Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii l-au comemorat pe Grigore Vieru

|versiune pentru tipar||
PL / 18 ianuarie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 18 ianuarie 2014, Conducerea şi membrii Partidului Liberal au comemorat 5 ani de la trecerea din viaţă a Marelui Poet Grigore Vieru.

Preşedintele Partidului Liberal, Deputatul Mihai Ghimpu; Gheorghe Brega; Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte PL; Ion Apostol, Secretar General al PL; Preşedinţi ai Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului; Liderii Tineretului Liberal în frunte cu Preşedintele Ion Cebanu; membri şi simpatizanţi ai PL au depus flori la monumentul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Chişinău.

După ceremonia de depunere de flori, Preşedintele PL Mihai Ghimpu a subliniat: “Este foarte dureros că se stinge Generaţia de Aur, iar Grigore Vieru face parte din această generaţie. A fost unul dintre cei care au avut curajul să lupte pentru românism, pentru Limba Română, pentru neam, pentru dreptate şi adevăr, împotriva comunismului şi a politicii ocupantului, în pofida regimului crunt şi totalitar. A fost un om care a iubit! Şi-a iubit patria, mama, a iubit femeia, a iubit valorile neamului, a iubit frumosul…”

Astăzi s-au împlinit cinci ani de la trecerea în eternitate a lui Grigore Vieru, unul dintre cei mai iubiţi poeţi români din Republica Moldova. Viaţa lui Grigore Vieru a fost curmată la 18 ianuarie 2009, la 2 zile după un tragic accident rutier. Ziua în care a fost înmormântat, 20 ianuarie, a fost declarată zi de doliu naţional. Poetul avea 73 de ani şi a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Cruce.

5 ani fără Grigore Vieru…

Astăzi se împlinesc 5 ani de când Marele Poet, făcătorul de bine, prin scris, al sufletului românesc de pe ambele maluri ale Prutului, Grigore Vieru, a trecut la cele veşnice. Întru comemorarea poetului, Conducerea Partidului Liberal — Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău şi Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL — a depus flori la mormânt, alături de familia acestuia.

Considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova, Grigore Vieru s-a stins din viaţă la vârsta de 73 de ani, însă a lăsat în urmă poezii nemuritoare. Poetul a reuşit să scrie convins şi sincer despre mama fiecăruia dintre noi, despre pământul de sub picioarele noastre şi despre sufletul din interiorul nostru. Grigore Vieru a fost poetul unui neam, nu al unui stat!

Basarabie cu jale de Grigore VIERU
În mine a lovit străinul
De Paşti sau Denii.
Dar încolţitu-m-au bezmetici
Şi moldovenii.
Că nu suntem români străinul
Pe-a lui o ţine.
Şi-ai mei mai tare-l cred pe dânsul
Decît pe mine.
Basarabie cu jale,
Basarabie,
De pe deal şi de pe vale,
Basarabie!
“Încâlcită-ţi este viaţa”,
Basarabie!
“Ca grâul ce-l bate gheaţa”,
Basarabie!
În mine-au dat şi moldovenii
Necreştineşte.
Ci-s fericit că-n ei românul
Tot mai trăieşte.
Ei spun că nu-s români, ci lacrimi
În piept frămîntă
Când un Fărcaş sau Vicoveanca
Sau Gheorghe cântă.
Basarabie cu jale,
Basarabie,
De pe deal şi de pe vale,
Basarabie!
“Încâlcită-ţi este viaţa”,
Basarabie,
“Ca grâul ce-l bate gheaţa”,
Basarabie!

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La mulţi ani! Să ne trăiţi, Maestre Gheorghe Urschi! Deputaţii PL au depistat delapidări în Politica Bugetar-Fiscală