Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal sect. Centru, mun. Chişinău

|versiune pentru tipar||
PL / 8 mai 2014
Partidul Liberal

Organizaţia Teritorială a Partidului Liberal sect. Centru, mun. Chişinău, şi-a ales conducerea pentru următorii patru ani, în cadrul unei conferinţe organizate miercuri, 7 mai 2014, în prezenţa Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, a Prim-vicepreşedintelui Dorin Chirtoacă, a Vicepreşedintelui Mihai Moldovanu şi a Secretarului general, Ion Apostol.

La reuniune, desfăşurată la Pretura Sectorului Centru, au luat parte 210 delelgaţi. Actualul preşedinte al Organizaţiei, Roman Sofronie, a fost reales în acest post cu unanimitate de voturi. De asemenea, Eugenia Iurco, Andrei Roşca, Ion Stratulat, Radu Josan, Vasile Efros, Lilian Chicu, Alexandru Znagovan, au fost aleşi în calitate de vicepreşedinţi ai Organizaţiei Teritoriale PL Centru. În funcţia de secretar coordonator al Organizaţiei a fost votată Silvia Savca. Totodată, Conferinţa a ales membrii Biroului Permanent al Organizaţiei şi a desemnat delegaţii care vor participa la Congresul Republican al PL, care va avea loc în septembrie 2014.

Roman Sofronie a prezentat raportul de activitate, prilej cu care a remarcat creşterea interesului cetăţenilor de a se înscrie în PL, Organizaţia primind tot mai multe cereri în acest sens. El a spus că liberalii din Sectorul Centru şi-au asumat angajamentul de a forma o echipă consolidată şi de a implementa principiile şi obiectivele PL.

“Organizaţia Teritorială PL a participat activ la toate evenimentele organizate la nivel central, şi anume: aniversarea a 20 de ani de la fondarea Partidului Liberal, care a avut loc pe 20 octombrie 2013, Ziua Principatelor — pe 24 ianaurie, Ziua Unirii Basarabiei cu România — 27 martie, inaugurarea Monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist — în august 2013, Ziua României, de 1 Decembrie, pichetarea Ambasadei Rusiei, care a avut loc pe 2 martie 2014, acţiuni de caritate, campanii ecologice — curăţenie, înverzire” — a relatat Roman Sofronie.

Totodată, el a afirmat că echipa Sectorului Centru a început să distribuie chestionare cu scopul de a identifica principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii.

“Cu ajutorul primăriilor, vom încerca să soluţionăm aceste probleme”, a dat asigurări Roman Sofronie.

Eugenia Iurco, Vicepreşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, Preşedinta OFL sect. Centru, a precizat, la rândul său, că femeile liberale s-au implicat activ în cele trei campanii electorale aferente alegerilor parlamentare din 2009 şi 2010 şi alegerilor locale din 2011.

“Implicarea a constat din instruire în cadrul Comisiei Electorale Centrale. Femeile au fost membre active în birourile electorale din Sectorul Centru. (…) Am făcut, consider, multe. Dar avem înainte şi mai mult. Avem alegerile parlamentare decisive din această toamnă, alegeri la care PL trebuie să devină vioara principală a guvernării, guvernare care ne va rupe definitiv de influenţa Kremlinului şi ne va duce în Uniunea Europeană, alături de România”, a declarat Eugenia Iurco.

Primarul general al mun. Chişinăului, Dorin Chirtoacă, în calitate de Prim-vicepreşedintele al PL, a evidenţiat schimbările în bine care s-au petrecut în Capitală începând cu anul 2007.

“Vin din ce în ce mai multe proiecte, care sunt din ce în ce mai complexe. Acum, practic, vor porni proiectele pentru Centrul Chişinăului, şi anume Bulevardul Ştefan cel Mare, proiectele la Alecsandri, la Negruzzi. Pe lângă aceste proiecte ce ţin de infrastructura rutieră, sunt în derulare şi alte proiecte, ştiute de ani de zile, cum ar fi amenajarea de locuri de joacă pentru copii sau alte lucrări de repraţie şi îmbunătăţire”, a declarat Dorin Chirtoacă.

El a subliniat că, dacă actualul ritm de dezvoltare a Capitalei se va menţine, lucrările de modernizare a Chişinăului se vor finaliza în totalitate în 10–15 ani. De altfel, el a spus că oraşul este deja comparabil cu cele din vest.

Pe de altă parte, el a vorbit de încercările altor partide de a discredita PL, ca forţă care promovează standarde mai înalte.

“Noi, liberalii, luptăm pentru ca PL să fie reprezentat cât mai bine — o dată. După aceea, noi luptăm ca PL, împreună cu alte partide, să poată avea majoritatea fie în Consiliul Municipal, fie în Parlament, ca să putem forma o guvernare democratică şi să putem menţine cursul european. În plus, partidul mai luptă şi pentru idealul naţional. Deci noi, având posibilităţi destul de modeste, ne-am luat o sarcină cam de trei ori mai grea faţă de cele pe care şi le iau de obicei partidele politice”, a punctat Prim-vicepreşedintele PL.

În context, Dorin Chirtoacă i-a îndemnat pe liberali să dea dovadă de o bună organizare, pentru a reuşi să promoveze obiectivele, valorile, idealurile formaţiunii.

Liderul liberal Mihai Ghimpu a susţinut, la final, că PL este salvatorul parcursului European al Republicii Moldova şi a arătat că pentru realizarea acestui obiectiv este nevoie de o guvernare democratică.

“De noi depinde încotro va merge Republica Moldova, iată de ce este foarte important să conştientizăm şi să ştim ce avem de făcut”, a adăugat Mihai Ghimpu, adresându-le participanţilor îndemnul “la treabă!”.

El a spus că democraţia presupune bunăstare pentru cetăţeni — “Democraţia înseamnă, aşa cum promovăm noi, Libertate, Dreptate, Adevăr, Bunăstare, aceste patru noţiuni care reprezintă viaţa cetăţeanului. Dar în ultimii 20 de ani, cetăţenii nu au avut parte de acestea”.

“Din păcate, eu şi mulţi dintre participanţii de aici suntem cei care din 1989 ne ocupăm de acţiunea de a salva. Alţii vin şi fură, iar noi trebuie să salvăm tot timpul. Am salvat Capitala în 2007, am salvat republica în 2009 şi acum iarăşi — ei fură, iar noi trebuie să salvăm. Ce să facem, aşa ne este soarta”, a afirmat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a amintit şi de apropiata Adunare a Moldovenilor care va avea loc pe 18 mai la Padova, în Italia.

În contextul instabilităţii din regiune, Mihai Ghimpu a abordat şi chestiunea aderării la NATO, PL fiind singurul partid care pledează pentru renunţarea la statutul de stat neutru pentru Republica Moldova.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Vizita lui Mihai Ghimpu la Biblioteca Târgu Mureş din Chişinău Deputaţii PL: “Acces imediat jurnaliştilor în sala de şedinţe a Parlamentului!”