Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conducerea PL a avut o întrevedere cu Dacian Cioloş, Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare

|versiune pentru tipar||
PL / 24 ianuarie 2014
Partidul Liberal

Deputaţii Partidului Liberal au avut astăzi, 24 ianuarie 2014, o întrevedere cu Dacian Cioloş, Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Din delegaţia Partidului Liberal au participat: Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale şi Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte de ţin de situaţia socială, economică şi politică din Republica Moldova, însă, în mod special, a fost discutat sectorul agricol al republicii.

Preşedintele PL a salutat prezenţa la Chişinău a Comisarului European şi i-a mulţumit lui Dacian Cioloş pentru eforturile şi ajutorul acordat Republicii Moldova în parcurgerea drumului ei European.

Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a menţionat că Integrarea economică a Republicii Moldova în UE va contribui la crearea de noi locuri de muncă, dar şi la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.

Alte subiecte importante pe care le-au abordat oficialii se referă la Libera circulaţie a oamenilor şi a mărfurilor, semnarea Acordului de Asociere cu UE de către RM, situaţia tensionată din Ucraina, problema corupţiei în Republica Moldova, funcţionarea Instituţiilor publice, problemele cetăţenilor legate de agricultură, precum şi situaţia actuală a politicii interne.

Mihai Ghimpu a informat Comisarul European despre situaţia cetăţenilor din Republica Moldova şi a dat sigurări că opţiunea primordială a republicii este continuarea cursului European. “Doar în Uniunea Europeană republica va putea asigura un trai mai bun cetăţenilor, întrucât în UE predomină Legea şi valorile, iar toate încălcările, corupţia şi furtul banului public nu vor mai fi admise”.

“Vă mulţumim foarte mult pentru acordarea sprijinului Dvs. Noi suntem mai mult un stat agrar, avem pământ şi oameni. De aceea este foarte important să investim în acest sector. Tot ceea ce facem împreună cu ajutorul Dvs este salutabil şi necesar cetăţenilor noştri, care au fost nevoiţi să treacă prin multe chinuri şi suferinţe, însă, fără sprijunul Uniunii Europene nu vom putea face schimbări”, a mai menţionat Preşedintele PL.

ES Dacian Cioloş a accentuat că este foarte importantă menţinerea stabilităţii politice în republică pentru continuarea cursului european al acestui stat, dar, în acelaşi timp, Excelenţa Sa a subliniat că UE nu va putea susţine Coaliţia de guvernare cu orice preţ. Este important ca să fie realizate reforme, să existe transparenţă a fondurilor acordate de UE, să fie respectată legea, să se respecte democraţia.

O problemă pe care a ţinut s-o sublinieze Excelenţa Sa, Dl Comisar European Dacian Cioloş se referă la conţinutul Acordului de Asociere despre care nu a fost informată societatea. “Când s-au purtat negocierile pentru conţinutul Acordului de Asociere, din păcate, cetăţenii nu au fost informaţi despre acest conţinut şi nici acum nu sunt informaţi, iată motivul pentru care există multe speculaţii care influenţează negativ atitudinea cetăţenilor faţă de UE”, a spus Dl. Dacian Cioloş.

La această problemă Preşedintele PL a reiterat că nu o singură dată a solicitat Coaliţiei de guvernare să informeze cetăţenii despre avantajele semnării Acordului de Asociere, să le explice ce presupune acest Acord, cu ce le va schimba viaţa lor, pentru că asta contează pentru cetăţeni.

“Aici este vina lui V. Filat, căci noi fiind încă în Alianţă, niciodată nu am discutat despre conţinutul Acordului de Asociere. Acest Acord era parcă ţinut în secret, nu cunoşteam conţinutul acestuia nici noi, Deputaţii, dar de unde să-l cunoască cetăţenii dacă ei ar trebui să fie informaţi de către deputaţi? Iată problema! Cetăţenii ar fi trebuit demult să fie la curent cu ceea ce prevede semnarea Acordului de Asociere şi ce schimbări va aduce”, a precizat Mihai Ghimpu.

ES Dacian Cioloş a mulţumit Preşedintelui PL Mihai Ghimpu şi a precizat că Uniunea Europeană susţine Republica Moldova, dar este important ca aceasta să realizeze angajamentele pe care şi le-a asumat.

La rândul său, Mihai Ghimpu a mulţumit D-lui Cioloş pentru ajutorul continuu acordat republicii şi a accentuat că Partidul Liberal nu va înceta să lupte pentru opţiunea europeană a RM şi pentru un viitor mai bun. “Cea mai bună cale pentru R. Moldova este marea familie a popoarelor Europene, iată de ce vă suntem recunoscători că ne ajutaţi să realizăm acest obiectiv care va schimba, cu siguranţă, lucrurile în bine”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalii au marcat 155 de ani de la Mica Unire! Organizaţia Teritorială PL Orhei a convocat Conferinţa