Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Festivalul Mărţişor la Paris 2014 — un eveniment de excepţie în diasporă

|versiune pentru tipar||
PL / 6 martie 2014
Partidul Liberal

Cu prilejul frumoasei sărbători a Mărţişorului, simbol senin al primăverii, Clubul Liberal Paris, cu sprijinul asociaţiilor La Paris, Asociaţia femeilor din Republica Moldova “Casa Mare”, Grupul de iniţiativă Daco-Romanii, Asociaţia pedagogilor din Republica Moldova “Lumina”, eFranta.ro — Ghidul Românilor din Franţa, a organizat la Paris tradiţionalul Festival “Mărţişor la Paris 2014”, ajuns anul acesta la cea de-a treia ediţie.

Festivalul a durat 2 zile, în care românii-moldoveni din Paris au simţit căldura primăverii de acasă, având parte de două spectacole de excepţie cu invitaţi speciali din Republica Moldova, care, la sfârşitul săptămânii trecute, au încântat publicul din Paris cu cele mai alese mostre ale cântecului şi dansului românesc din Basarabia.

În prima zi a Festivalului, pe scena Espace Reuilly din Paris au evoluat grupurile artistice de la Centrul de Creaţie a Copiilor “Floarea Soarelui” din Chişinău. Copiii din ansamblul de dans “Mărţişor” au încins sala în ritm de dans popular românesc, din repertoriul lor nelipsind “Căluşarii” şi “Ciuleandra”, ansamblul vocal “Baladă” au interpretat cîntece legate de obiceiuri ancestrale (cîntece de păstorie, de cătănie, etc.).

A două parte a concertului din 1 martie a culminat cu un recital de excepţie susţinut de inegalabilul Vali Boghean & Band. Prima seară a festivalului s-a încheiat doar la insistenţa proprietarilor localului, spectatorii vrăjiţi de muzica artiştilor de acasă şi-ar fi dorit să mai dureze spectacolul.

Ziua a două a continuat cu un recital plin de foc şi vervă, ţinut de maestrul Mihai Ciobanu, împreună cu tinerii artişti din Chişinău.

Ada Panciuc, o spectatoare, a menţionat: “Am fost la ambele concerte, foarte frumos au evoluat toţi, copiii erau minunaţi, emoţii pozitive şi bucurie de a revedea dansurile şi muzica noastră, de a cânta şi dansa împreună (cunoaşteţi moldovenii — când aud o horă, nu pot sta pe loc)”.

În aceste două zile de Festival, spectatorii au avut ocazia să admire şi o expoziţie de mărţişoare şi artizanat a tinerilor români-moldoveni din Chişinău şi Paris, unde au avut posibilitatea şi să procure mărţisoare în amintirea zilelor senine de primăvară ale festivalului.

Festivalul Mărţişor la Paris 2014 a fost o ocazie unică pentru conaţionalii noştri de a se regăsi şi de a asista la două spectacole de cea mai înaltă calitate, dar şi o posibilitate pentru oaspeţii francezi de a cunoaşte Republica Moldova prin cea mai importantă valoare a ei: oamenii cu datinile şi obiceiurile lor, artiştii de talie mondială care ne reprezintă, păstrează şi promovează valorile, frumoasele tradiţii, dansurile şi cântecele din folclor.

La închiderea festivalului, Vasile Calmaţui, preşedintele Clubului Liberal Paris a mulţumit celor prezenţi pentru participare şi implicare în păstrarea şi promovarea valorilor şi frumoaselor tradiţii româneşti, menţionând: “În organizarea acestui Festival am întâmpinat mai multe dificultăţi, dar am reuşit să organizăm un eveniment de calitate al valorilor şi tradiţiilor naţionale, care a adus bucurie în sufletele celor prezenţi şi i-a adus împreună pe concetăţenii noştri aflaţi în afara republicii. Iar tinerii din Chişinău au avut posibilitatea să vadă Parisul şi să fie încurajaţi să păstreze şi să promoveze valorilor neamului nostru”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL — Laureaţi ai “Galei MEDIAFAX 2014 — Gala VALORILOR” Valeriu Munteanu: Moldova din afara Parlamentului şi moldovenii din Parlament