Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Tineretul Liberal a marcat 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

|versiune pentru tipar||
PL / 29 martie 2014 | 
Partidul Liberal

Tineretul Liberal a organizat joi, 27 martie 2014, o serie de acţiuni în contextul evenimentului principal al zilei — marcarea a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Conferinţa de presă cu această ocazie a fost organizată, tradiţional, lângă clădirea fostului gimnaziu de băieţi nr.3 din scuarul Academiei de Arte, cu începere la ora 12:00, unde exact 96 de ani în urmă a fost votat Actul Unirii de către Sfatul Ţării.

“Ne-am adunat aici pentru a comemora fruntaşii care au avut curajul şi puterea de decizie pentru propriul neam, în aşa fel încât au adus tot neamul românesc într-un singur stat. Data de 27 martie nu este doar una istorică, ci şi un simbol al luptei românismului, un simbol al celor care cred în unire şi în integrare europeană” — a decarat Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal.

În continuare, la ora 14:00, Tineretul liberal a organizat un simpozion ştiinţific, în contextul marcării a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a fost desfăşurat în incinta bibliotecii Onisifor Ghibu din Chişinău, iar printre oaspeţii de onoare au fost Deputatul Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Costel Alexe, deputatul ieşean, secretar general al TNL România şi Ion Cebanu, Preşedintele TL.

“Suntem printre cele puţine persoane care consemnează la modul adecvat această dată istorică. Nu este o noutate, chiar şi pentru colegii noştri din România, că in Republica Moldova există anumite reticenţe la evenimentele din 27 martie 1918. În schimb, există o mare deschidere pentru serbarea anumitor evenimente care au marcat în mod nefast istoria Basarabiei, cum ar fi ziua de 9 mai (1945) sau, mai nou, cea de 24 august (1944), zi în care am fost eliberaţi de fascişti, dar reocupaţi de către sovietici” — a declarat Valeriu Munteanu, în cuvântul de salut către participanţii la simpozion.

Valeriu Munteanu a accentuat că Marea Unire din 1918 s-a făcut după 106 ani de ocupaţie ţaristă, perioadă în care eforturile de deznaţionalizare şi de pauperizare a populaţiei noastre au fost la fel de dure ca şi în prezent. În opinia deputatului liberal, astăzi putem afirma cu certitudine că eforturile colonialiştilor de a dezrădăcina din sufletele noastre dorinţa de Unire, au suferit eşec.

“Unirea a fost votată în condiţii geopolitice şi cele de politică internă foarte dure, dar evenimentul s-a produs datorită unor bărbaţi adevăraţi din Sfatul Ţării care au votat aici, la Chişinău, pe 27 martie 1918, şi cu ajutorul acelor bărbaţi care au semnat Declaraţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.”

Vicepreşedintele Partidului Liberal a exprimat regretul că după o altă perioadă de ocupaţie rusească şi după 20 de ani de independenţă lucrurile arată mai prost decât arătau acum 96 de ani. Totodată, Valeriu Munteanu a precizat că lupta liberalilor pentru adevăr, limbă şi identitate naţională începe a da rezultate — “Vreau să vă spun că dacă în 1994 doar 3–4% dintre locuitorii Republicii Moldova considerau că suntem români şi vorbim româna, astăzi constatăm situaţia când deja 30–40% dintre cetăţenii noştri au conştientizat adevărul, fiind convinşi că există o singură limbă — cea română, iar identitatea lor naţională nu poate fi conestată de nimeni”.

La rândul său, Preşedintele Tineretului Liberal din Moldova a declarat că în orice societate, cea mai vulnerabilă este generaţia tînără. Ion Cebanu a salutat ideea organizării unei mese rotunde şi a pledat pentru o mai bună şi mai calitativă informare a tineretului despre istoria neamului — “ Orice democraţie este foarte firavă şi dacă nu avem grijă de ea, riscăm să generăm o dictatură. Avem nevoie de o argumentare ştiinţifică şi depolitizată, pentru că, din pacate, părinţii noştri au învăţat o istorie îndoctrinata şi nu toţi dintre ei au avut dorinţa şi curajul să accepte adevărul. Tineretul de astăzi este cel mai vulnerabil, deoarece tinde să facă concluzii doar din propria experienţă de viaţă, dar şi cea mai fericită generaţie, pentru că în anii de liceu au dus lipsă de Istoria URSS şi alte poveşti născocite de regimul comunist, stalinist, sovietic”.

Ion Cebanu a salutat oportunitatea tinerilor de a cunoaşte adevărul şi posibilităţile tehnice, inclusiv internetul, care le permit informarea din prima sursă.

“Sper că perioada dicţionarelor moldo-române a luat sfârşit, iar tinerii noştri sunt suficient de bine informaţi pentru a lua o decizie corectă în viaţă, inclusiv una politică. Or, interesul masiv faţă de marcarea datei de 27 martie denotă faptul că flacăra româmismului mai este vie şi putem spera la schimbări esenţiale în politicul moldovenesc”, a mai menţionat Ion Cebanu.

Către participanţii simpozionului ştiinţific s-a adresat şi profesorul Veaceslav Inculeţ, iar mai mulţi tineri au dat citire lucrărilor personale: “Evoluţia economică a Basarabiei din 1918–1940” (Mihai Axente, student USM); “Vizitele Casei Regale la Chişinău” (Dumitru Trocin, student UASEM); “Cultura în Basarabia interbelică” (Valentin Ceban, student UPSC); “Sfatul Ţării — componenţa, activitatea şi soarta membrilor după 1940” (Adriana Dron, studentă ULIM); “Republica Moldova la 96 ani de la evenimentul din 27 martie 1918” (Cristina Prisăcaru, studentă USMF).

Tineretul Liberal a organizat şi un flashmob în centrul Capitalei, marcând astfel cei 96 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cîteva zeci de studenţi, membri ai Partidului Liberal, au dansat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, comemorând astfel evenimentul istoric care s-a produs la 27 martie 1918.

Câteva zeci de tineri liberali, aflându-se într-o vizită la Bruxelles, au organizat un flashmob în Parcul Cinquatenaire, Bruxelles, dedicat împlinirii a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu panglici tricolore în piept, cu drapelul R. Moldova, al României şi Uniunii Europene, tinerii liberali au încins o horă a Unirii, exprimându-şi, în acest fel, aspiraţiile de a fi împreună în Marea Familie a Popoarelor Europene.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale PL Cimişlia şi Edineţ Întâlnirea Organizaţiei Femeilor liberale cu reprezentanţii ALDE la Bruxelles, Belgia