Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu: La mulţi ani, la puşcărie!

|versiune pentru tipar||
PL / 29 ianuarie 2014
Partidul Liberal

Astăzi Procuratura Republicii Moldova marchează 22 de ani de la înfiinţare, 22 de ani de aşteptare, aşteptări, speranţe şi multă, multă (prea multă) vorbărie despre cum trebuie să arate (şi să funcţioneze) una dintre cele mai importante instituţii ale statului nostru.

Din păcate, şi spre nefericirea noastră, carul nu s-a urnit din loc, iar Procuratura a rămas încremenită în tiparele sovietice de funcţionare şi asta nu pentru că acolo nu ar activa suficienţi oameni profesionişti şi patrioţi, ci pentru că în fruntea Procuraturii au fost selectate cu multă acribie şi numite, în mod constant, persoane infinit de comode guvernării (guvernărilor), iar legea Procuraturii le-a permis (şi le permite în continuare) procurorilor ierarhic superiori să intervină în activitatea procurorilor inferiori, anulând sau denaturând munca acestora.

Astfel de-a lungul anilor, au dispărut, s-au prăfuit, s-au murat, ori s-au subţiat până la ridicol zeci sau chiar sute de dosare penale răsunătoare, iar în timp, protagoniştii acestora şi-au procurat, fie de la Procuratură, fie de la instanţele de judecată, certificate de mironosiţe ori, după caz, arhangheli, serafimi sau chiar heruvimi.

În primăvara anului trecut societatea moldovenească a fost zguduită de conţinutul unor convorbiri telefonice, unde se făcea deschis şi cu mult tupeu trafic de influenţă, iar Procuratura nu trebuia să facă altceva decât să invite de câteva ori actorii implicaţi, pentru a fi recunoscuţi în diferite calităţi procedurale (bănuiţi, învinuiţi etc.), să întocmească rechizitoriul şi să-l expedieze în judecată, pentru o sentinţă legală. Dar de unde atâta dreptate pe meleagurile noastre — totul s-a dat uitării, personajele “cu gura spartă” şi-au luat deja zapiscă de “neprihănit politic”, iar unii (unul) pentru aceste “merite telefonice” (inclusiv, pentru care a fost tras pe dreapta de Curtea Constituţională) a primit chiar “Ordinul Republicii”, fiind astfel răsplătit din plin, de Preşedintele Republicii Moldova, pentru “consolidarea telefonică” a statului de drept.

În acelaşi timp, dar în alt câmp valoric, Procuratura din România (stat membru al UE, acolo unde guvernează legea şi nu telefonul) a reuşit să trimită după gratii, pe bună dreptate, un fost prim-ministru, vreo patru miniştri, câţiva deputaţi, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, oameni de afaceri concrescuţi cu guvernarea, consilieri locali de tot genul şi alte foste staruri, certate cu legea.

Scoaterea reală a Procuraturii de sub influenţa politicului va avea o mare greutate în arhitectura deciziilor Uniunii Europene pentru Republica Moldova, astfel coaliţia de guvernare are pur şi simplu obligaţia morală să permită Procuraturii să funcţioneze în interesul cetăţenilor şi să aplice cinstit legea, chiar dacă asta înseamnă trimiterea neîntârziată pe banca acuzaţilor a cel puţin 5–7 miniştri (încă) în funcţie şi a unei duzini de deputaţi, vice-miniştri şi alţi înalţi funcţionari de stat (şi numai buni de şezut… în ocnele răcoroase, sau în cele noi, pe care vrea să le construiască guvernarea).

Domnilor şi doamnelor procurori, trimiterea în puşcărie a primilor 2–3 miniştri o să fie mai complicată, iar după asta o să avem un stat, de mai mare dragul.

La mulţi ani şi mult curaj!

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Campionat raional de fotbal în memoria lui Nicolae Andronachi, ex-Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Ialoveni, ex-Preşedinte al r. Ialoveni Organizaţia Primară PL din comuna Băcioi a convocat Adunarea Generală