Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conducerea PL — la sfat cu Diaspora din Italia

|versiune pentru tipar||
PL / 15 decembrie 2013
Partidul Liberal

Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, şi Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, la invitaţia cetăţenilor RM aflaţi în Italia, au avut astăzi, 15 decembrie 2013, întrevederi cu Diaspora din Bologna şi Milano. La întâlniri, cetăţenii au venit pentru a-şi împărtăşi problemele şi a afla situaţia social-politică din republică. În acelaşi context, Mihai Ghimpu şi Anatol Şalaru au avut o întrevedere şi cu Diaspora din Padova, ieri, 14 decembrie.

În cadrul acestor întâlniri s-au discutat problemele moldovenilor din Italia, în special au fost abordate diverse aspecte ce vizează realizările şi situaţiile dificile cu care se confruntă diaspora, precum şi consolidarea relaţiilor dintre autorităţile RM şi diasporă.

La începutul întrevederii, Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a făcut o analiză a situaţiei politice interne şi externe a R.Moldova, integrarea acesteia în UE, activitatea Coaliţiei de guvernare, alegerile parlamentare din 2014 ş.a. Preşedintele PL, ajutat de membrii diasporei, a enumerat iniţiativele şi acţiunile realizate de către PL, în vederea susţinerii Diasporei, printre acestea se enumeră: vinieta, taxele auto, semnarea acordurilor de protecţie socială prin asigurarea pensiilor migranţilor moldoveni care muncesc peste hotare, impozitarea indirectă a cetăţenilor RM care muncesc peste hotarele republicii, liberalizarea regimului de vize, care este un pas important promovat şi susţinut continuu şi de către PL, precum şi introducerea opţiunii “low cost” pentru biletele de avion, fapte care demonstrează că PL, indiferent dacă se află sau nu la guvernare, este un partid care reprezintă interesele cetăţenilor şi acţionează în numele viitorului European şi prosper al republicii.

Cetăţenii moldoveni din Italia au manifestat interes şi faţă de problemele cu care se confruntă cei rămaşi acasă, evidenţiind şi problema dezinformării.

Un alt subiect abordat a fost situaţia în cadrul Partidului şi politica PL-ului în contextul în care acesta se află în opoziţie, iar “fracţiunea” — la Guvernare. Preşedintele PL-ului a accentuat: “PL este în opoziţie din cauza trădătorilor pe care îi cunoaşteţi, care au fost oragnizaţi de către liderul PLDM, V. Filat, şi nu exclud, şi de unii de la PD. Este cunoscut faptul că conform practicii europene, partidul care a acumulat cele mai multe mandate iniţiază tratativele de formare a Guvernului cu celelalte partide. În cazul nostru, PLDM-ului i-a revenit această responsabilitate, şi întrucât PLDM era sigur de votul celor 7 trădători din grupul Hadârcă, nici nu a invitat PL-ul la masa de discuţii. Afirmaţiile celor din Partidul Lingăilor ReFilaţi precum că ei ar fi salvat cursul european al republicii, prin votul lor, sunt aberaţii, minciuni pentru a manipula opinia publică. De ce? În primul rând pentru că PL a decis la Consiliul Republican să nu susţină DOAR candidatura lui V. Filat la funcţia de Prim-ministru, dar noi am accentuat că vom susţine orice alt candidat din partea acestui partid care nu are dosare penale şi nu este/a fost implicat în acte de corupţie sau încălcare a legii. Am luat această decizie după ce V. Filat a fost demis din funcţia de Prim-ministru, învinovăţit de corupţie, fapt cunoscut şi de către cetăţeni prin convorbirile telefonice făcute publice, pentru a nu compromite democraţia şi valorile democratice în republică şi a evita, astfel, venirea comuniştilor la guvernare. La şedinţele Fracţiunii Liberale, la şedinţele Biroului Politic, nici măcar 1 din trădători nu a spus că nu este de acord cu această hotărâre, ba mai mult, la şedinţa Consiliului Republican, cu toţii au votat pentru ca PL să nu susţină candidatura lui V. Filat la funcţia de Prim-ministru. Scopul falşilor liberali a fost sa preia conducerea partidului, iar dacă nu vor putea — să-l distrugă. Desigur că nu au reuşit şi nici nu vor reuşi, dimpotrivă — PL a devenit mai puternic, mai consolidat şi mai unit”.

Participanţii la întrevederi au menţionat că au observat o mare diferenţă între felul cum era guvernată RM atunci când era PL în Alianţă şi cum este actul guvernării acum, când PL a fost exclus, fapt argumentat şi exemplificat şi de Mihai Ghimpu şi Anatol Şalaru.

Integrarea republicii în UE şi continuarea cursului european al acesteia a fost principalul subiect discutat la întâlniri. Reprezentanţii diasporei au accentuat că pentru Republica Moldova, UE este unica soluţie eficientă de democratizare şi dezvoltare a societăţii. În acest sens, Mihai Ghimpu a subliniat: “Nu există evoluţie fără libertate, iată de ce este atât de important să luptăm pentru a fi liberi. UE înseamnă respectarea legii, a drepturilor şi libertăţilor omului, de aceea trebuie să înţelegem că aceasta este calea unică a noastră”.

