Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Adunarea Moldovenilor din Italia

|versiune pentru tipar||
PL / 19 mai 2014
Partidul Liberal

În data de 18 mai 2014, Partidul Liberal, împreună cu Cluburile Liberale din Italia au organizat, în oraşul Padova, Adunarea Moldovenilor din Italia. La evenimentul de amploare au fost prezenţi liderii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primarul General al mun. Chişinău, Anatol Şalaru, Prin-vicepreşedinte PL, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedinta OFL, Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte PL şi Ion Apostol, Secretarul General al Partidului. În calitate de gazdă a evenimentului a fost Artur Gutium, coordonatorul-responsabil de activitatea Cluburilor Liberale din Italia, precum şi echipele Cluburilor Liberale din Italia, în frunte cu preşedinţii acestora: Iurie Petrachi, Padova, Sergiu Bondari, Venezia-Mestre, Anghel Guriţan, Milano, Aurelia Vozian, Bologna, Adic Şişcanu, Brescia.

În această zi frumoasă, împodobită cu un suflu de sărbătoare, au participat mii de moldoveni, care veniţi din diferite oraşe ale Italiei la Adunarea Moldovenilor, Padova. A fost şi un prilej deosebit de a se întâlni cu liderii Partidului Liberal, de a simţi atmosfera de speranţă insuflată de către Domniile lor. A fost o posibilitate de a se întâlni la o sărbătoare care i-a adus cu sufletul şi gândul mai aproape de casă şi nu în ultimul rând de a-şi delecta sufletele ascultând muzica nemaipomenită a marilor artişti ai neamului nostru, precum Maestrul Nicolae Botgros, Cornel Botgros, Lidia Bejenaru, Ioana Căpraru, Ion Paladi, Cătălin Josan şi Alex Calancea Band şi tenorul Marcel Furnică. Românii moldoveni prezenţi la eveniment, şi-au exprimat gratitudinea faţă de organizatorii şi invitaţii evenimentului, vorbind cu aceştia şi imortalizând prin fotografii momentele frumoase. Muzica i-a îndemnat să încinge hore în spirit românesc. Prezenţa a mii de persoane la această Adunare a demonstrat, încă o dată, că segmentul diasporei este unul de o valoare incontestabilă pentru viitorul noastru, precum şi pentru integritatea morală, istorică şi intelectuală a neamului.

Alina Zotea, unul din liderii Tineretului Liberal, fiind moderatoarea evenimentului, a menţionat în mesajul de deschidere: “Avem o istorie bogată, o limbă frumoasă, o cultură cu cele mai inedite tradiţii şi obiceiuri! Valorile noastre naţionale sunt un motiv de mândrie pentru fiecare dintre noi, iată de ce trebuie păstrate cu sfinţenie şi promovate indiferent unde ne aflăm, acasă sau în străinătate. Un popor fără memorie istorică este ca un copac fără rădăcină.”

De asemenea a mulţumit concetăţenilor noştri aflaţi departe de casă, pentru faptul că, le pasă de valorile noastre naţionale, de soarta şi viitorul nostru, că sunt gata şi de data aceasta să se implice în realizarea schimbării în bine.

“Astăzi, mai mult ca niciodată, suntem aproape de visul şi obiectivul nostru principal — integrarea europeană. Suntem ajutaţi de ţările membre UE si SUA în înfăptuirea reformelor şi construirea unui stat de drept şi democratic în care legile să fie respectate, iar instituţiile de stat să funcţioneze în interesul cetăţenilor.

Din 28 aprilie 2014 orice cetăţean al Republicii Moldova poate circula liber în UE în baza paşaportului biometric. Liberalizarea regimului de vize în spaţiul european reprezintă o victorie a democraţiei, un real câştig pentru cetăţenii RM, o victorie care aparţine tuturor celor care au ales opţiunea europeană, inclusiv şi Dumneavoastră, cei aflaţi în străinătate, atunci când aţi acordat votul la alegerile parlamentare din 2009–2010 partidelor democratice, inclusiv Partidului Liberal. Acest succes, idee pentru care a optat şi a luptat ani la rând Partidul Liberal, reprezintă un pas important în contextul integrării europene a Republicii Moldova, cu atât mai mult că mulţi dintre liderii PL împreuna cu Dumneavoastră, cei care vă aflaţi în Italia şi-n alte ţări, au luptat pentru acest obiectiv încă din anii ’88, atunci când schimbarea părea a fi imposibilă.

