Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Corina Fusu: A sosit momentul să ne revizuim perceperea rolului bărbaţilor şi femeilor în societate

|versiune pentru tipar||
PL / 28 noiembrie 2013
Partidul Liberal

Deputata Corina Fusu, în contextul Summit-ului anual al Forumului Global al Femeilor din Parlament, participă în calitate de vorbitor la panelul “Fortificarea participării Politice a femeilor: Planul de Acţiuni Global câştigă cu Femeile — zece ani mai târziu”.

La acest panel au mai participat şi Susan Markham, Director, Participarea Politică a Femeilor Institutul Naţional Democratic (NDI), Eygló Harðardóttir, Ministrul Protecţiei Sociale şi Domestice, Islanda; Lourdes Ciuro I Buldo, Deputată Catalonia; Deputata Fuziah Binti Salleh Malaesia, Vicepreşedinte al Grupului Parlamentar al Femeilor din Malaiesia; Deputata Bahia Hariri, Preşedinta Fundaţiei Hariri Foundation, ex-Ministrul Educaţie.

În discursul ei, Corina Fusu a abordat problema emancipării femeilor, punctând politicile necesare de a fi elaborate şi implementate în scopul de a nu pierde cel mai important factor determinant al competitivitătii fiecărei ţări — talentul oamenilor săi, aptitudinile, educaţia si productivitatea forţei de muncă, cu atât mai mult că femeile reprezintă jumătate din potentialul de talent din întreaga lume.

Corina Fusu a mai precizat că promovarea femeilor presupune un Guvern onest şi un nivel mai scăzut al corupţiei , consolidarea păcii, precum şi evoluţii pozitive în domeniul educaţiei, infrastructurii şi sănătăţii.

“Discuţiile despre egelitatea de gen, care se poarta tot mai frecvent în lume, vorbesc despre faptul că a sosit momentul să ne revizuim perceperea rolului bărbaţilor şi femeilor în societate. Asta nu înseamană că ne poziţionăm în tabere diferite, asta înseamnă că a venit timpul să spargem stereotipurile tradiţionale, asta înseamă că secolul XXI vine cu noi valori şi noi viziuni.

Lumea se schimbă, trăim era când democraţia, drepturile omului, valori ca toleranţa, negocierile, compromisurile vin să înlocuiască agresiunea. Se discută foarte aprins la tema cotelor, adică reprezentarea obligatorie a femeilor şi bărbaţilor în proporţie de cel putin 40 la sută în diferite structuri politice importante. Este o Directivă Europeană.

Introducerea cotelor de gen ( acţiune de discriminare pozitivă) este un instrument eficient în promovarea egalităţii de gen într-o societate modernă sau, dimpotrivă, un mijloc ce privează cetătenii de drepturile lor individuale?”, mai menţionează Corina Fusu în discurs.

Deputata punctează că o participare echilibrată de gen în funcţiile de conducere politică şi de luare a deciziilor este o chestiune de justiţie — femeile reprezintă jumătate din populatia lumii şi sunt o componentă esenţială a oricărei guvernări care pretinde a fi legitimă, reprezentativă , receptivă şi democratică.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL

Stimate Doamne, stimaţi Domni,

Sunt foarte onorată să vorbesc în cadrul acestui Forum despre Madeleine Albright. Aş dori să încep cu un citat de-al ei: “Emanciparea femeilor câstigă teren , deoarece multe femei curajoase nu mai sunt dispuse să se mulţumească cu puţinul”.

Se va înţelege de la sine că Madeleine Albright nu este doar o figură legendară pe arena politică internaţională, dar una legendară în ceea ce priveşte abilitarea femeilor din întreaga lume. Chiar şi astăzi, în secolul XXI, nu este simplu să devii secretar de stat. Dar la sfârşitul anilor nouăzeci ai secolului trecut a fost o adevărată “revoluţie”.

Pentru a întelege mai bine ascensiunea ei profesională, trebuie să subliniem că ea reprezintă aşa-numita “generaţie tăcută”, iar la începutul carierei sale, atunci când ea a vrut să fie reporter pentru un ziar din Chicago, unul din editori i-a zis: “ Este împotriva bunului simţ ca o femeie să scrie pentru un ziar competent. Deci, du-te acasă şi uită despre asta”. Da, ea într-adevăr a plecat acasă, dar ea va mărturisi în discursul său de la recepţia de înmânare a premilor Fundaţiei Hammerskjold Dag pentru jurnalişti, că ea nu va uita acest episod din trecut.

Noi, participantele la acest Forum, nu trebuie să uităm eforturile considerabile pe care Madeleine Albright le-a făcut pentru emanciparea femeilor şi să ne gândim la politicile necesare de a fi elaborate şi implementate în scopul de a nu pierde cel mai important factor determinant al competitivitătii fiecărei ţări — talentul oamenilor săi, aptitudinile, educaţia şi productivitatea forţei de muncă. Să nu uităm că femeile reprezintă jumătate din potenţialul de talent din întreaga lume. Promovarea mai multor femei este esenţială în avansarea politicilor naţionale şi locale, care să abordeze provocările socio-economice şi politice cu care se confruntă femeile, copii şi grupurile dezavantajate. Promovarea femeilor presupune un guvern onest şi un nivel mai scăzut al corupţiei , consolidarea păcii, precum şi evoluţii pozitive în domeniul educaţiei, infrastructurii şi sănătăţii.

