Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL a înaintat un Proiect de Lege privind excluderea Başkanului Găgăuziei din componenţa Guvernului

|versiune pentru tipar||
PL / 4 februarie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 4 februarie 2014, PL a înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă proiectul de Lege a Parlamentului pentru modificarea articolului 14 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) nr. 344 din 23 decembrie 1994.

În nota informativă a Proiectului de Lege, Deputaţii Liberali argumentează că Başkanul unităţii administrative Găgăuzia are la dispoziţie un sistem complet de mijloace legale pentru a-şi îndeplini obligaţiile, încadrarea în calitate de membru din oficiu al Guvernului nefiind justificată la etapa actuală. Astfel, majoritatea prerogativelor esenţiale atribuite membrilor Guvernului, sunt disponibile autorităţilor Găgăuziei în baza altor acte legislative în vigoare, inclusiv a Constituţiei Republicii Moldova.

La fel, în Republica Moldova există suficiente instrumente pentru promovarea politicilor sau intereselor unor grupuri etnice conlocuitoare, în mod special pentru etnia minoritară găgăuză, inclusiv autonomie administrativă şi fiscală sporită.

“Implicarea nemijlocită a Başkanului unităţii administrative Găgăuzia în acţiunile ilegale de organizare a aşa zisului referendum din 2 februarie, acţiuni subversive îndreptate împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale, a valorilor democratice şi a ordinii de drept în Republicii Moldova, reprezintă un argument irecuzabil pentru excluderea acestuia din componenţa Guvernului Republicii Moldova.

Având în vedere argumentele de mai sus, precum şi principiile constituţionale ale Republicii Moldova, printre care şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, considerăm injustă atribuirea prerogativelor excesive unor reprezentanţi ai unor grupuri minoritare, fapt care urmează a fi remediat prin prezentul proiect de lege”, se menţionează în proiect.

Autorii proiectului sunt: Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu şi Gheorghe Brega.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Valeriu Munteanu: “Referendumul” găgăuzilor a fost organizat cu sprijinul patronilor din PD şi PLDM PL protejează drepturile viitoarelor mămici şi cere mai multă protecţie din partea statului