Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a participat la inaugurarea în s. Nimoreni a monumentului în memoria victimelor regimului comunist

|versiune pentru tipar||
PL / 6 aprilie 2014
Partidul Liberal

La 4 aprilie 2014, în satul Nimoreni, raionul Ialoveni, a fost inaugurat un monument în Memoria victimelor regimului comunist. La eveniment au participat şi Mihai Ghimpu, Deputat, Preşedintele Partidului Liberal, Vladimir Cernat, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Ialoveni, Tudor Cecan, Preşedintele Organizaţiei Primare PL Nimoreni şi Andrei Covali, Primarul satului Nimoreni.

După slujba Te-Deum-ului în care au fost pomeniţi cei care şi-au pierdut viaţa din cauza regimului comunist de ocupaţie, Preşedintele PL a ţinut un discurs despre importanţa memoriei naţionale: “A munci pentru a-ţi creşte copiii, pentru a-ţi face familia fericită, este datoria fiecăruia dintre noi. Dar, este dureros şi tragic atunci când viaţa şi munca ta, sub baioneta celor care ne-au ocupat, este furată. Anume aşa s- a întâmplat cu mulţi dintre concetăţenii noştri. Nu este nimic mai dureros decât atunci când îţi este distrus neamul. Or, anume neamul înseamnă tot ceea ce a lăsat Dumnezeu fiecăruia din noi, completându-se cu tradiţiile, limba, cultura ş.a. Cei care ne-au ocupat au înţeles foarte bine că pentru a ascunde această «eliberare» de lume, vorbitorii de limbă română trebuie să fie înlocuiţi cu cei de limbă rusă. Începând cu 13 iunie 1941, când au avut loc primele deportări, planul sovietic a fost pus în acţiune. Deportările nu au fost o pedeapsă pentru că poporul s-a ridicat împotriva regimului de ocupaţie, ci pentru a înlocui identitatea acestui popor. Politica sovieticilor era de a duce băştinaşii în Siberia şi de a aduce în Basarabia oameni de acolo. Astfel, au fost deportaţi oameni care conştientizau ceea ce se petrece — preoţi, învăţători — lăsând oameni care ar putea pleca capul la politica lor”.

“A nu avea un monument în memoria celor care au murit, este echivalent cu nerecunoaşterea mamei tale. Se spune că nu trebuie să ne scoatem tragedia în prim plan, dar ce am avut noi în afară de tragedie?! Mai rar neam care a trecut prin ceea ce a trecut neamul nostru, părinţii şi buneii noştri: ocupaţia din 1940, războiul de pe Nistru, deportările, foametea organizată ş.a. Nimeni nu poate fi fericit atunci când renunţă la mama lui. În numele mamelor noastre, buneiilor noştri, suntem obligaţi ca în fiecare sat să există măcar o piatră în memoria lor. Or, anume la sat s-a păstrat limba şi identitatea naţională. Dacă nu era satul nu mai eram noi, vorba marelui poet Lucian Blaga: Veşnicia s-a născut la sat!” — a mai menţionat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a adus mulţumiri celor care au contribuit la inaugurarea acestui monument în memoria victimelor regimului comunisc în satul Nimoreni — “Cu această ocazie, vreau să mulţumesc D-lui Primar, consilierilor care au acceptat această iniţiativă şi vreau să vă rog să aveţi mare grijă de trecut. Nimeni nu are viitor dacă nu are grijă de trecut. Un viitor cu adevărat bun, nu se poate creiona dacă nu condamnăm crimele trecutului, indiferent de naţionalitatea din care facem parte, pentru că au avut de suferit nu numai moldovenii, dar şi ucrainenii,şi găgăujii, şi ruşii. Regimul totalitar nu alege naţionalitatea, ea pe toţi îi pune sub aceeaşi lovitură”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Corina Fusu, în perioada 4–5 aprilie, participă la seminarul Reţelei ALDE pentru Egalitatea de gen, la Berlin Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale PL sect. Râşcani şi Rezina