Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Ungheni

|versiune pentru tipar||
PL / 30 martie 2014
Partidul Liberal

Organizaţia Teritorială PL Ungheni a convocat astăzi, 30 martie 2014, Conferinţa Teritorială. La eveniment au participat, în calitate de invitaţi, Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, şi Ion Casian, Coordonator al Organizaţiei Teritoriale PL Ungheni din partea Biroului Politic.

Înainte de a purcede la lucrările Conferinţei, participanţii au onorat imnul Partidului Liberal — “Libertatea — floare a speranţei”, versuri: Simion Ghimpu, muzică: Anatol Dumitraş.

Conferinţa a fost deliberativă şi a votat în unanimitate următoarea ordine de zi: prezentarea raportului de activitate de către Preşedintele Organizaţiei, Iurie Chirinciuc; alegerea conducerii Organizaţiei; alegerea membrilor Biroului Permanent al Organizaţiei şi ai Consiliului Teritorial; alegerea Comisiei de Cenzori şi a Comisiei de Etică şi Disciplină; delegarea participanţilor la Congresul al IV-lea al PL, din 25 mai a.c. şi despre situaţia socială şi politică în R. Moldova.

În prezentarea raportului de activitate, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Ungheni, Iurie Chirinciuc, a enumerat principalele realizări ale Organizaţiei PL Ungheni, printre care: donarea a 3 mese de tenis de masă în localităţile Costuleni, Hârceşti şi Corneşti; implicarea în promovarea şi marcarea sărbătorilor şi evenimentelor cu semnificaţie istorică pentru R. Moldova; iniţierea şi participarea la implementarea proiectului de construcţie a miniterenului de fotbal în satul Costuleni ş.a.

Iurie Chirinciuc a precizat şi principalele activităţi ale Organizaţiei pentru următorul an, menţionând instalarea în fiecare localitate din r. Ungheni a câte un monument în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie; promovarea valorilor liberale şi europene; informarea cetăţenilor despre avantajele integrării în UE şi realizarea acestui obiectiv etc.

“Nu sunt şi nu voi fi indiferent faţă de soarta poporului nostru, am aderat la PL pentru că apreciez valorile promovate de acest partid. PL este un simbol de onestitate şi corectitudine, un partid în care cred că va putea schimba cu adevărat viaţa republicii în bine şi va aduce bunăstare şi dreptate pentru fiecare. Vrem ca tinerii noştri să aibă locuri de muncă acasă, vrem salarii, pensii, burse decente, vrem un trai mai bun, şi prin implicarea fiecăruia dintre noi vom putea realiza aceste lucruri”, a mai precizat Iurie Chirinciuc.

Preşedintele Organizaţiei a exprimat, în numele delegaţilor, necesitatea descentralizării repartizării resurselor financiare întru asigurarea transparenţei în gestionarea banilor publici şi dezvoltarea nivelului de trai în localităţile rurale.

După ce au audiat raportul de activitate, delegaţii Conferinţei au pus în discuţie mai multe chestiuni de ordin organizatoric, problemele localităţilor din Ungheni şi au înaintat un şir de propuneri pentru a schimba în bine situaţia actuală. Aceştia şi-au exprimat încrederea pe care o au în Partidul Liberal şi în conducerea Partidului, subliniind că PL este unicul partid din R. Moldova care promovează o politică corectă, pentru bunăstarea oamenilor şi luptă pentru cauza pe care şi-a asumat-o încă de la fondare, rămânând consecvent ideilor şi valorilor pe care le promovează.

Alocuţiuni în acest sens au avut Maria Buruiană, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale Ungheni, Buruiană Tudor, Ursu Alexandru, Preşedintele Tineretului Liberal Ungheni, Vasile Bodrug, Primarul s. Hârceşti, Ion Harea, Iurie Ţurcanu, Primarul s. Corneşti, Corina Ciubotaru şi Mihai Goian.

