Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a participat la conferinţa “Republica Moldova post-Vilnius. Liberalizarea regimului de vize”

|versiune pentru tipar||
PL / 26 martie 2014
Partidul Liberal

Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a participat marţi, 25 martie 2014, la Conferinţa intitulată: “Republica Moldova post-Vilnius. Liberalizarea regimului de vize”, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Evenimentul face parte din seria manifestărilor Festivalului Cultural “Zilele Basarabiei”, care se va încheia la 30 martie.

Printre invitaţi s-au numărat şi Renate Weber, Europarlamentar, Viorel Badea, Senator Comisia Românilor de pretutindeni, Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului, Iurie Reniţă, Ambasadorul Republicii Moldova în România ş.a.

În cadrul conferinţei, Mihai Ghimpu a accentuat că “liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi semnarea Acordului de Asociere cu UE trebuiau să se întâmple mult mai devreme, căci dacă în 1999 PPCD şi comuniştii nu ar fi demis Guvernul, foarte probil ca astăzi R. Moldova să fi fost membru UE cu drepturi depline”.

Preşedintele PL a mai menţionat: “Anexarea Crimeii în cel mai barbar mod de către Federaţia Rusă ne aminteşte, repetat, că lucrurile trebuie să fie făcute la timp. Sunt convins că dacă Ucraina ar fi fost membru NATO şi UE, acest lucru, categoric, nu s-ar fi întâmplat. La fel, sunt convins că şi noi dacă făceam reforme la timp, ceea ce ar fi însemnat o mişcare spre valori, am fi avut astăzi o altă situaţie economică, socială şi politică, dar, vorba lui Eminescu — «suntem un popor inteligent, dar ducem lipsă de caractere». Iar aceasta ne costă, fiindcă în 20 de ani noi am bătut pasul pe loc, iar cetăţenii, nemulţumiţi de viaţa pe care o au, cu mii de probleme, în fiecare 4 ani aleg or comuniştii, or democraţii, dar, din păcate, nu s-a schimbat nimic. Cetăţenii Republicii nu au simţit încă ce înseamnă valori democratice!”

Întrucât conferinţa se încadrează în programul dedicat Festivalului “Zilele Basarabiei”, ajuns la a VII-a ediţie în acest an, Mihai Ghimpu a adus un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii, în scurt timp, a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România — “Unirea din 1918 a fost salvarea românilor moldoveni din Basarabia, la această dată, 27 martie, în anul 1918 a fost realizat un mare vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Vă felicit cu ocazia acestei sărbători unice şi atât de importantă pentru noi toţi! În acest sens vreau să închei cu un citat care-i aparţine fratelui meu, Gheorghe Ghimpu, cel care şi-a dedicat viaţa luptei pentru cauza naţională — «Ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc!»”.

În intervenţia sa, Europarlamentarul Renate Weber a subliniat faptul că liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni “nu este un cadou din partea UE, ci Republica Moldova a făcut eforturi în această direcţie, este manifestarea unei voinţe politice de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană care vine în urma unei evaluări ce a fost făcută pe parcurs”.

În acelaşi context, Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului, a punctat: “relaţia necondiţionată dintre România şi Moldova este lucrul cel mai important pe care se poate conta”.

Cuvânt au mai avut Viorel Badea, Iurie Reniţă, Ion Sturza, Radu Carp, Dan Dungaciu ş.a. Dan Dungaciu a comentat situaţia politică actuală a R. Moldova şi a prezentat datele unui sondaj recent efectuat de Realitatea şi Timpul. Politologul a menţionat că, din datele sondajului, tema aderării Republicii Moldova la NATO va intra puternic pe agenda electorală, pe fondul evoluţiilor din Ucraina. “Deja 25% din respondenţii sondajului se pronunţă pentru aderare, asta în condiţiile în care nicio forţă politică nu şi-a asumat încă public aderarea la NATO” — a precizat Dan Dungaciu.

Acesta a vorbit şi despre încrederea cetăţenilor R. Moldova în partidele politice şi liderii politici, preferinţele lor şi prognoze pentru alegerile parlamentare pentru acest an.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Proiect de Hotărâre a Parlamentului cu privire la denunţarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale PL Cimişlia şi Edineţ