi mai sângeroasă atât pentru ei, cât şi pentru întreaga republică. În acest sens au vorbit: Ana Dolghii, Valeriu Tiron, Elisaveta Dominte, Vera Stratulat etc. Locuitorii au povestit cu lacrimi în ochi nedreptăţile pe care le-au văzut şi le-au suferit şi au accentuat că ei şi cei care au plecat de printre noi în chinuri groaznice aşteaptă încă ziua în care li se va face Dreptate.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La Lucaşeuca a fost deschis un mini-teren de fotbal cu acoperire artifcială Veaceslav Untilă: Guvernarea umblă cu mâţa în sac