Anatol Şalaru,Prim-vicepreşedinte PL, a evidenţiat că pentru dezvoltarea republicii şi ridicarea nivelului de trai este absolut necesar ca să fie implementate standardele şi practicile europene — “Nu trebuie să invetăm bicicleta a doua oară. Lucrurile sunt stabilite de UE, iar Republica Moldova trebuie să se axeze pe 3 lucruri importante: reforma justiţiei, infrastructura şi atragerea investiţiilor străine. Doar în acest context putem vorbi de o creştere economică vizibilă”.

Alte subiecte care au fost discutate se referă la problema în sistemul educaţional, corupţia, sărăcia, emigrarea în masă a cetăţenilor, nivelul scăzut de trai, problema conflictului transnistrean, problema identităţii naţionale şi a limbii oficiale, preţurile înalte şi salariile/pensiile mici, ajutorul acordat de UE prin diferite proiecte. La fel de mult interes a prezentat şi subiectul Băncii de Economii şi Aeroportului Internaţional Chişinău, privatizarea şi gestionarea cărora au adus prejudicii enorme republicii.

Preşedintele Liberalilor a acentuat că aceaste vizite nu sunt în scop electoral, ci pentru că într-adevăr există probleme mari în republică, iar conducerea republicii doar mimează soluţionarea lor, întrucât interesele lor sunt personale şi meschine. Participanţii au menţionat că apreciază fapul că Partidul Liberal este un partid cu oameni cinstiţi, corecţi, cu demnitate, care luptă pentru binele cetăţenilor.

Anatol Şalaru a mai subliniat că şi de această dată rolul diasporei în parcursul european al republicii este foarte important. “Anume diaspora, cetăţenii noştri care se află pe teritoriul UE, trebuie să fie locomotiva continuă a cursului european deoarece, trăind în sânul valorilor europene, pot să facă diferenţa şi pot să-i informeze corect şi pe ce rămaşi acasă”.

Preşedintele PL Mihai Ghimpu le-a mulţumit participanţilor şi a accentuat că soarta şi viitorul republicii nu poate fi decis de o singură persoană, fiecare trebuie să contribuie la construirea unui viitor prosper, iar o mare parte din aceasta responsabilitate îi revine diasporei. “Mi se rupe inima când merg prin sate şi văd cum acestea se distrug, lumea pleacă, dar un stat nu poate exista fără cetăţeni. Ce fel de politică este aceasta? De alungare a oamenilor din casele lor? Eu cred că nu putem să fim la infinit minţiţi. Viaţa e prea scurtă pentru ca s-o trăim în chin. Toate schimbările mari au fost începute de grupuri mici, iată de ce vă rog să ţineţi cont că voi, cei de peste hotare, trebuie să fiţi motorul dezvoltării democraţiei în RM”.

Mihai Ghimpu a asigurat moldovenii din Italia că PL a susţinut şi până acum diaspora, dar va continua să o susţină pentru că cetăţenii au plecat de nevoie, dar nu din propria alegere. “Vă urez mult succes şi va doresc sa reveniţi cât mai curand acasă, dar pentru a reveni, acest drum trebuie să-l construim împreună”, a conchis preşedintele PL.

Intâlnirea Conducerii PL cu cetăţenii RM din Padova

Ieri, 14 decembrie 2013, Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, şi Anatol Şalaru,Prim-vicepreşedinte PL, au avut o întrevedere cetăţenii Republicii Moldova aflaţi la studii sau muncă în oraşul Padova, Italia. La întâlnire au participat peste 100 de cetăţeni ai Republicii Moldova, tineri, studenţi şi angajaţi în câmpul muncii, membri sau simpatizanţi ai Partidului Liberal.

Această întâlnire a fost una mult aşteptată de cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Padova, iar în cadrul ei s-au discutat o serie de probleme cu care se confruntă diaspora din Padova, cât şi despre procesul de reformă prin care trece R. Moldova. Întrebarile adresate au fost foarte diverse, începând cu cele legate de modul în care este guvernată RM, cauzele emigrării masive, lipsa locurilor de muncă, sărăcia, corupţia, infrastrctura, până la situaţia la zi privind negocierile pentru soluţionarea conflictului din regiunea transnistreană, progresele republicii în continuarea parcursului european şi succesele partidului legate de diasporă.

Spre finalul întrevederii,Mihai Ghimpu a mulţumit tuturor participanţilor pentru faptul că, fiind departede casă, nu sunt indiferenţi de soarta republicii.

Mai multe detalii despre subiectele discutate vor fi aduse la cunoştinţă într-un material mai amplu, după întâlnirile de astăzi din Bologna şi Milano.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL au înaintat un Demers Curţii Constituţionale prin care solicită urgentarea examinării sesizării nr. 44 a din 02.10.2013 La Cimişlia a fost constituită Organizaţia Tineretului Liberal