Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Suntem români, deci trăim, simţim, iubim şi gândim româneşte! La mulţi ani, dragi români!

|versiune pentru tipar||
PL / 1 decembrie 2013
Partidul Liberal
“Ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc”
Gheorghe Ghimpu

Sunt în istoria poporului român momente de mare importanţă istorică, de prestigiu, pe care n-avem dreptul să le uităm. Un astfel de eveniment este 1 Decembrie 1918 — ziua în care a fost înfăptuit idealul de veacuri al tuturor românilor: de a se reuni în hotarele unui singur stat şi de a trăi în frăţietate, pace şi fericire.

Astăzi, flacăra idealului de unitate şi de comuniune naţională arde plină de viaţă în rândurile celor care vorbesc aceeaşi limbă, au aceeaşi istorie, spiritualitate şi cultură, împărtăşesc aceeaşi credinţă. Spiritul care ne-a călăuzit la 1 decembrie 1918, ne călăuzeşte şi astăzi în mişcarea noastră către realizarea obiectivului de aderare la Uniunea Europeană, acolo unde cetăţenii Republicii Moldova se vor regăsi alături de fraţii lor. Păstrarea şi afirmarea valorilor neamului românesc sunt obiectivele pe care Partidul Liberal le va promova şi în continuare, în pofida criticilor isterice ale comuniştilor sau ale intereselor personale sau de grup, manifestate de alţi actori politici. Crezul care ne uneşte şi ne mobilizează rămîne a fi idealul pentru care au luptat strămoşii noştri. Adevărul incontestabil este că împărţim cu România aceleaşi tradiţii, valori, limbă şi istorie .

Astăzi, în zi de sărbătoare, ne îndreptăm cu cele mai speciale gânduri către toţi cei care vorbesc, simt şi gândesc româneşte. O datorie sfântă avem — să nu uităm marile evenimente ale neamului românesc, marii bărbaţi care au făurit istoria naţională şi care şi-au pus pieptul în calea furtunii pentru realizarea celui mai măreţ act istoric al românilor — Marea Unire.

Ziua de 1 Decembrie a intrat în calendarul de suflet al istoriei noastre, este un popas de reculegere sufletească, de adâncă trăire a unor sentimente cu adevărat patriotice româneşti.

Vă dorim, dragi români, prosperitate, pace, fericire şi vom lupta pentru ca ziua adevărului — cea care ne va aduce Unire, să aline durerea şi chinurile pe care ni le-a provocat regimul comunist de ocupaţie.

Mulţumim, România, că ai fost şi eşti alături de cetăţenii Republicii Moldova.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, poporule român!

Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!

Astăzi, de 1 decembrie — ziua în care în 1918 a fost înfăptuit idealul de veacuri al tuturor românilor: de a se reuni în hotarele unui singur stat şi de a trăi în frăţietate, pace şi fericire, Tineretul Liberal a organizat o manifestare culturală în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din capitală.

La eveniment au participat studenţii şi liceenii liberali, tineri simpatinzanţi ai PL-ului şi numeroşi susţinători ai Partidului de diferite vârste — toţi uniţi de cauza naţională.

La manifestare au participat cu discursuri Nicolae Dabija, poet, scriitor, istoric literar, Membru de Onoare al Academiei Române şi membru-corespondent al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal, Nicu Grumeza, Liderul Studenţilor Liberali, Victor Gârbu, ex-Preşedinte al Clubului Liceenilor Liberali, precum şi alţi lideri de partid.

În cadrul evenimentului, Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal, a menţionat: “Ziua de 1 decembrie este ziua tuturor românilor, este ziua de suflet a tuturor celor care gândesc româneşte. Este o zi la care au aspirat şi luptat generaţii la rând, pentru care s-au sacrificat străbunii nostri, este data de reper a naţiunii noastre. De aceea pentru noi, românii de pretutindeni, 1 decembrie este mai mult decât un simbol, este gândul şi traiul nostru de zi cu zi, este fiinţa noastră! Vă felicit pe DVS, cei care gândiţi şi credeţi româneşte, felicitări şi la mulţi ani, români de pretutindeni! 1 decembrie înseamnă a fi român, iar a fi român înseamnă a fi european! Este important ca ceea ce s-a parafact acum câteva zile în urma să se realizeze în viitorul cât mai apropiat.