Dacă femeile reprezintă jumătate din populaţie, deci, ar trebui să fie aproximativ egale ca număr în rândul reprezentanţilor politici. Faptul că nu se întâmplă aşa se explică prin existenţa unei discriminări intenţionale şi structurale şi alte bariere derivate din aceasta, cum ar fi standardele masculine după care au fost create regulile de reprezentare politică, lipsa parteneriatului în domeniul familial şi insuficientele politici de reconciliere a vieţii private cu munca. Deşi în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte egalitatea de gen, în Europa femeile câştigă, în medie, cu 18% mai puţin decât bărbaţii. De asemenea, sunt slab reprezentate în funcţii de decizie, dar sunt mult mai expuse riscului de a deveni victime ale violenţei domestice.

Discuţiile despre egelitatea de gen, care se poartă tot mai frecvent în lume, vorbesc despre faptul că a sosit momentul să ne revizuim perceperea rolului bărbaţilor şi femeilor în societate. Asta nu înseamnă că ne poziţionăm în tabere diferite, asta înseamnă că a venit timpul să spargem stereotipurile tradiţionale, asta înseamnă că secolul XXI vine cu noi valori şi noi viziuni.

Lumea se schimbă, trăim era când democraţia, drepturile omului, valori ca toleranţa, negocierile, compromisurile vin să înlocuiască agresiunea.

Se discută foarte aprins la tema cotelor, adică reprezentarea obligatorie a femeilor şi bărbaţilor în proporţie de cel putin 40 la sută în diferite structuri politice importante. Este o Directivă Europeană. Introducerea cotelor de gen (acţiune de discriminare pozitivă) este un instrument eficient în promovarea egalităţii de gen într-o societate modernă sau, dimpotrivă, un mijloc ce privează cetătenii de drepturile lor individuale?

Din punctul meu de vedere introducerea cotelor poate fi considerată ca o actiune temporară pentru a accelera aderarea femeilor la funcţii de conducere în cazul în care se iau deciziile.

Planul global de “Win with women” (Câştigă cu femeile) este surprinzător de bun şi actual, deoarece oferă soluţii practice şi nu generează doar întrebări.

Potrivit Raportului cu referire la indexul global al egalităţii de gen, lansat de Forumul Economic Mondial 2013, RM se plasează pe locul 52 din 136 de ţări. Ocupa locul 32 la capitolul Participare economică şi oportunităţi, 74 la nivelul de şcolarizare, 34 la capitolul sănătate si sperantă la viată şi 85 la Capitolul abilitare politică.

Scrutinul parlamentar din 28 noiembrie se caracterizează printr-o prezenţă tradiţională slabă a femeilor pe listele de candidaţi. Doar 28,4% dintre candidaţii electorali sunt femei, un număr foarte mic, având în vedere că 53% constituie numărul de alegători femei în comparaţie cu 71,6% — numărul bărbaţilor candidaţi electorali. Din 1962 de candidaţi electorali, 558 sunt femei. Doar 33 dintre acestea sunt pe primele zece poziţii pe listele propuse de partide.

Sunt în totalitate de acord cu faptul ca partidele politice, în calitate de organizaţii unice ce caută soluţii pentru interesele cetăţenilor prin intermediul ministerelor, care elaborează politici în sensul rezolvării acestor probleme, sunt nişte porţi pentru promovarea femeilor.

Deci, succcesul şi potenţialul de dezvoltare a unui stat, depinde în mare masură de gestionarea eficientă a accestui capital uman de circa 50 la sută — femeile.

Prin urmare, o participare echilibrată de gen în funcţiile de conducere politică şi de luare a deciziilor este o chestiune de justiţie — femeile reprezintă jumătate din populatia lumii şi sunt o componentă esenţială a oricărei guvernări care pretinde a fi legitimă, reprezentativă, receptivă si democratică.

În acest context, iniţiativa “Win with Women” vine cu următoarele sugestii:

  1. Eliminarea restricţiilor privind participarea politică a femeilor, inclusiv restrictiile de a vota sau candida;
  2. Creşterea numărului de femei alese la nivel naţional, regional şi local;
  3. Partidele politice să includă pe poziţii de conducere un număr semnificativ de femei;
  4. Încurajarea unei participări mai mari a femeilor în procesul de luare a deciziilor şi pledarea pentru o legislaţie care consacră egalitatea deplină a femeilor şi bărbaţilor.

Dacă e să facem o scurtă trecere în revistă a activităţilor implementate în cadrul acestei iniţiative, putem concluziona că rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, un număr mare de ţări din lume (Burkina Faso, Kenya, Kosovo, Libia şi Tunisia, Liberia, Mexic, Afganistan, Irak, Albania, Kyrgyzstan, Zambia, Lesotho, Orientul Mijlociu şi Bangladesh, Congresul SUA, Mexic, Liba, Burkina Faso şi Georgia, Columbia, Nepal, El Salvador, Africa de Nord, Balcanii, Guatemala şi Burma) au fost angajate în abordarea acestor subiecte importante precum legislaţia, liderismul, consolidarea păcii în zonele de conflict, Politicile iKNOW din punct de vedere al egalităţii de gen.

Vorbind de Republica Moldova, ar trebui să ne gândim cum să punem în aplicare, în cadrul tuturor partidelor politice, toate aceste recomandări valoroase.

As dori să concluzionez, apelând din nou la un citat de Madeleine Albright: “Experienţa noastră colectivă a demonstrat că, atunci când femeile au posibilitatea de a face propriile alegeri, lucruri bune se întâmplă, iar progresul în domeniul drepturilor femeii are loc pas cu pas şi fiecare victorie devine o platformă pe care o altă victorie poate fi construită”.

Deci, eu sper foarte mult ca Forumul nostru să genereze o nouă platformă pentru femeile parlamentare care vor regândi şi remodela dezvoltarea lumii.

Sursa: www.pl.md

Demers privind declararea lui Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova Londra, întâlnire cu Diaspora