Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL contestă “Legea 2%” şi dezvăluie o altă schemă de sustragere a banilor publici

|versiune pentru tipar||
PL / 3 februarie 2014 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 3 februarie 2013, Deputaţii PL au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Dejucarea tentativei de sustragere a banilor publici, în vederea finanţării campaniei electorale”.

Deputaţii PL au accentuat că modificările prevederii Codului Fiscal, ce permite persoanelor fizice să direcţioneze 2% din impozitul salarial către ONG-uri şi instituţii religioase, au fost efectuate neavând avizul Guvernului şi încălcând principiul puterii locale, astfel, încălcând Constituţia.

În cadrul Conferinţei de presă, Mihai Ghimpu a subliniat: “V-am invitat pentru a vă atrage atenţia că şirul fărădelegilor continuă din partea foştilor colegi de Alianţă, în cazul dat este vorba de PLDM, întrucât preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Dl Veaceslav Ioniţă, a fost înaintat de PLDM la această funcţie. Când e ultima zi a şedinţelor, înainte de vacanţă, când lumea e cu gândul la odihnă, se bagă subtil modificări legate de politica bugetar fiscală. E o şmecherie de hoţie! PLDM, probabil, pregăteşte mecanisme de a manipula cetăţenii. Prin această Lege de 2%, urmează să fie sustraşi 40 de milioane de lei din banii publici. Anul 2014 este un an electoral, acesta e răspunsul. Nu degeaba acum s-au făcut aceste modificări”, a mai menţionat Mihai Ghimpu.

Deputatul Gheorghe Brega a informat că instituţiile publice şi întreprinderile mari din municipiul Chişinău, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Ministrul Sănătăţii, MAI, Ministerul Educaţiei ş.a. care sunt gestionate de PLDM şi care au câte 15–20 mii de angajaţi, i-ar putea sili să vină cu câte o cerere în care să se menţioneze că renunţă la cele 2% din salariu în favoarea ONG-urilor loiale PLDM-ului. Aceasta este o comandă politică evidentă, iar banii pot merge în campania electorală a PLDM.

În continuare, Corina Fusu a menţionat că deşi Partidul Liberal nu se află azi la Guvernare, totuşi susţine consecvent cursul European al RM şi este obligat să urmărească cu mare atenţie derapajele Coaliţiei de la normele şi valorile europene. În acest context, Corina Fusu a completat: “Atenţionăm că 40 mln lei vor fi sustraşi din banii publici în mod obraznic şi, probabil, folosiţi pentru campania electorală a PLDM-ului prin ONG-urile pe care ei le vor selecta pentru a le promova interesele lor politice. Este dreptul salariatului de a decide către care ONG să direcţioneze 2% din venit, aşa cum se practică în statele europene. Prevederea că Guvernul stabileşte lista este dovadă a ceea ce afirmăm noi. PL solicită sistarea imediată a prevederii din Codul Fiscal, noi suntem pentru a readuce în societate dezbaterea, discuţia despre această lege, vrem să cunoaştem opinia tuturor Ministerelor care au lucrat pentru această lege şi care nu ştiu că a fost inclusă în Codul Fiscal. Asemenea fraude strigătoare la cer sunt extrem de periculoase!”

La rândul său, deputatul PL Valeriu Munteanu a precizat că amendamentul la politica bugetar-fiscală prin care a fost introdusă contribuţia de 2% nu a avut avizul Guvernului şi nici nu au fost identificate surse financiare pentru a compensa pierderile pe care le-ar putea suporta administraţia publică locală.

“Proporţional din impozitul pe salariu vor fi adunaţi 40 de milioane de lei. Problema este că aceşti bani vor putea fi distribuiţi la buna discreţie a Ministerului Justiţiei. Respectiv, PLDM va hotărî la care ONG-uri vor merge aceşti bani. În mare parte, cele 40 de milioane de lei vor fi redirecţionate către ONG-urile sau bisericile care vor accepta să promoveze interesele PLDM-ului. Cu atât mai mult că la 23 noiembrie 2013, Guvernul a avizat negativ acest proiect de lege din cauza mecanismului care nu corespunde standardelor europene şi a lipsei de finanţe pentru a compensa această sumă”, a precizat Valeriu Munteanu.

Valeriu Munteanu a mai subliniat că proiectul de lege nu a fost coordonat cu autorităţile publice locale, dar nici cu societatea civilă.

PL a sesizat şi de această dată Curtea Constituţională şi a solicitat suspendarea, până la soluţionarea în fond a cauzei, a acţiunii dispoziţiilor pct. 34 al Art. IX din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 324 din 23.12.2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.173–176, art. 586) prin care art. 88 din Codul fiscal, adoptat prin Legea nr.1163 din 24.04.1997 a fost completat cu alin. (7); Fixarea examinării sesizării într-un termen cât mai restrâns posibil; Exercitarea controlului constituţionalităţii şi declararea neconstituţională a dispoziţiilor pct. 34 al Art. IX din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 324 din 23.12.2013 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.173–176, art. 586) prin care art. 88 din Codul fiscal, adoptat prin Legea nr.1163 din 24.04.1997 a fost completat cu alin. (7) cu următorul conţinut: “Persoanele fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), pot dispune asupra destinaţiei unei sume de până la 2% din suma calculată la buget a impozitului pe venit din salariu pentru susţinerea organizaţiilor necomerciale de utilitate publică şi a instituţiilor religioase. Mecanismul de repartizare procentuală şi lista organizaţiilor necomerciale de utilitate publică şi a instituţiilor religioase care beneficiază de direcţionarea unui cuantum procentual din impozitul pe venit achitat pe parcursul unui an se stabilesc de Guvern”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţia Primară PL din Sângera a convocat Adunarea Generală Valeriu Munteanu: “Referendumul” găgăuzilor a fost organizat cu sprijinul patronilor din PD şi PLDM