Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Bălţi

|versiune pentru tipar||
PL / 16 februarie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 16 februarie 2014, Organizaţia Teritorială PL Bălţi s-a convocat în Conferinţă. În calitate de invitaţi ai Conferinţei, au participat: Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, Iurie Cuculescu, responsabil de Organizaţia Teritorială PL Bălţi şi Grigore Condorachi, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Sângerei.

Înainte de a purcede la lucrările Conferinţei, participanţii au onorat imnul Partidului Liberal — “Libertatea — floare a speranţei”, versuri: Simion Ghimpu, muzică: Anatol Dumitraş.

Conferinţa a fost deliberativă şi a adoptat, în unanimitate, următoarea ordine de zi: prezentarea raportului de activitate al Organizaţiei de către Preşedintele acesteia, Alexandru Volcov; alegerea conducerii Organizaţiei şi a membrilor Biroului Permanent; alegerea Comisiei de Cenzori şi a celei de Etică şi Disciplină; delegarea participanţilor la Congresul Partidului din mai a.c. şi prezentarea situaţiei sociale şi politice din republică de către Mihai Ghimpu şi Corina Fusu.

Ulterior, participanţii au audiat raportul de activitate prezentat de către Preşedintele filialei Bălţi, Alexandru Volcov, şi au venit cu un şir de propuneri întru dezvoltarea Organizaţiei şi implicarea activă a locuitorilor în soluţionarea problemelor cu care se confruntă.

În urma discuţiilor şi propunerilor participanţilor, Conferinţa a hotărât:

Conferinţa a ales Comisia de Cenzori şi Comisia de Etica şi Disciplină, membrii Biroului Permanent al Organizaţiei şi a delegat participanţii la Congresul Partidului, care va avea loc în luna mai a.c.

În cele ce urmează, Corina Fusu a vorbit despre situaţia socială şi politică din republică, a evidenţiat problemele sociale ale cetăţenilor care sunt neglijate de Coaliţia de guvernare, a accentuat realizările principale ale Partidului Liberal în plan naţional şi social şi a informat participanţii despre activitatea parlamentară a Fracţiunii PL în Parlament, menţionând despre sesizările depuse de către Deputaţii PL la Curtea Constituţională, datorită cărora a fost împiedicat furtul a cca 300 mln lei din bugetul statului. Corina Fusu a subliniat importanţa continuării cursului european al republicii şi asigurarea transparenţei şi corectitudinii în actul guvernării. Deputata a mai precizat că în urma excluderii PL-ului de la guvernare, actuala Coaliţie îşi permite să încalce grav Constituţia şi sfidează legile şi voinţa cetăţenilor, de aceea este important ca oamenii să cunoască aceste adevăruri şi să fie conştienţi de realitatea politică pe care o are republica.

“PL este unicul partid din R. Moldova care promovează idealuri şi valori — idealurile naţionale de rând cu valorile liberale şi europene. Suntem singura echipa care a demonstrat consecvenţă şi corectitudine încă de la fondarea partidului, de aceea ne mândrim că, spre deosebire de ceilalţi, avem realizări şi merite, nu doar vorbe. Este de menţionat aici seria de merite în plan naţional; realizările în plan social(accentuez aici reparaţia drumurilor, construcţia de apeducte, reţele de canalizare, iluminare în mediul rural etc), dar, bineînţeles, trebuie să subliniez că PL mai şi veghează asupra respectării legii de către Coaliţie, membrii căreia au interesele lor personale şi sunt indiferenţi faţă de soarta cetăţenilor. Acest fapt îl demonstrează acţiunile lor din ultima perioadă care au o tentă antisocială — Legea prin care 2% din impozitele pe venit reţinul de la salariaţi ar fi fost redirecţionate către ONG-uri şi instituţii religioase, care a fost declarată neconstituţională şi ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 40 mln lei; micşorarea accizelor la maşinile de lux, o altă încălcare a Coaliţiei; acţiunile Coaliţiei de subminare a natalităţii în republică şi lista poate continua. Eu îmi doresc ca aceste adevăruri să ajungă în casele oamenilor pentru că ei merită o viaţă mai bună şi nu putem tolera la infinit nedreptatea şi hoţia!” — a mai declarat Corina Fusu în cadrul şedinţei.

În urma prezentării situaţiei sociale şi poltice din republică, Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a răspuns la întrebările participanţilor. Discuţia s-a axat pe subiecte legate de situaţia Fracţiunii PL în Parlament; semnarea Acordului de Asociere; liberalizarea regimului de vize; corupţia în instituţiile publice; delapidări şi fraude săvârşite de Coaliţia de guvernare după schemele preluate de la comunişti; strategia Partidului şi priorităţile pentru acest an; situaţia de pe teritoriul din stânga Nistrului; metode de redresare a economiei republicii; crearea condiţiilor de afirmare a tinerilor etc. Mihai Ghimpu a subliniat rolul decisiv al membrilor PL în iniţierea cursului european al republicii şi aducerea democraţiei, datorită victoriei Primarului General, Dorin Chirtoacă, la alegerile municipale din 2007.

“Cursul european al republicii se datorează liberalilor, iar astăzi se vede cu ochiul liber că tot liberalii sunt cei care îl menţin şi luptă pentru el. Fiind excluşi de la guvernare, multe încălcări ale Coaliţiei, făcute conştient, nu le putem împiedica, dar datorită sesizărilor noastre la Curtea Constituţională, aducem dreptate şi demonstrăm că scopul lor sunt banii şi funcţiile. Partidul Liberal are un teren fertil, suntem o echipă de oameni cinstiţi, luptăm pentru cauză şi oameni şi demonstrăm continuu acest lucru în activitatea noastră parlamentară şi de partid. Oamenii, în urma hoţiilor Coaliţiei — Banca de Economii, Aeroportul — sunt dezamăgiţi în democraţie, dar noi trebuie să le explicăm că salvarea noastră spre un viitor mai bun este doar Uniunea Europeană, iată de ce este extrem de important să continuăm vectorul european al republicii. Noi ne-am asumat schimbarea până la capăt, iar această schimbare o putem realiza doar împreună. Mizez în continuare pe ajutorul Dvs în lupta pentru cauză şi pentru menţinerea cursului european! Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes, pentru că Bălţi trebuie să devină a II-a capitală a R. Moldova, iar o capitală nu poate fi altfel decât europeană!” — a menţionat Preşedintele PL.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Ciocana Întrevederea Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu cu Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Excelenţa Sa Matthias Meyer