Această victorie am obţinut-o doar împreună reuşind astfel să facem real visul de a merge spre un viitor european.

Revenirea comuniştilor la putere în 2001 ne-a spulberat pe o perioadă de opt ani viitorul european, noi însă nu am cedat, lupta a continuat şi speranţa în schimbare a venit în 2005, odată cu lansarea în politică a lui Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL şi victoria PL-ului prin Dorin Chirtoacă la alegerile municipale din 2007 pentru funcţia de Primar General al mun. Chişinău. Aceasta victorie a readus încrederea cetăţenilor în democraţie şi i-a încurajat pe mulţi să continue lupta pentru vectorul european, astfel, la parlamentarele din 2009–2010, cetăţenii au demonstrat că nu-şi mai doresc să trăiască în trecut, ci vor o viaţă mai bună, un viitor alături de ţările membre UE.

Datorita votului Dumneavoastră şi acelora de acasă, Partidul Liberal ajuns la guvernare în câţiva ani, a pornit şi, în bună parte, a realizat un amplu proces de recuperare a memoriei istorice a românilor moldoveni: au fost desecretizate arhivele KGB, iar ziua de 28 iunie a fost declarată Ziua Ocupaţiei sovietice prin Decretele Preşedintelui interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu, au fost înălţate, în diferite localităţi, zeci de monumente în memoria victimelor regimului sovietic de ocupaţie, au fost condamnate, prin lege, crimele regimului totalitar comunist, iar la Gara Feroviară a fost ridicat de către Primarul General, Dorin Chirtoacă, monumentul în memoria victimelor Deportărilor regimului comunist. Limba română este limbă oficială şi în Republica Moldova, datorită sesizării depuse de către deputaţii PL — Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega. De asemenea, tot la iniţiativa PL, moldovenii din R. Moldova pot sărbători oficial Crăciunul pe 25 decembrie, de rând cu toată lumea; iar în acest an, de 9 mai, pentru prima dată la Chişinău a fost marcată oficial Ziua Europei, tot datorită liberalilor. Toate acestea s-au făcut doar pentru că Partidul Liberal a ajuns la guvernare şi aici merită să vă mulţumim şi Dumneavoastră, celor care aţi ales PL.

Dragi romani moldoveni, dacă ne dorim un trai decent, un viitor mai bun, acasă şi nu printre străini, daca ne dorim Libertate şi Dreptate, oameni cinstiţi şi corecţi aleşi în funcţii, capabili să apere interesele cetăţenilor, dar nu buzunarele proprii, trebuie să pledăm pentru o guvernare cu oameni cinstiţi, cu oameni care-şi iubesc pamântul natal, oamenii acestui pamânt şi nu banul. O guvernare corectă şi capabilă să transforme sărăcia în viaţă bună, iar nedreptatea — dreptate. Partidul Liberal are această echipă şi dovadă sunt lucrurile făcute de PL fiind la guvernare şi schimbările realizate în capitala noastră, în fruntea căreia se află liberalul Dorin Chirtoacă.

Ştim cu toţii că Republica Moldova trece printr-o perioadă grea, salariile şi pensiile sunt foarte mici, nu există destule locuri de muncă, preţurile şi cheltuielile sunt mari, însă, trebuie să conştientizăm că fiecare dintre DVS deţine puterea de a schimba ceva, de a se implica şi a contribui la construirea viitorului european. Doar ÎMPREUNĂ vom putea realiza schimbarea mult-dorită, doar împreună putem construi o viaţă mai bună!

Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne consolidăm şi să salvăm viitorul european, viitor care doar el ne va asigura o viaţă decentă pe care o merităm şi acest lucru îl putem face doar împreună şi doar la alegeri.