Ulterior, Conferinţa a ales conducerea Organizaţiei. În calitate de Preşedinte a fost reales, în unanimitate, Iurie Chirinciuc; Vicepreşedinţi — Ion Harea, Maria Buruiană(din oficiu, Preşedinta OFL) şi Alexandru Ursu(din oficiu, Preşedinte PL): Secretar Coordonator — Lilia Moraru.

Conferinţa a ales membrii Comisiei de Etică şi Disciplină şi ai Comisiei de Cenzori, membrii Biroului Permanent şi ai Consiliului Teritorial şi au fost delegaţi participanţii la Congresul Partidului.

După procedurile de dezbateri şi supunere la vot, Deputatul Mihai Ghimpu a informat delegaţii Conferinţei despre situaţia socială şi politică din republică, abordând o serie de chestiuni legate de politica promovată de PL, acţiunile antisociale şi încălcările grave ale Coaliţiei de guvernare, sfidarea voinţei cetăţenilor prin înlocuirea denumirii Fracţiunii PL în Parlament cu cea de PLR. Totodată, Preşedintele Partidului a enumerat o serie de rezultate ale Partidului Liberal şi a evidenţiat diferenţa, cu exemple relevante, dintre Guvernarea AIE-1 şi 2, în componenţa căreia era şi PL, şi cea de acum — Coaliţia fără PL. Cu referire la aceasta, Preşedintele PL a menţionat: “Cetăţenii văd ce se întâmplă acum, când PL este în afara guvernării. Într-o perioadă foarte scurtă de timp Coaliţia a reuşit să lase statul fără Banca de Economii, singura bancă naţională a republicii, fără Aeroport şi au votat, cu sau fără comunişti, o serie de legi anticonstituţionale. Acum, datorită sesizărilor Deputaţilor PL, Curtea Constituţională face dreptate, mă refer la micşorarea accizelor pentru maşinile de lux, la legea de 2%, accizele pentru importul ţigărilor, micşorarea îndemnizaţiilor unice la naştere şi pentru creştere a copilului până la vârsta de 3 ani etc. Nu ne vom putea mişca înainte având o guvernare coruptă care urmăreşte interesele proprii. Guvernarea trebuie să apere interesele cetăţenilor şi să lupte pentru a le asigura o viaţă mai bună, căci au trecut mai mult de 20 de ani de când R. Moldova şi-a declarat independenţa, iar schimbări în viaţa socială practic nu sunt”.

Preşedintele PL a explicat şi situaţia creată în Ucraina şi a accentuat importanţa alegerilor parlamentare din acest an — “Dragi colegi, nu e mare partidul cu mulţi membri şi cu multe mandate, dar e mare şi puternic partidul care promovează valori şi adevăruri, partidul care luptă pentru dreptatea şi bunastarea cetăţenilor, aşa cum o face PL-ul! Alegerile parlamentare din acest an sunt foarte importante, chiar dacă cetăţenii sunt dezamăgiţi, ei trebuie să înţeleagă că de ei depinde cursul european al R. Moldova, căci în doar în UE vom avea o viaţă mai bună. Noi, liberalii, trebuie să salvăm acest curs şi să le explicăm oamenilor importanţa semnării Acordului de Asociere cu UE, să le spunem adevărul şi să punem capăt manipulărilor!”

Preşedintele PL a înmânat legitimaţii de partid membrilor şi diplome de merit celor mai activi membri ai Organizaţiei pentru contribuţia remarcabilă în promovarea valorilor liberale.

“Vă mulţumesc pentru muncă, pentru devotament şi pentru demnitatea cu care continuaţi să luptaţi întru realizarea misiunii istorice pe care ne-am asumat-o! Împreună pentru viitorul nostru european!” — a conchis la final Preşedintele Ghimpu.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

9 mai — Ziua Victoriei asupra fascismului şi Ziua Europei Organizaţia Teritorială Cimişlia al Partidului Liberal la aniversarea a 96-a de la semnarea Actului Unirii din 27 martie 1918