Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu: Moldova din afara Parlamentului şi moldovenii din Parlament

|versiune pentru tipar||
PL / 6 martie 2014
Partidul Liberal

Odată cu renovarea (parţială) a sediului Parlamentului, în faţa clădirii legislativului a apărut o creaţie din arbuşti inedită — inscripţia “Moldova”.

Având în vedere abaterile de la normele legale referitoare la simbolica şi însemnele de stat (a se vedea, spre exemplu, cazul tricolorului afişat în sala de şedinţe a Parlamentului, care conţinea culori nespecifice pentru drapelul nostru), am putea considera simplist că grădinarii care au lucrat asupra acestei “opere” nu cunosc denumirea oficială a statului în care îşi duc traiul — “Republica Moldova”.

Mă tem, însă, că aceasta nu este o scăpare minoră, ci o continuare a discursului moldovenist de sorginte sovietică, relansat în 1994, care a atins apogeul şi ridicolul în perioada guvernării comuniste. Anume graţie propagandei masive îndreptate contra conştiinţei naţionale a românilor moldoveni, astăzi această înscripţie nu deranjează pe nimeni, înscriindu-se cu brio în peisajul politic şi vizual…

Din păcate, moldovenismul sovietic de pe vremea lui Voronin, a fost transformat astăzi într-unul europenist, dar care în esenţă nu face decât să perpetueze politica antiromânească a satrapilor de provenienţă estică.

Este evident pentru toată lumea că promovarea în continuare la nivel guvernamental a moldovenismului nu are drept scop, aşa cum se încearcă a fi prezentată, “consolidarea statalităţii”, ci escaladarea sentimentului antiromânesc, cu toate consecinţele politico-juridice ce reies.

Promotorii primitivi ai moldovenismului fac, deseori, trimitere la Ştefan cel Mare şi la pseudo-drapelul acestuia, uită să menţioneze că cetăţile domnilorului se află peste Prut, că 2/3 din teritoriul Moldovei medievale se află în România, la fel ca şi capitala Moldovei medievale, simbolistica voievodală ş.a.m.d.

Considerăm periculos acest discurs şovin şi resentimentar, îndreptat obsesiv împotriva României, şi ne exprimăm îngrijorarea, şi pe această cale, în legătură cu propagarea voalată, ascunsă în ambalaj europenist, a moldovenismului primitiv.

P.S. După sesizarea noastră referitoare la tricolorul din sala Parlamentului, acesta a fost scos şi înlocuit cu stema conformă. Să vedem dacă şi de această dată conducerea forului legislativ va fi la fel de receptivă, sau se va face că plouă în continuare.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Festivalul Mărţişor la Paris 2014 — un eveniment de excepţie în diasporă Valeriu Munteanu: Moromeţii de dincolo de Nistru