Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu au avut o întrevedere cu ES Dirk Schuebel

|versiune pentru tipar||
PL / 17 ianuarie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 17 ianuarie 2014, Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal şi Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, au avut o întrevedere cu Dirk Schuebel, responsabil în cadrul Uniunii Europene pentru relaţiile cu ţările Parteneriatului Estic, fostul Şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul acestei întrevederi au fost abordate mai multe subiecte de ţin de situaţia social-economică şi politică din republică, continuarea parcursului european şi liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM, semnarea Acordului de Asociere cu UE, reformele implementate la nivel naţional în conformitate cu angajamentele asumate faţă de partenerii de dezvoltare, precum şi lupta cu corupţia în instituţiile de stat. Oficialii au mai discutat şi despre ultimele evenimente politice din Republica Moldova, inclusiv situaţia creată de unii agenţi ai Moscovei la sudul republicii şi în şcolile cu predare în Limba Română din partea stângă a Nistrului.

Deputatul Mihai Ghimpu a evidenţiat problemele primordiale cu care se confruntă RM şi cetăţenii şi a ţinut să precizeze că pentru Partidul Liberal şi pentru republică, continuarea cursului European este obiectivul prioritar.

Excelenţa Sa Dirk Schuebel a subliniat că UE va susţine şi în continuare integrarea RM, dar este important ca Guvernul să implementeze reforme şi să realizeze angajamentele pe care şi le-a asumat republica la Vilnius, prin parafarea Acordului de Asociere. “UE este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în republică, oficialii europeni cunosc bine situaţia politică internă şi susţin cursul european al Republicii Moldova, aşteptările noastre sunt ca să fie realizate reforme şi ca republica să nu se abată din drumul ei către UE”.

Un alt subiect important care a fost discutat în cadrul întâlnirii a fost liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM, în acest context ES Dirk Schuebel a accentuat că este posibil ca acest lucru să se realizeze în prima jumătate a anului curent. “În Parlamentul European este discutată insistent această chestiune, dacă Republica Moldova va continua să urmeze cursul European şi nu vor exista tensiuni şi situaţii imprevizibile, cetăţenii RM vor putea beneficia de liberalizarea regimului de vize în prima jumătate a anului 2014”.

Discutând ultimele evenimente din politica internă a republicii, Valeriu Munteanu a declarat că este regretabil faptul că Guvernarea încalcă tranşant Constituţia şi a reiterat că PL va continua să sesizeze Curtea Constituţională şi opinia publică ori de câte ori vor fi încălcate Legile.

Diplomatul Schuebel a menţionat că UE a avut o atitudine pozitivă la hotărârea Curţii Constituţionale conform căreia limba de stat a Republicii este Limba Română.

La sfârşitul întrevederii, Mihai Ghimpu a mulţumit Excelenţei Sale pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în cursul ei European şi a dat asigurări că PL va continua să lupte pentru Dreptate şi Adevăr, dar mai ales pentru asigurarea unui viitor European republicii.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Valeriu Munteanu: Un partid cu şapte feţe şi fără nici un obraz… La mulţi ani! Să ne trăiţi, Maestre Gheorghe Urschi!