Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Republica Moldova nu are altă cale decât Integrarea Europeană

|versiune pentru tipar||
PL / 25 noiembrie 2013 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 25 noiembrie 2013, Conducerea Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă în care a accentuat importanţa menţinerii vectorului european al Republicii Moldova şi a atenţionat Coaliţia de guvernare că acţiunile acesteia duc la pierderea încrederii cetăţenilor în forţele democratice şi, cel mai trist, în democraţie.

La conferinţă au participat: Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar general al mun. Chişinău, Corina Fusu, Deputat, Vicepreşedinte PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale şi Boris Vieru, Vicepreşedinte PL, Secretarul Fracţiunii PL.

Preşedintele Partidului a menţionat că acum Republica Moldova trece printr-o perioadă foarte grea din cauza împotrivirii Federaţiei Ruse, care vrea şi în continuare să ne menţină sub controlul său, dar această perioadă trebuie să o depăşim cu responsabilitate şi verticalitate, întrucât ea poate realiza visul cetăţenilor — Integrarea Europeană.

“Reieşind din faptul că avem mitinguri peste mitinguri, bătăi, abuzuri deschise şi obraznice în Parlament din partea deputaţilor comunişti, sateliţii Moscovei politice, şi având în vedere istoria tragică a noastră, ocupaţiile din 1812, 1940, 1944, 1992 — teritoriul din stânga Nistrului, deportările, foametea organizată, naţionalizarea averii, guralurile şi casele de nebuni pentru oamenii care s-au împotrivit ocupaţiei şi comunismului, singura cale pe care trebuie să meargă RM este calea Integrării Europene — Republica Moldova, stat membru UE”, a declarat Mihai Ghimpu. Preşedintele PL a reiterat că RM a avut marea şansă ca să devină stat membru UE în 2004, dar demiterea Guvernului ADR în 1999, cu o zi înainte de summit-ul de la Helsinki, de către partidele politice ProRuse în frunte cu Voronin, Roşca, Lucinski ş.a, a îngropat această şansă pentru mulţi ani. O bună parte din cetăţeni nu s-au împăcat cu această pierdere şi în 2007 au votat pentru candidatul PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, în lupta cu comuniştii pentru funţia de Primar General al mun. Chişinău.

“Pierderea alegerilor în 2007 de către PCRM în lupta pentru funcţia de Primar General a readus speranţa cetăţenilor într-un viitor european şi în 2009–2010, alegătorii, după Victoria din 2007, au trasat din nou acest curs european, fapt care a dus la formarea AIE-1, AIE-2 şi, cel mai important, la întoarcerea Europei cu faţa din nou spre Republica Moldova. Astăzi avem ca niciodată susţinerea UE, fapt confirmat de parafarea Acordului de Asociere la summit-ul de la Vilnius şi semnarea acestuia în anul viitor, însă Moscova, prin sateliţii săi politici, nu acceptă ca noi, cei rupţi de la vatra strămoşească, să ne construim viitorul aşa cum ni-l dorim. Acum, când Ucraina a fost îngenuncheată, Rusia are timp şi toate pârghiile necesare să-şi focalizeze forţele asupra Republicii Moldova, timp pe care i l-a acordat V. Filat, prin denunţarea Acordul AIE-2, ceea ce dus la amânarea semnării Acordului de Asociere cu UE pentru minimum un an, Acord care ar fi trebuit să fie semnat în noiembrie 2013, la summit-ul de la Vilnius”, a punctat Mihai Ghimpu în cadrul conferinţei de presă.

Preşedintele Liberalilor a subliniat că PL poate înţelege lupta comuniştilor împotriva integrării europene, dar PL nu înţelege lupta între PD şi PLDM, la sudul Republicii Moldova, ceea ce poate duce la o destabilizare a situaţiei politice în anul crucial pentru republică. În acest sens, Preşedintele Partidului a făcut un apel către PD şi PLDM să înceteze confruntarea şi orice luptă, dar să se concentreze pe obiectivul strategic al RM — cursul european. Mihai Ghimpu a mai atenţionat că aceste confruntări, privatizările ilegale, sărăcia cetăţenilor poate să ducă la pierderea alegerilor în 2014 de către partidele democratice şi la câştigul comuniştilor, ceea ce înseamnă punerea în pericol a Acordului de Asociere, iar prin aceasta — a cursului European.

“Votul cetăţenilor în 2014, depinde de cum va guverna această Coaliţie — vor compromite în continuare domocraţia, valorile democratice, gândindu-se la buzunarul lor sau se vor gândi şi la viaţa cetăţenilor. Eu cred că e timpul să se pună punct fărădelegilor, începand cu cele înfăptuite de guvernanţi”, a spus Mihai Ghimpu. Preşedintele PL a mai precizat că Partidul Liberal este, a fost şi rămâne a fi unicul partid politic care susţine n-a compromis cursul European, astfel fiind principalul pilon al Integrării Europene.

“Este un an hotărâtor, de aceea cred că toţi trebuie să ne unim, întrucât Europa este pentru oameni, nu pentru oligarhi, pentru putere, pentru cei care folosesc banul public, ci pentru bunăstarea cetăţenilor. Haideţi să folosim această şansă dacă cu adevărat ne dorim să devenim liberi, prosperi şi să avem securitate, căci unui stat mic, aşa cum este Republica Moldova, îi este foarte greu să existe independent şi suveran, fiind izolat de UE şi NATO, în lupta pentru libertatea sa, de unul singur cu Federaţia Rusă”, a conchis Preşedintele Mihai Ghimpu.

Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, Primar General al mun. Chişinău, a afirmat în cadrul conferinţei: “Dacă ascultăm atent cele spuse de Dl Preşedinte, nu avem cum nu înţelege că, din păcate, asupra RM planează pericolul pierderii cursului European, întrucât de acum Federaţia Rusă se va concentra asupra Republicii Moldova. Şi dacă în Ucraina şi Armenia lucrurile au fost făcute direct şi făţiş prin intermediul Şefilor de stat care nu-şi ascundeau aspiraţiile Proruse, în Republica Moldova nu este neapărat ca lucrurile să fie facute direct, pe faţă, există periculul ca aici lucrurile să se produca ca urmare a greşelilor şi încălcărilor guvernanţilor, miza fiind înlăturarea partidelor ProEuropene de la guvernare la alegerile din toamna anului 2014. Respectiv parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu UE nu va avea rezultatul scontat dacă la putere vor veni comuniştii, cu atât mai mult că ei la moment se bucură de susţinere.

Acestea sunt îngrijorările Partidului Liberal şi cu toate greutăţile pe care le are societatea, considerăm că în perioada următoare trebuie să ne mobilizăm şi să avem ca prioritate Integrarea europeană. Toţi pentru Europa, doar aşa vom reuşi asigurarea semnării şi realizării Acordului de Asociere cu UE, dezvoltarea Democraţiei în republică şi construirea Integrării Europene”.

În continuare, Corina Fusu a reiterat că pentru păstra şi continua cursul European al RM, în perioada dintre parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu UE, guvernarea trebuie să convingă cetăţenii, dar şi UE că suntem capabili să trecem de la prima fază, cea a doptării legilor UE, la cea de-a doua — implimentarea lor. “UE a oferit Republicii Moldova cele mai multe fonduri în comparaţie cu celelalte 5 state membre ale Parteneriatului Estic. Din toată suma, RM a folosit doar 1/3, încă 2/3 vor fi acordate republicii dacă reformele vor fi chiar înfăptuite, nu doar mimate. Apelul nostru către Coaliţie este să nu mimeze Integrarea în UE pentru a nu pedepsi proprii cetăţeni şi pentru a nu le fura visul European şi dorinţa de a trăi mai bine. In acest timp RM trebuie să devină un stat mai modern, mai democratic, un stat în care Coaliţia trebuie să demonstreze că într-adevăr luptă cu corupţia, iar privatizările să fie transparente, întrucât onestitatea şi corectitudinea guvernării va oferi republicii un viitor European. PL este un partid care pe parcursul anilor nu a compromis niciodată viitorul şi valorile europene, iar cetăţenii trebuie să fie consecvenţi şi să urmărească corectitunea partidelor”, a mai menţionat Corina Fusu.

Secretarul Fracţiunii Liberale, Boris Vieru, a atras atenţia asupra unui fenomen care a luat amploare mai ales după scoaterea Partidului Liberal de la guvernare.

“Anume în perioada care a trecut de la scoaterea PL-ului de la guvernare s-a produs scăderea sprijinului opţiunii europene a cetăţenilor republicii sub 50%. Este pentru prima dată în Republica Moldova când se întâmplă acest lucru. Până la scoaterea Partidului Liberal de la guvernare, niciodată procentajul nu era mai mic de 50%, ba chiar în 2009 sprijinul pentru vectorul European era de 85%. Cred că, Coaliţia de la guvernare ar trebui să tragă învăţăminte şi să redreseze situaţia, cu atât mai mult că soluţiile au fost expuse, în repetate rânduri, de către Preşedintele Mihai Ghimpu sau de Prim-vicepreşedintele Dorin Chirtoacă”, a subliniat Boris Vieru.

Valeriu Munteanu a atenţionat guvernanţii că şi-au început campaniile electorale prematur, în loc să se concentreze asupra îndeplinirii obligaţiilor pe care le au. “ Vreau să atrag atenţia colegilor de la guvernare care, din păcate, şi-au început prematur campaniile electorale — unii au împânzit toată republica cu panouri preelectorale, alţii umblă cu semnarea documentelor, sustrăgându-şi atenţia de la obligaţiile lor. De aceea le solicitam ca pentru anul viitor să nu înceapă campania electorală, ci să se concentreze pe cele 12 luni pe care le mai avem până la alegeri, pe activitatea propriu — zisă a unei guvernari pentru a implementa şi a realiza ceea ce au promis, în caz contrar, acţiunile dumnealor ne duc la gandul că nu va avea cine realiza reformele şi responsabilităţile pe care şi le asumă Republica Moldova în procesul Integrarii Europene”, a punctat Preşedintele Fracţiunii Liberale.

Preşedintele Partidului a completat la cele spuse de Dl. Munteanu că, într-adevăr, aceste acţiuni preelectorale pot fi interpretate de către Europa ca şi pregătire pentru alegeri anticipate, iar în acest caz semnarea Acordului de Asociere este pusă în pericol.

La sfârşitul conferinţei, Mihai Ghimpu a amintit sloganul “TOŢI PENTRU EUROPA, EUROPA PENTRU TOŢI”, ceea ce astăzi înseamnă ca toţi să muncim pentru cursul European şi numai aşa putem avea o EUROPA PENTRU OAMENI!

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La Pituşca a fost inaugurat un Monument în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie Conferinţa Organizaţiei Tineretului Liberal din Bălţi