Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Întrevederea Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu cu Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Excelenţa Sa Matthias Meyer

|versiune pentru tipar||
PL / 17 februarie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 17 februarie 2014, Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere la sediul Partidului cu Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Excelenţa Sa Matthias Meyer.

Preşedintele PL a abordat în cadrul întrevederii mai multe subiecte de importanţă majoră pentru R. Moldova şi continuarea cursului european al acesteia, printre care: semnarea Acordului de Asociere şi liberalizarea regimului de vize; situaţia politică şi socială în republică;; referendumul din partea de sud a republicii; activitatea parlamentară a Partidului Liberal; acţiunile de subminare a PL-ului de către Coaliţia de guvernare; sesizările Deputaţilor PL la Curtea Constituţională şi hotărârile Curţii, precum şi o serie de chestiuni legate de implementarea reformelor în republică întru menţinerea vectorului european.

Mihai Ghimpu a informat Ambasadorul Germaniei la Chişinău despre încălcările Coaliţiei de guvernare, manifestându-şi îngrijorarea că acestea cauzează nemulţumirea oamenilor şi neîncrederea lor în democraţie, ceea ce este un risc enorm pentru viitorul european al republicii. Totodată, Preşedintele PL a precizat că în şirul de încălcări ale Coaliţiei se numără şi redenumirea Fracţiunii PL în fracţiunea PLR, ceea ce reprezintă o încărcare gravă a Constituţiei R. Moldova, a principiilor democratice şi în mod special a pluripartidismului.

Ambasadorul Germaniei la Chişinău, ES Matthias Meyer a precizat că UE cunoaşte situaţia politică a Republicii Moldova şi ţările membre UE oferă sprijin republicii pentru a menţine cursul european. Ambasadorul a accentuat că este foarte importantă menţinerea stabilităţii politice pentru a nu pune în pericol vectorul european. Excelenţa Sa a precizat că UE va sprijini RM în implementarea reformelor, dar este important ca investiţiile să fie gestionate corect şi transparent, iar Instituţiile Publice să funcţioneze conform legilor.

Mihai Ghimpu a precizat că o altă îngrijorare a Partidului Liberal este faptul că SUA şi Suedia, parteneri strategici ai R.Moldova, din cauza faptului că autorităţile Republicii Moldova au luat decizia de a nu pune în aplicare pe deplin şi imediat Legea privind finanţele publice locale, au fost nevoiţi să suspendeze finanţările, iar cei care au de suferit sunt cetăţenii.

“Eu am atenţionat în repetate rânduri atât foştii colegi de Alianţă, cât şi opinia publică — ceea ce face Coaliţia de guvernare nemulţumeşte societatea şi pot pun comuniştii într-o lumină bună. Nu este corect faţă de cetăţenii care au votat pentru aceste partide, faţă de partenerii externi şi faţă de UE să declare că sunt pentru cursul european, dar în realitate să compromită democraţia şi încrederea cetăţenilor în principiile democraţiei” — a mai spus Mihai Ghimpu în cadrul întrevederii.

Mihai Ghimpu a dat asigurări că Deputaţii PL vor vota şi în continuare tot ceea ce ţine de cursul european al republicii astfel încât nimeni nu va reuşi să provoace o eventuală criză politică pentru a deturna acest curs.

ES Ambasadorul Germaniei la Chişinău a menţionat că oficialii europeni cunosc situaţia şi îşi doresc ca prin ajutorul acordat R. Moldova să fie realizate reforme pentru cetăţeni ca să le fie îmbunătăţite condiţiile de trai.

Preşedintele Liberalilor a mulţumit ES Matthias Meyer pentru sprijinul acordat Republicii Moldova şi a precizat că cetăţenii republicii au nevoie de acest ajutor, ei nu trebuie să suporte consecinţele greşelilor Coaliţiei. “Vă mulţumesc, D-le Ambasador, pentru toate eforturile şi pentru sprijinul DVS şi a ţării pe care o reprezentati pe care îl acordaţi R. Moldova. Vă suntem recunoscători şi vă rugăm să continuaţi să ne ajutaţi pentru că fără ajutorul Uniunii Europene, Republica Moldova nu va putea menţine de una singură cursul european şi nu va putea face presiunilor Federaţiei Ruse”.

La rândul său, ES Matthias Meyer a mulţumit Preşedintelui PL şi a menţionat că Germania va ajuta R.Moldova să parcurgă drumul european şi a convenit asupra altor întrevederi pentru a fi la curent cu situaţia din republică.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Bălţi Coaliţia de guvernare sfidează voinţa cetăţenilor