Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Gheorghe Brega a înregistrat astăzi în Parlament un Proiect de Lege cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor

|versiune pentru tipar||
PL / 28 noiembrie 2013
Partidul Liberal

Deputatul Gheorghe Brega a înregistrat astăzi în Parlament un Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 113 din 18 mai 2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor.

Potrivit notei informative a Proiectului, morbiditatea populaţiei prin salmoneloze în ultimii ani este în creştere (15,6 la 100 mii populaţie în anul 2000 şi 33,6 — anul 2012). Concomitent creşte şi numărul izbucnirilor de toxiinfecţii alimentare. Iar această situaţie în mare măsură este determinată şi de faptul că Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, instituită în anul 2012 în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, nu-şi onorează pe deplin atribuţiile de inspecţie şi control în vederea garantării siguranţei produselor alimentare, inclusiv de origine animalieră, din motivul lipsei specialiştilor.

Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare, dar şi a altor maladii provocate de produsele alimentare, Deputatul Liberal a propus modificarea cadrului legislativ în vigoare cu atribuirea Ministerului Sănătăţii (Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice) a unor competenţe de supraveghere a unităţilor de alimentaţie publică şi comerţ, inclusiv în şcoli şi grădiniţe, unde de obicei se înregistrează cele mai multe izbucniri de toxiinfecţii alimentare.

“În asemenea ţări ca Belgia, Italia, SUA, Austria, Spania, Irlanda ş.a. autoritatea de inofensivitate a circuitului alimentar este în cadrul Ministerului Sănătăţii, fiind instituită sau transferată în acest minister şi ca rezultat al situaţiilor de criză (problema dioxinelor în Belgia, melaminei în China, legumelor în Germania etc.).

Cu atât mai mult că, competenţele şi atribuţiile Ministerului Sănătăţii privind monitoringul permanent al maladiilor infecţioase şi non-transmisibile, inclusiv a intoxicaţiilor alimentare determinate de factorul alimentar, precum şi consolidarea structurilor din cadrul Ministerelor Sănătăţii în domeniul siguranţei produselor alimentare sunt recomandate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, se precizează în nota informativă a proiectului de lege.

În proiectul de lege se solicită modificarea şi completarea Legii nr. 113 din 18 mai 2012, cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei privind siguranţa alimentelor.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Londra, întâlnire cu Diaspora Conducerea PL participă la Congresul ALDE 2013