Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu: Ucazul medieval al lui Filat-Vodă

|versiune pentru tipar||
PL / 10 martie 2014
Partidul Liberal

“Regulamentul organic” a fost o lege cvasi-constituţională, promulgată în 1831–1832 de către autorităţile imperiale ruseşti în Ţara Românească şi Moldova, în urma ocupaţiei ruse a celor două state româneşti, aflate la acea vreme sub suzeranitate turcă.

Capitolul al III-lea, pentru reglementarea finanţelor, desfiinţează rusumaturile şi huzmeturile, furniturile şi rechiziţiile, iraturile şi havaietele spoliatoare ale dregătorilor (scutelnici şi posluşnici).

Astfel, era abrogat “huzmetul”, o regulă medievală, care permitea încasarea de către vameşi a unei părţi din taxele vamale, pentru o ulterioară împărţire a veniturilor cu domnitorul.

Astăzi, după adoptarea Legii 324 din 23.12.2013 (arhicunoscuta politică bugetar fiscală pentru anul 2014), guvernanţii noştri, având slăbiciunea vămilor, au revenit la pravila medievală, astfel, conform noului verde-ucaz (în vigoare din 1 ianuarie 2014): “Colaboratorii vamali care au contribuit la încasarea veniturilor la bugetul de stat din depistarea încălcărilor ca urmare a controlului vamal efectuat de echipele mobile sunt stimulaţi financiar, în valoare de până la 10% din sumele încasărilor respective, din contul bugetului Serviciului Vamal. Procedura de stabilire a stimulărilor menţionate se va efectua în baza unui regulament aprobat de Ministerul Finanţelor.”.

Defectă retorică a guvernanţilor, în aceeaşi zi de 23 decembrie 2013, cu o mână au votat cu sânge rece, diminuarea considerabilă a îndemnizaţiei la naşterea copiilor şi a celei de creştere a copiilor până la trei ani, pretextând lipsa banilor în buget, iar cu alta au votat acordarea pentru vameşi a unei feude pentru devotamentul faţă de ghindă.

De ce doar vameşilor să li se dea câte 10% din pradă? de ce nu şi profesorilor al căror elev a fost medaliat la olimpiadă, medicilor, care au adus de pe lumea cealaltă tatăl sau mama unor copii, poliţiştilor care a trecut printre gloanţele bandiţilor, asigurând ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor, de ce? Poate ştie răspunsul “al vostru, Vlad Filat”, ayatolahul mai marelui vămilor moldoveneşti.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Tinerii Liberali din Dubăsari şi Criuleni au dăruit femeilor felicitări, flori şi mărţişoare Deputaţii PL au contestat la CC o prevedere legală care favoriza vameşii şi prin care urmau să fie sustrase din bugetul de stat câteva zeci de mln lei