La mulţi ani, români! Fiţi vigilenti pentru Romania, pentru Europa!”

Cu un mesaj de felicitare pentru toţi românii a venit şi Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, Lider al Mişcării de Eliberare Naţională. Dl Şalaru a precizat în mesajul adus participanţilor la menifestare importanţa sărbătorii de 1 decembrie pentru neamul românesc. “Felicit toată suflarea românească cu această ocazie extraordinară — ziua în care s-a format statul român unit, ziua în care s-a format România mare! Acum suntem martorii unor evenimente care pe unii i-au luat prin surprindere şi dorinţa noastră de a deveni stat european a fost auzită, a fost înţeleasă şi a fost parafat, la Vilnius, un Acord foarte important pentru noi şi pentru viitorul european al nostru, dar acest Acord este doar un prim pas. Ceea ce va urma depinde doar de noi. Cert este faptul că nimeni nu va putea înăbuşi dorinţa noastra de a deveni europeni!

La mulţi ani, România! La mulţi ani, România din Basarabia! La mulţi ani, Republica Moldova! În curând hotarul de la Prut va dispărea pentru totdeauna, iar noi, românii din Basarabia, vom deveni români europeni, dar pentru asta noi avem nevoie de Partidul Liberal — unicul partid care susţine aspiraţiile europene ale românilor din Basarabia şi datorită căruia a devenit posibilă parafarea acestui Acord istoric de la Vilnius. Partidul Liberal este condiţia necesară pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a subliniat Prim-vicepreşedintele PL, Anatol Şalaru.

Poetul, scriitorul, academicianul şi istoricul Nicolae Dabija, un mare patriot român, a marcat alături de Tineretul Liberal ziua în care, în 1918, a fost înfăptuită Marea Unire. Dl Dabija a încurajat tinerii în activităţile pe care le desfăşoară, motivându-i să fie mândri pentru că sunt români. “ Astăzi este ziua naţională a românilor de pretudineni, deci, ziua naţională a noastră! 1 decembrie este o zi sfântă pentru noi, mai ales că România mare a început de la Chişinău. Primii care au zis «noi vrem să ne unim cu ţara», au fost membrii Sfatului Ţării de la Chişinău, iar după aceea a venit Bucovina, a venit Transilvania, ca să facă ţara rotundă. Un popor, o ţară, un stat! Nu se mai poate ca români şi români să trăiască în state diferite! Felicit Partidul Liberal care a fost întotdeauna consecvent în aceasta privinţă. PL s-a aflat întotdeauna pe poziţii de unitate naţională şi le multumesc tinerilor care au fost foarte activi în ultimul timp. Noi suntem cu un pas în UE, deci suntem europeni, suntem români, suntem pe drumul nostru către casa, iar acest lucru trebuie să-l facem cu eforturi comune! Pentru noi România este o icoană! Noi ne putem integra mai lesne în UE, doar integrându-ne în ţară, în valorile ei, în istoria noastră comună, în Limba Română! Să ne mândrim cu faptul că suntem europeni, să ne mândrim cu faptul că suntem români şi să ne rugăm la Cel de Sus ca neamul românesc să fie împreună”, a menţionat Nicolae Dabija.

Mesaje pentru toţi românii au avut şi liderii Tineretului Liberal, Nicu Grumeza şi Victor Gârbu. Aceştia au exprimat recunoştinţă celor care au luptat pentru ca noi să vorbim astăzi Limba Română, să ne păstrăm tradiţiile, obiceiurile, să ne cinstim istoria şi să cunoaştem adevărul.

“Astăzi pentru noi toţi este o zi memorabilă, ziua în care a fost realizată Unirea. Să luptăm, dragi tineri liberali, pentru idealul nostru — integritatea naţională. Noi vrem şi luptăm pentru UNIRE! Noi vrem să revenim acasă!” a punctat Nicu Grumeza, liderul Clubului Studenţilor Liberali.

Ex-Preşedintele Clubului Liceenilor Liberali, Victor Gârbu, a accentuat importanţa sărbătorii de 1 decembrie pentru românii basarabeni, menţionând: “Mă bucur că Partidul Liberal a făcut deja o tradiţie să sărbătorească 1 decembrie alături de toţi românii. Credem cu tărie că idealul nostru este cel al Unităţii şi vom depune toate eforturile pentru a-l realiza, pentru că noi suntem români şi punctum”.