Indiferenţa, neprezenţa la vot, înseamnă un avantaj adus comuniştilor! Iată de ce trebuie să ieşim cu toţii, iar Dumneavoastră, celor aflaţi în Italia şi-n alte ţări europene vă revine misiunea să salvaţi din nou cursul european!

De noi si de Dvs depinde foarte mult cum vor evolua lucrurile acasă! Noi, Partidul Liberal ne dorim ca cei plecaţi, adică Dumneavoastră, să vă întoarceţi acasă şi să regăsiţi un stat de drept, aşa cum sunt statele membre UE, unde legea este singurul factor de decizie, iar prioritatea celor de la guvernare este omul şi valorile lui — Libertate, Dreptate, Adevăr şi Bunăstare.

Iată, dragi prieteni, motivele pentru care ne-am adunat astăzi aici şi vă rugăm să nu uitaţi că diaspora este un factor decisiv în ceea ce priveşte viitorul nostru european.

Partidul Liberal a venit aici să spună cu voce tare că R. Moldova îşi vrea cetăţenii acasă, dar nu oricum, ci prin crearea condiţiilor necesare ca toţi cei plecaţi să poată reveni la familiile lor, la casele lor.

Împreună vom construi casa noastră bogată şi frumoasă şi drumurile către casă a celor fugăriţi de către guvernările comuniste, împreună vom aduce fericirea pe mult pătimitul nostru pământ, şi în sufletele copiilor, părinţilor, buneilor noştri, şi în sufletele tuturora, indiferent de naţionalitate. Republica Moldova aparţine tuturor celor ce locuiesc împreună cu noi pe acest pământ. Şi nu uitaţi, puterea e în unire. Împreună spre o viaţă liberă şi bună!” — a mai adăugat Alina Zotea.

Cu un cuvânt de salut s-au alăturat şi reprezentanţii studenţilor liberali din Padova, Victor Chitoroagă şi Diana Stratan, care le-au mulţumit celor prezenţi pentru unitate, menţionând faptul că liniile directoare trasate de Republica Moldova în ultima perioadă, prin parafarea Acordului de Asociere cu UE şi Liberalizarea regimului de vize, este un mare prilej de bucurie şi ne dă un imbold să ne menţinem spiritul de unitate în vederea realizării schimbării până la capăt spre bine, prin unirea noastră ca forţă care va genera schimbarea necesară. Obiectivul nostru principal fiind integrarea întro Europă unită, prosperă, unde pacea, libertatea, respectarea legilor şi valorilor sunt directive imperioase. În acelaşi context, tinerii liberali din Padova, au mai menţionat: “Precum toţi ştiţi, nu a fost uşor în ultimii ani pentru noi, dar dorinţa de a fi liberi şi perseverenţa tinerilor şi tuturor celor care au crezut în aceste idealuri au adus RM la această etapă. Acesta este un motiv în plus de a continua ceea ce au început părinţii noştri. Pe această cale, dorim să mulţumim Partidului Liberal, care a fost un promotor neobosit al acestor valori, îndeosebi îi asigurăm de cele mai înalte sentimente de gratitudine şi le mulţumim Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, Prim-vicepreşedintelui PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedintelui PL, Anatol Şalaru, Vicepreşedintei PL, Corina Fusu, Vicepreşedintelui PL, Mihai Moldovanu şi Secretarului General, Ion Apostol, care se află şi astăzi, aici, la Adunarea Moldovenilor din Italia.”

