Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Demers privind declararea lui Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 27 noiembrie 2013
Partidul Liberal
Doamnei Viceprim-ministru Natalia GHERMAN,
Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene

DEMERS

În ultimii ani, în mod constant statului Republica Moldova i s-au adus grave ofense din partea lui Dmitri Rogozin, actualul vicepremier al Federaţiei Ruse.

Primele “antecedente” neprieteneşti ale lui Dmitri Rogozin datează cu anul 1992, atunci când actualul locţiitor al lui Dmitri Medvedev, a organizat şi a condus un grup de voluntari ruşi, care au luptat în conflictul armat de pe Nistru, împotriva Republicii Moldova (a se vedea cartea “Враг Народа” (“Duşmanul poporului”), capitolul “Calul Troian”, autor Dmitri Rogozin … “Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992. (…) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa”.

“Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară şi voluntari”, scrie Rogozin despre moldovenii care s-au ridicat întru apărarea vetrei strămoşeşti.

“Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componenţa Federaţiei Ruse, conform voinţei poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în această regiune”, mai crede Dmitri Rogozin.)

Odată cu reînceperea în 2009, a procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, atacurile impardonabile ale lui Rogozin la adresa statului nostru s-au înteţit.

În cadrul vizitei din 2 septembrie de la Chişinău, Rogozin a declarat “va fi o iarnă grea, sper să nu îngheţaţi”, opinia publică a perceput acest mesaj, drept o ameninţare a lui Rogozin la adresa Republicii Moldova, având în vedere aşteptatul Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius şi demersurile Republicii Moldova de a parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În data de 13 noiembrie, aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, Rogozin a declarat, citez: “…asocierea cu R. Moldova fără consultarea Transnistriei, în mod sigur, va duce la o slăbire a statalităţii moldoveneşti şi la «dezgheţarea» conflictului transnistrean”.

Ieri, vicepremierul rus a recidivat din nou, declarând pe un site de socializare că politicienii din Republica Moldova şi Ucraina sunt, citez: (fără traducere în limba română) “брюссельскиe шестерки”.

Parlamentul Republicii Moldova a aderat la “Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice” din 18.04.61, prin Hotărârea Parlamentului nr.1135-XII din 04.08.92, Convenţie care la art. 9 descrie modalitatea de declarare a unei persoane, “persona non grata”,

Asemenea derapaje de la limitele principiilor diplomatice şi a respectului faţă de statul Republica Moldova şi implicit cetăţenii acestuia nu trebuie admise şi acceptate.

Având în vedere faptul că autoritatea responsabilă de relaţiile diplomatice ale Republicii Moldova, este Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, solicit pregătirea şi remiterea unei note verbale, prin care Dmitri Rogozin va fi declarat persona non grata în Republica Moldova şi în mod implicit acestuia îi va fi interzis accesul pe teritoriul nostru.

Trebuie să menţionez în context, că alt politician din Federaţia Rusă, deputatul Dumei de Stat, Vladimir Jirinovski, a fost declarat persona non grata în Ucraina (2006) şi Kazahstan (2005), pentru ofense aduse acestor state.

Cu respect,
Deputat în Parlament
Valeriu MUNTEANU

Sursa: www.pl.md

Corina Fusu va participa la Summitul anual al Forumului Global al Femeilor din Parlament, la Bruxelles Corina Fusu: A sosit momentul să ne revizuim perceperea rolului bărbaţilor şi femeilor în societate