Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Coaliţia de guvernare sfidează voinţa cetăţenilor

|versiune pentru tipar||
PL / 17 februarie 2014 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 17 februarie 2014, Conducerea Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Coaliţia de guvernare sfidează voinţa cetăţenilor”. La conferinţa au participat Deputaţii PL — Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale şi Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL.

Deputaţii PL au anunţat în cadrul conferinţei de presă că vor sesiza Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii unor prevederi legale ce vizeaza posibilitatea modificarii configuraţiei politice a Parlamentului şi interpretarea normelor constituţionale privind asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale partidelor politice.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a precizat că după ce Partidul Reformei şi-a schimbat denumirea în Partidul Liberal în anul 2005, şi mai ales după victoria PL-ului în 2007 în lupta cu PCRM pentru Primăria mun. Chişinău, au apărut o serie de partide care conţin lexemul “liberal”. Este vorba despre PNL, PLD şi acum, mai nou, PLR.

“Din cauza că PL este singurul partid care promovează adevărul istoric, au fost numeroase încercări de a-l exclude nu doar din Parlament, dar şi de pe arena politică. Cu acest scop a fost format PLR — cel de a distruge Partidul Liberal, care nu convine Kremlinului, dar nici foştilor colegi de Alianţă pentru că nu tolerăm hoţia, contrabanda, minciuna, încălcarea legii, furtul banului public etc. Fracţiunea PL a devenit fracţiunea PLR-ului, ceea ce înseamnă că a devenit fracţiunea unui partid care nu a fost concurent electoral, nu a obţinut votul de încredere a cetăţenilor şi nu reprezintă pe nimeni în Parlament. Cum poate un partid să reprezinte voinţa cetăţenilor fără să fie ales şi votat de către aceştia?”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Preşedintele Partidului PL a citat art. 41 din Constituţie, Libertatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice, care stipulează următoarele: “(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide şi în alte organizaţii social-politice. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor şi, în condiţiile legii, participă la alegeri”.

Mihai Ghimpu a accentuat că PL militează pentru o concurenţă sănătoasă între partide şi o luptă corectă, dar nu prin folosirea pârghiilor administrative. “Coaliţia conştient neglijează Partidul Liberal ca partid parlamentar, conform rezultatelor alegerilor şi deciziei CC, şi sfidează voinţa celor peste 200 de mii de alegători care au acordat votul lor PL-ului. În numele alegătorilor care au votat pentru PL poate vorbi doar fracţiunea PL, pentru că Partidul Liberal a fost concurent electoral. Având în vedere abuzul facut de Igor Corman, Preşedintele Parlamentului RM şi politica ascunsă a Coaliţiei, care încalcă grav Constituţia, noi, Deputaţii PL, vom depune o sesizare la Curtea Constituţională. Considerăm că I. Corman şi Coaliţia de guvernare au încălcat alin.(3) al art. 41 din Consituţie care prevede: «Statul asigură respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale partidelor şi ale altor organizaţii social-politice»” — a mai declarat Preşedintele PL în cadrul conferinţei.

În continuare, Corina Fusu a accentuat că PL a devenit ţinta nu doar a duşmanilor europenismului şi adevărului istoric, dar şi a celorlalte partide, întrucât sunt deranjate de strategia şi politica corectă a PL-ului. “Partidul Liberal are un rol deosebit în promovarea democraţiei în Republica Moldova şi menţinerea cursului european al acesteia. Considerăm că este un atac raider, s-a văzut că merge cu Banca de Economii şi Aeroportul şi au trecut la partide. Sunt acţiuni antidemocratice şi antieuropene!” — a subliniat Corina Fusu.

Deputata PL a anunţat că pe lângă sesizarea la Curtea Constituţională, Partidul Liberal va adresa o scrisoare către toate institutiile europene şi Ambasadorilor statelor membre UE cu activitate la Chişinău. În acest demers, liberalii vor informa oficialii europeni despre încălcarea de către Coaliţia de guvernare a Constituţiei R. Moldova, principiilor democratice şi în mod special a pluripartidismului. “Sperăm că CC ne va da şi de această dată câştig de cauză şi aceasta va fi o lecţie pentru profitorii care vor să ajungă în Parlament pe spatelor altor partide”, a mai menţionat Corina Fusu.

Valeriu Munteanu a explicat esenţa sesizării care va fi depusă astăzi la Curtea Constituţională şi a menţionat: “Sesizarea solicită interpretarea dispoziţiilor art. 41 alin. (2) raportat şi prin coroborare cu art. 1 alin. (3), art. 2 alin. (1), art. 38 alin. (1), art. 60 alin. (1), art. 61 alin. (1), art. 64 alin. (3), art. 85 alin. (1), art. 98 alin. (1) din Constituţia Republicii Moldova, cu elucidarea următoarelor întrebări:

  1. Poate fi schimbată configuraţia politică a Parlamentului, stabilită după validarea alegerilor şi atribuirea mandatelor de deputat, prin crearea unei fracţiuni parlamentare, ce ar avea denumirea unui partid, ce nu a obţinut mandate în urma scrutinului electoral parlamentar, nu a participat la alegeri sau nu era înregistrat în calitate de partid politic la data desfăşurării alegerilor;
  2. Poate fi schimbată denumirea unei fracţiuni parlamentare, creată de concurentul electoral, ce a acces în Parlament şi care-i poartă denumirea, cu denumirea unui partid, ce nu a obţinut mandate în urma scrutinului electoral parlamentar, nu a participat la alegeri sau nu era înregistrat în calitate de partid politic la data desfăşurării alegerilor”.

Vicepreşedintele PL a accentuat că un deputat, în cazul în care nu se mai regăseşte în fracţiunea din care face parte, are 2 opţiuni: fie devine independent, fie după 6 luni aderă la o altă fracţiune, dar este neconstituţional să creezi fracţiuni care nu reprezintă voinţa alegătorilor.

“Noi acceptăm o luptă politică corectă, cinstită, bazată pe idei, dar nu poţi lupta cu un partid politic, bazându-te pe căi administrative. Din lipsa argumentelor politice, Coaliţia a apelat la pârghiile administrative”, a mai subliniat Deputatul PL.

“Acţiunile de subminare a PL-ului înfăptuire de Coaliţia de guvenare toarnă apă la copacul comuniştilor. Cei care luptă împotriva adevărului n-au nicio şansă, iar cei care promovează minciuna, de sabia minciunii vor muri, adevărul este baza vieţii pe pământ şi în baza lui trebuie să fie condusă societate, căci doar aşa putem avea un viitor european şi sănătos”, a conchis Mihai Ghimpu la sfârşitul conferinţei.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Întrevederea Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu cu Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Excelenţa Sa Matthias Meyer Mihai Moldovanu: Bunul simţ al Coaliţiei de guvernare a murit!