Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie privind accesul reprezentanţilor mass-media în sala de şedinţe a Parlamentului RM

|versiune pentru tipar||
PL / 21 februarie 2014
Partidul Liberal

Domeniul libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei este un segment deosebit de sensibil, care necesită mare atenţie şi monitorizare permanentă. Chiar dacă politicienii fac declaraţii frumoase şi generoase cu privire la Presă, ajunşi la Putere, se fac a uita cuvintele de bine despre jurnalişti. Există foarte multe legi, regulamente şi recomandări venite din partea instituţiilor UE.

Articolul 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale prevede:

1. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere.

În Republica Moldova, libertatea de exprimare este garantată prin Constituţie. Articolul 32 al Constituţiei Republicii Moldova proclamă:

“Libertatea opiniei şi a exprimării”

(1) Oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil.

Programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană-2 (AIE-2) şi cel asumat de actuală Coaliţie Pro-Europeană (CPE) la capitolul “Liberalizarea spaţiului mediatic şi garantarea libertăţii de exprimare” diferă.

Obiective de guvernare:

  1. Armonizarea cadrului juridic ce reglementează activitatea mass-media cu normele şi standardele europene, inclusiv adoptarea UNUI NOU Cod al Audiovizualului. Reformarea şi modernizarea activităţii “Teleradio-Moldova”, (varianta AIE-2);
  1. Modernizarea activităţii Instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova”, (varianta CPE);
  1. Asigurarea libertăţii presei, a pluralismului în mass-media şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea instituţiilor de presă;

  2. Stimularea investiţiilor în piaţă media autohtonă;

  3. Garantarea accesului la informaţia de interes public.

Vă atrag atenţia că în problema privind condiţiile de activitate ale presei în cadrul şedinţelor plenare ale Parlamentului, Comisia Parlamentară Mass-media cu votul a 10 deputaţi, deci, unanim recomandă conducerii Parlamentului RM, în vederea asigurării accesului cetăţenilor la informaţie de interes public, libertăţii presei şi libertăţii de exprimare, comisia vine cu recomandarea de a identifica pentru reprezentanţii mass-media un spaţiu în sala de şedinţe a Parlamentului.

Documentul a fost trimis Biroului şi Preşedintelui Corman.

Documentul a fost citit în plenul Parlamentului şi ca reacţie Dnl Corman a anunţat că jurnaliştii nu au solicitat spaţiu de lucru în sala de Şedinţe a Parlamentului.

Considerăm trenarea soluţionării acestei probleme drept atac la libertatea presei!

Îngrădirea accesului cameramanilor în sala de şedinţe a parlamentului înseamnă CENZURĂ. Imaginea este selectată de regizorii parlamentului şi oferită posturilor TV, lipsind jurnaliştii de imaginea pe care ar fi captat-o în corespundere cu mesajul informaţiei.

Puterea Televiziunii este IMAGINEA!

Cine îngrădeşte dreptul la libera exprimare prin imagine sau cuvânt încalcă Constituţia RM, care garantează acest drept (Art. 32, alin. 1).

Fracţiunea PL a identificat cel puţin două spaţii pentru cameramanii — jurnalişti: sunt balconaşele din dreapta şi stânga sălii de şedinţe rezervate pentru secretariatele Fracţiunilor. Propunem schimbarea locaţiilor: secretariatul în camera jurnaliştilor, jurnaliştii în sala de şedinţe.

Temă de Investigaţii pentru jurnaliştii:

Cum au dispărut din proiectul de reconstrucţie sălii de şedinţe a Parlamentului balconul pentru jurnalişti care au existat întotdeauna din prima zi de activitate a Parlamentului în această clădire.

Nu cumva coborârea tavanului din această sală s-a făcut intenţionat, pentru a avea justificarea, precum că nu există spaţiu pentru jurnalişti?

Conform ultimului raport al prestigioasei organizaţii de media “Reporters sans frontieres”, RM în anul 2013 a mai coborât cu o unitate la indicatorul mondial privind Libertatea Presei, ocupând locul 56. Pentru comparaţie: 2009 — Locul 75, anii 2010–2011 — locul 53 (după perioada comunista de guvernare RM a crescut la acest capitol cu 22 de unităţi), anul 2012 — locul 55. Aşadar în ultimii 2 ani RM a pierdut 3 puncte. Ne-au rămas câteva poziţii ca sa ajungem în categoria statelor cu presa nelibera, conform clasificării Organizaţiei Freedom House.

Aflându-ne într-un an electoral, pluralismul în mass-media şi crearea condiţiilor optime pentru activitatea instituţiilor de presă sunt esenţiale pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, monitorizarea şi reflectarea evenimentelor politice echilibrat şi echidistant, astfel încât cetăţenii să aibă acces la servicii media variate şi de calitate, iar producătorii media să nu poată fi debranşaţi sau excluşi la comandă politică.

Corina FUSU, Vicepreşedintă PL,
Vicepreşedintele Comisiei Parlamentare Cultură, Educaţie, Cercetare, Tineret, Sport şi Mass-media

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Corina Fusu solicită condiţii pentru jurnalişti în Parlament Mihai Ghimpu — alături de “boboceii” Liceului “Pro Succes”