Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL protejează drepturile viitoarelor mămici şi cere mai multă protecţie din partea statului

|versiune pentru tipar||
PL / 5 februarie 2014 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 5 februarie 2014, Corina Fusu, Deputat PL în Parlament, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale şi alte 4 viitoare mămici au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Acţiuni fără precedent ale Coaliţiei de Guvernare privind subminarea natalităţii”.

La conferinţa de presă au participat: Corina Fusu, Deputat, Vicepreşedinte PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale; Veronica Herţa, Vicepreşedinte PL, Şef al Direcţiei Generale a Finanţelor; Daniela Pleşca, Eugenia Beschieru şi Ecaterina Rusu, membre PL(ultimele 4 fiind însărcinate).

Corina Fusu a accentuat că în data de 23 decembrie 2013, zi în care au fost votate mai multe legi neconstituţionale, în această zi s-a mai votat o lege — Legea nr. 332, prin care s-au operat modificări la Legea nr. 289 din 2004, privind îndemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Corina Fusu a atenţionat opinia publică asupra oferirii indemnizaţiilor pentru nou-născuţi şi a concediilor de maternitate.

“Considerăm revoltător faptul că Guvernarea actuală, după ce a «dat de pomană» Banca de Economii, Aeroportul şi a fraudat bugetul de stat şi pe alte căi, a decis să pună pe umerii nou-născuţilor şi a mamelor suplinirea acestuia. O Guvernare conştientă îşi face priorităţi, or în cazul Republicii Moldova, când natalitatea este scazută, când se atestă îmbătrânirea populaţiei, statul ar trebui sa aiba grijă pentru a asigura creşterea natalităţii, dar nu subminarea ei. Există exemple bune în Europa, în statele care se gândesc la viitor. În Estonia, mama sau tatăl copilului primeşte pe o perioadă de 1 an 100% din salariu, iar în Danemarca, şi nu numai, 75–85% din salariu.

Considerăm iresponsabilă activitatea Guvernării actuale, care prin votarea acestei legi(legea a fost votată), pune sub semn de întrebare viitorul republicii. În legatură cu această Lege votată la 23 decembrie 2013, Fracţiunea PL a depus astăzi pe masa Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, un demers prin care solicităm Preşedintelui să remită Parlamentului spre reexaminare această lege pentru a fi ajustată realităţilor democrafice şi sociale din R. Moldova, salvând astfel şansa a mii de familii tinere de a avea copii”, a declarat Corina Fusu în cadrul conferinţei de presă.

Veronica Herţa, Vicepreşedintă PL, angajată la Primăria mun. Chişinău în calitate de Şef al Direcţiei Generale a Finanţelor, a menţionat că modificările la Legea nr. 289 din 2004, privind îndemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale vin să diminueze din garanţiile sociale ale mamelor care urmează să primească îndemnizaţia de maternitate şi de creştere a copilului până la 3 ani.

“Dacă până în prezent cuantumul îndemnizaţiilor se calcula din venitul mediu realizat pe ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii procedurii riscului asigurat, procedură stabilită de art. 7 al Legii nr. 289 din 2004, atunci, noua Lege nr. 332 din 23 decembrie 2013, nepromulgată încă, majorează această perioadă până la 12 luni, îndemnizaţia fiind calculată din venitul mediu asigurat, iar în cazul în care perioada de lucru nu este integrală(12 luni), aceste luni sunt incluse cu venitul asigurat în cuantumul unui salariu tarifar, astfel micşorându-se mărimea îndemnizaţiei. Începând cu 1 ianuarie 2014, toate femeile care sunt însărcinate trebuie să depună certificatul medical nu la locul de muncă, dar la casa teritorială de asigurări sociale. Cum se face dacă majoritatea femeilor locuiesc în mediul rural şi vor trebui să se deplaseze pentru a depune acest certificat? Îndemnizaţia de maternitate va trebui restituită Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în cazul în care viitoarea mamă va avea un venit asigurat în cadrul concediului prenatal sau postnatal, o altă problemă. Dacă până acum concediul de maternitate se calcula din data în care femeia a născut, acum aceasta va fi calculată din data în care va fi depusă cererea. Iar aici vorbim de mai mult de o lună şi jumătate în care femeia nu va primi bani. Acestea sunt doar unele neclarităţi depistate în lege, şi toate aceste modificări au fost operate prin Hotărâre de Guvern. Art 56 al Constituţiei stabileşte că în R. Moldova nu pot fi adoptate legi care ar suprima şi ar diminua drepturile şi libertăţile fundamendale ale omului şi cetăţeanului. Adică, dacă a fost stabilit printr-o lege organică un anumit drept, tot printr-o lege organică ar trebui să fie submninat acest drept, dar nu să-şi asume aceste atribuţii Guvernul”, a precizat Veronica Herţa.

Veronica Herţa a atras atenţia asupra aspectelor negative ale respectivei Legi şi a subliniat diferenţele şi schimbările care se vor realiza după ce Legea va fi promulgată. Totodată, vicepreşedinta PL a accentuat că această lege votată în Parlament în data de 23 decembrie 2013, este o lege care a primit avize negative de la Centru Naţional Anticorupţie(CNA), Direcţia Juridică a Parlamentului, Sindicatele R. Moldova.

“Dorim să preîntâmpinăm promulgarea acestei legi. Dorim ca viitoarele mame să beneficieze de atenţia din partea statului. Pe lângă această lege, Guvernul, în aceeaşi stare de spirit, a adoptat o hotărâre prin care femeile însărcinate trebuie să aleagă — fie primesc îndemnizaţiile de la stat, fie primesc salariul. Dacă până acum le primeau pe ambele, acum trebuie să aleagă”, a mai adăugat Fusu

Deputaţii PL au înaintat astăzi un demers Preşedintelui RM, Nicolae Timofti, prin care solicită reexaminarea proiectul de lege cu privire la oferirea indemnizaţiilor şi a concediilor de maternitate şi au atras atenţia opiniei publice asupra prevederilor legii nr.332 din 23 decembrie 2013, adoptată în Parlament şi care se află acum pe masa Preşedintelui Republicii Moldova.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

PL a înaintat un Proiect de Lege privind excluderea Başkanului Găgăuziei din componenţa Guvernului Organizaţia Primară PL din Vadul lui Vodă a convocat Adunarea Generală