Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL: “Acces imediat jurnaliştilor în sala de şedinţe a Parlamentului!”

|versiune pentru tipar||
PL / 9 mai 2014
Partidul Liberal

Joi, 8 mai, mai mulţi jurnalişti şi ONG-uri de media au venit în faţa Parlamentului cu un flash-mob pentru a cere conducerii Parlamentului Republicii Moldova să soluţioneze problema accesului presei în sala de şedinţe a legislativului, onorându-şi astfel promisiunile făcute anterior. Limitarea accesului jurnaliştilor la lucrările plenului Parlamentului contravine principiului transparenţei procesului decizional şi constituie o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare.

Protestele jurnaliştilor se înscriu în cadrul Zilelor Libertăţii Presei care se desfăşoară începând cu data de 5 mai.

În faţa jurnaliştilor au ieşit doar deputaţii PL, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu.

Fracţiunea Partidului Liberal a solicitat conducerii Parlamentului de mai multe ori pe parcursul lunilor martie şi aprilie soluţionarea problemei prin crearea condiţiilor optime de lucru în spaţiile deja identificate în sala de Şedinţe a Parlamentului RM.

La ora actuală jurnaliştii stau într-o sală separată, fără a avea acces în sala de şedinţe a Parlamentului, iar secvenţele video sunt selectate de către tehnicienii Parlamentului. Astfel, cameramanii nu pot filma de sine stătător şedinţele plenare şi nici nu au controlul asupra cadrelor de filmare a imaginilor transmise pe monitoare. Aceste condiţii tehnice constituie un impediment în exercitarea activităţii jurnaliştilor, ceea ce reprezintă limitarea accesului cetăţenilor la informaţie veridică, din prima sursă, iar produsul media poate fi considerat unul cenzurat, prin urmare, manipulatoriu.

Deputaţii Corina Fusu şi Valeriu Munteanu au semnat Petiţia adresată conducerii Parlamentului RM prin care se solicită crearea condiţiilor logistice pentru revenirea imediată a presei în sala de şedinţe a Legislativului şi garantarea exercitării nestingherite a misiunii jurnaliştilor de mediatizare a diferitor aspecte ale activităţii legislative.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal sect. Centru, mun. Chişinău 9 Mai — Ziua Europei, marcată pentru prima dată la Chişinău!