Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Organizaţia Teritorială Cimişlia al Partidului Liberal la aniversarea a 96-a de la semnarea Actului Unirii din 27 martie 1918

|versiune pentru tipar||
PL / 30 martie 2014
Partidul Liberal

Pe 27.03.2014, la Cimişlia, Organizaţia Teritorială a PL a marcat aniversarea a 96-a de la semnarea Istoricului Act al unirii Basarabiei cu România, din 27.03.1918, de către Sfatul Ţării.

Membrii PL au depus flori la monumentele lui Ştefan cel Mare din centrul or. Cimişlia şi Mihai Viteazul din faţa liceului cu acelaşi nume. Au luat cuvânt Vasile Bulat, Preşedintele OT Cimişlia, Maria Prisăcari, Preşedintele organizaţiei de oraş a PL, Tudor Pozneac, membru PL, Victor Blaja, participant la războiul de pe Nistru, membru PL.

Actul de reîntregire a Ţării s-a realizat graţie voinţei politice a Sfatului Ţării, dar şi dorinţei mari a romînilor basarabeni, care la acea vreme, miraculous, au reuşit să-şi păstreze conştiinţa naţională.

S-a menţionat cu îngrijorare că, dacă la 1918, basarabenii, păstrându-şi aproape intactă firea românească, au salvat Basarabia de pârjolul şi dezmăţul bolşevic, atunci după reocuparea acestui ţinut în 1940, urmat de crime fără precedent asupra populaţiei — lichidări, deportări, interzicerea alfabetului latin şi a limbii române, îndoctrinare, ideologizare şi deznaţionalizare, promovarea ateismului agresiv, închiderea bisericilor — situaţia este dezastruoasă. Regimul comunist a reuşit să mutileze într-atât conştiinţa naţională a majorităţii românilor moldoveni, că până nu demult însăşi cuvîntul “român” a fost tabuizat.

Pe acestă cale membrii PL din Cimişlia felicită toţi românii moldoveni care simt româneşte cu ocazia aniversării a 96-a a unirii Basarabiei cu România şi sunt convinşi că nu e departe ziua când se va face dreptate neamului Românesc.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Ungheni Clubul Liberal Paris a marcat Unirea din 27 martie 1918