La manifestarea culturală organizată de Tineretul Liberal au răsunat cântece patriotice, discursuri şi felicitări pentru românii de pretutindeni. Liceenii Liberali au demonstrat o scenetă prin care au reflectat trecutul istoric al neamului nostru, evidenţiind personalităţi care au luptat pentru realizarea acestui ideal naţional. Aceştia au amintit de marii patrioţi care au promovat cu mândrie şi demnitate valorile naţionale şi limba română. în pofida ameninţărilor, obstacolelor şi chinurilor prin care au fost nevoiţi să treacă — Gheorghe Ghimpu, Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Adrian Păunescu etc.

Un moment de mândrie a fost prestaţia elevilor de la Liceul Teoretic “Mihai Berezovschi”. Copiii au readus spiritul de românism prin costumele naţionale şi dansurile populare, ei fiind primii care au încins o frumoasă Horă a Unirii.

Invitatul de onoare al manifestării a fost interpreta de muzică populară Maria Iliuţ, care a venit însoţită de Ansamblul Folcloric “Crenguţa de Iederă”.

Preşedintele Partidului Liberal, Deputatul Mihai Ghimpu, a reuşit să se alăture participanţilor de la manifestare doar spre sfârşit, întrucât abia a revenit din Marea Britanie, Londra, unde a participat la Congresul ALDE. Dl Ghimpu a dansat alături de participanţi şi Hora Unirii, moment care a marcat sfârşitul evenimentului.

La Ştefan Vodă a fost marcată sărbătoarea de 1 decembrie

La Ştefan Vodă a devenit deja o tradiţie ca, la 1 decembrie, în fiecare an, oamenii de bună credinţă cărora nu le este indiferentă soarta neamului românesc să se adune lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul oraşului şi să comemoreze Marea Unire din 1918.

La eveniment au participat locuitori din diferite colţuri ale raionului, lideri ai Organizaţiei Teritoriale PL Orhei, tineri liberali şi simpatizanţi ai PL-ului.

Cu un cuvînt de felicitare la aniversarea a 95 de ani de la Marea Unire a venit Preşedintele Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal Ştefan Vodă, Anatol Cârnu: “Stimaţi colegi, să nu uitaţi că rădăcinile neamului românesc se trag din Dacia, fiind ocrotite de marii domnitori ai Ţărilor Româneşti. Ceea ce a început să realizeze Mihai Viteazu a fost dus la bun sfârşit în 1918, la 1 decembrie, când a fost împlinit idealul naţional al tuturor românilor — Marea Unire. Vă felicit, dragi români, şi vă doresc să luptaţi în continuare cu acelaşi avânt pentru ca Republica Moldova să revină ACASĂ şi să se alăture, astfel, Marii Familii a popoarelor europene!”

Alexandru Topolenco, Preşedintele Tineretului Liberal din raionul Ştefan Vodă, a menţionat în cadrul evenimentului: “Noi, tinerilor liberali, avem nobila datorie să promovăm ideile şi valorile româneşti oriunde nu ne-am afla! Astăzi este o zi sfântă pentru noi, o zi care demonstrează că noi ne cunoaştem istoria, ştim cine suntem, ştim ce limbă vorbim şi ne dorim să fim Uniţi. Numai prin Unitate vom deveni mai puternici şi vom face ca Adevărul şi Dreptatea să triumfe”.

Participanţii la eveniment au recitat poezii patriotice, au fredonat cântece şi au dansat, făcând ca spiritul acestei sărbători să cuprindă întregul oraş.

Unul dintre cei mai vechi şi devotaţi membri ai Partidului Liberal, Dl Petru Bulai din satul Antoneşti, a recitat participanţilor poezii din propria creaţie cu mesaje patriotice, îndemnându-i pe cei prezenţi să fie mândri că sunt români şi să promoveze cu verticalitate valorile şi Limba Română.

Ana Dimitrenco, membră activă a Partidului, a interpretat renumita piesă din repertoriul Auricăi Decusar: Cântec de neam!

La sfârşitul evenimentului, toţi participanţii au încis Hora Unirii.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conducerea PL la Congresul ALDE 2013 Liberalii din Orhei au marcat sărbătoarea de 1 decembrie