Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale PL sect. Râşcani şi Rezina

|versiune pentru tipar||
PL / 6 aprilie 2014
Partidul Liberal

La data de 5 aprilie 2014, Organizaţiile Teritoriale ale Partidului Liberal Rezina şi sect. Râşcani din Municipiul Chişinău au convocat Conferinţele Teritoriale.

Ordinea de zi a Conferinţelor a inclus:

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Rezina

În prezentarea raportului de activitate al Organizaţiei, Victor Lupaşcu, Preşedintele filialei PL Rezina, a făcut o analiză a rezultatelor obţinute de către Organizaţia PL din Rezina şi a enumerat realizările şi activităţile pe care le-a organizat sau s-a implicat filiala. Totodată, Victor Lupaşcu a precizat priorităţile pentru acest an şi a reiterat principalele obiective ale Partidului, mulţumind conducerii PL pentru ajutorul şi susţinerea acordată Organizaţiei, dar şi membrilor acesteia. Preşedintele a vorbit şi despre activitatea consilierilor locali şi orăşăneşti.

Ulterior, raportul de activitate a fost supus dezbaterilor, iar participanţii au înaintat propuneri pentru activităţile preconizate pentru acest an.

În continuare, Preşedinte al Organizaţiei Teritoriale PL Rezina a fost reales Victor Lupaşcu, Vicepreşedinţi — Mihai Grosu şi Dan Florea, iar secretar coordonator — Gheorghe Clapaniuc. Conferinţa a ales membrii Biroul Permanent în următoarea componenţă: Victor Lupaşcu, Dan Florea, Gheorghe Clapaniuc Alexandru, Visnevschi, Angela Ursachi, Ghenadie Lefter, Vica Pazuratii, Ion Perciun Mihai, Grosu şi Daniela Vladimir. De asemenea, au fost aleşi membrii Comisiei de Cenzori şi ai Comisiei de Etică şi Disciplină. Conferinţa a delegat participanţii la Congresul PL din mai 2014.

Mihai Ghimpu a informat participanţii despre situaţia social-politică din republică, ultimele evenimente politice interne şi externe, decizia Parlamentului UE prin care a fost liberalizat regimul de vize pentru R. Moldova, dar şi despre campania electorală şi importanţa acesteia în anul curent. Totodată, Preşedintele PL a reiterat rolul Partidului Liberal în iniţierea şi continuarea cursului european al republicii — “Trebuie să elucidăm un aspect: datorită victoriei lui Dorin Chirtoacă la alegerile din 2007 în lupta cu PCRM, putem vorbi acum despre democraţie, vector european, datorită mucii noastre a apărut AIE-1 şi AIE-2. E de datoria noastră să le explicăm oamenilor să vină la votare, să voteze, să nu stea acasă, chiar dacă sunt nemulţumiţi, pentru că o eventuală revenire a comuniştilor la guvernare ar agrava şi mai mult situaţia în care se află R. Moldova şi ar putea întrerupe cursul european al acesteia. Oamenii trebuie să înţeleagă diferenţa dintre noi, liberalii, şi actuala guvernare”.

Preşedintele PL a mulţumit membrilor pentru implicare şi le-a urat succes celor care au fost aleşi în funcţii.

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale din sectorul Râşcani, municipiul Chişinău

La conferinţă au participat, în calitate de invitaţi, Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, şi Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Primar General în Municipiul Chişinău.

În urma audierii raportului de activitate al Organizaţiei, care a fost prezentat de către Preşedintele Iurie Dârda, participanţii Conferinţei au purces la alegerea conducerii organizaţiei. Astfel, în calitate de preşedinte a fost reales Iurie Dârda, Prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Teritoriale PL sect. Râşcani — Vadim Brânzaniuc, iar în calitate de Secretar coordonator — Nicolae Balaur.

Conferinţa a ales membrii Biroului Permanent în următoarea componenţă: Iurie Dârda, Vadim Brânzaniuc, Neofit Josan, Mariana Lungu, Igor Pântea, Igor Munteanu, Oleg Guţu, Vladimir Braşovschi, Tatiana Gutium, Roman Slobozean, Adriana Popov, Iurie Bacal, Pavel Taran, Viorica Marina, Nicolae Balaur, Victor Calancea, Adelina Popescu, Ion Vlad, Sandu Alina şi Ştefan Tiron.

Cu un cuvânt de salut, dar şi cu o caracterizarea generală a situaţiei sociale şi politice din republică a venit Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, care a felicitat conducerea Organizaţiei Teritoriale din sectorul Râşcani şi a mulţumit D-lui Iurie Dârda pentru munca depusă la consolidarea echipei. Primarul a remarcat: “Noi avem o responsabilitate foarte mare acum, venind după 7 ani de activitate la Primăria mun. Chişinău. Ne va fi dificil, dar nu imposibil. Avem ce le spune oamenilor, iar ceea ce le-am promis oamenilor în mare parte am realizat, nu au rămas vorbe în vânt. Dacă înainte lupta pentru putere şi administraţie în Chişinău era axată pe lupta anticomunistă, acum acest lucru este depăşit. Prezenţa noastră în administraţia de la Chişinău nu este privită cu ochi buni. Dacă la următoarele alegeri ar fi o competiţie democratică, la care să învingă cel mai bun, aş fi fericit, însă, am înregistrat o accentuată degradare a clasei politice, şi aceasta o spun nu doar eu, dar şi colegii mei. În politică au fost înlocuiţi specialiştii de cândva cu oameni ce nu au măsură şi abuză de influenţa pe care o capătă. Vă spun acestea pentru că ne aşteaptă o luptă grea. Noi nu trebuie să admitem să vină comuniştii la putere, pentru că aceasta ar însemna să pierdem cursul european, dar nu trebuie să admitem nici să vină din cei care nu au măsură şi bun simţ, ei paralizează activitatea administrativă, permit înflorirea corupţiei şi distrugerea statului din interior. Totodată, este important şi noi să devenim mai buni, să fim mai puternici”.

Dorin Chirtoacă a ţinut să accentueze: “Important este să ne păstrăm drumul european pe care ni l-am asumat şi pentru care vom continua să luptăm. Să mergem cu capul sus şi să lucrăm pentru a înregistra rezultatele pe care le dorim cu toţii”.

Mihai Ghimpu a prezentat o scurtă analiză a situaţiei social-politice din republică liberalizarea regimului de vize, semnarea Acordului de Asociere, situaţia politică creată în Ucraina în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi activitatea parlamentară a Deputaţilor PL, dar şi a Coaliţiei de guvernare.

Preşedintele PL a informat delegaţii Conferinţei despre ultimele sondaje care cornfirmă că PL este în permanentă creştere, atingând astăzi, într-o situaţie de blocaj politic şi informaţional, circa 13 %. “Dragi colegi, în ultima perioadă cu toţii am remarcat o susţinere mai mare din partea cetăţenilor, fapt confirmat prin aderarea multor membri noi la Partid. Avem un potenţial mare şi trebuie să-l valorificăm! Suntem susţinuţi, trebuie să muncim şi să luptăm pentru apărarea intereselor cetăţenilor şi salvarea cursului european” — a conchis Mihai Ghimpu.

După desfăşurarea lucrărilor Conferinţelor, Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă au înmânat legitimaţii noilor membri ai Partidului.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a participat la inaugurarea în s. Nimoreni a monumentului în memoria victimelor regimului comunist La Leova, Cantemir, Drochia, Ocniţa, Ştefan Vodă şi Briceni au avut loc Conferinţele Teritoriale