Preşedintele PL, Deputatul Mihai Ghimpu, cu referire la această zi deosebită pentru unitatea noastră, a declarat că: “Limbă, alfabet, noi suntem acasă, răsuna tot Chişinăul. Ce zile frumoase, câtă speranţă, câtă încredere în tot ceea ce am început în lupta noastră sfântă în anii 88 — 89. Ani de aur pentru libertatea noastră, pentru limba noastră, pentru identitatea noastră. Perioada cea mai frumoasă a existenţei noastre în lupta contra celor care ne-au ocupat, perioada în care s-a pus fundamentul libertăţii noastre.Totul decurgea bine, însă duşmanul n-a dormit, cum se spune, şi datorită unor patrioţi în ghilimele, pe care i-am întâlnit şi astăzi, viaţa a luat o altă întorsătură. De 20 de ani tot batem pasul pe loc, nu ştim ce limbă vorbim, nu ştim ce vrem, nu ştim încotro să mergem şi cu cine să mergem, şi asta numai datorită acelora, ce ne-au ocupat şi încă mai vor să ne ocupe din nou şi sateliţilor lor care se află printre noi, în calitate de mari patrioţi şi mari proeuropeni. Dragi compatrioţi, după cum spuneam, am vorbit foarte mult, dar acasă, şi nu m-am gândit niciodată că va veni timpul să vorbesc în faţa concetăţenilor mei în străinătate, aici, pe acest stadion din Padova. Dar sunt nespus de mulţumit că ne-am întâlnit. Am fost, sunt şi voi rămâne mereu alături de Dvs, indiferent unde veţi fi, deoarece sunteţi sânge din sângele neamului meu. Şi vă rog să-mi permiteţi să vă cer scuze în numele celor, ce v-au adus aici. Am şi eu greşeli, dar jumătate din viaţa mea am trăit-o pentru adevăr şi dreptate, pentru neamul meu, pentru bunăstarea societăţii din care fac şi eu parte. N-am trădat, nu trădez, n-am furat, precum o fac mulţi alţii, nu fur nici acum, vreau doar să-mi văd neamul liber şi prosper. Lupta e grea, libertatea nimeni nu ti-o dă, ea se cucereşte şi nu se cerşeşte. Oricum, astăzi, după cum aţi auzit din discursul D-rei Alina Zotea, avem rezultate, şi asta datorită acelora care au demnitate, curaj, celora ce-şi iubesc ţara, omul şi neamul. Datorită majorităţii dintre Dvs, care la început au salvat neamul de ocupanţi, limba, graiul, iar acum îşi salvează neamul şi familia în străinătate. Vă mulţumesc din suflet pentru curajul şi patriotismul de care daţi dovadă. Sunt convins că noi vom învinge, pentru că adevărul e de partea noastră, pentru că astăzi, alături de tragedia noastră, adusă cu baionetele şi tancurile ruseşti, de nevoile noastre se află Uniunea Europeană şi SUA, pentru că Dvs sunteţi cei ce daţi tonul şi direcţia, pentru că nu suntem singuri, pentru că suntem mai mulţi şi mai puternici. Nu uitaţi, puterea e în unire! Împreună pentru viitorul nostru european! Schimbarea până la capăt! Împreună, pentru o viaţă mai bună!”

Preşedintele PL a mai accentuat: “Anume Dvs sunteţi cei care aţi salvat republica de fosta zonă sovietică, fosta zonă ţaristă, rusească. Anume Dvs aţi pus temelia cursului european, fie votând acasă, dacă eraţi, fie votând aici. Anume de Dvs depinde cum vom trăi, unde vom trăi, cu cine vom trăi, cine ne vor fi prietenii, cine ne vor fi duşmanii. Dvs aţi fost şi veţi rămâne salvatorii neamului nostru. De Dvs depinde cursul european, de Dvs depinde viaţa acestor copii frumoşi, talentaţi şi deştepţi. Cât nu am munci noi, liberalii, eu cu Dl Anatol Şalaru suntem de la început, Corina Fusu, Gheorghe Brega, Boris Vieru, Dorin Chirtoacă mai târziu, dar fără Dvs, nu ne-a reuşit şi nu ne va reuşi să ducem schimbarea până la capăt. Dvs sunteţi puterea neamului nostru, fiindcă numai Dvs aveţi curajul, demnitatea să luptaţi acolo unde e mai greu. Dvs menţineţi R.M. prin banii, pe care îi transferaţi, Dvs sunteţi salvarea neamului nostru. Eu cred în Dvs, cred în fiecare din noi, şi vreau să ducem la bun sfârşit ceea ce am început noi în 88 — 89, fiindcă nu-i dreptate când copiii trăiesc aceeaşi viaţă ca şi părinţii. Nu este dreptate atunci când copii trebuie să urmeze drumurile pe care le-au luat părinţii. Democraţia înseamnă Libertate, Dreptate, Bunăstare şi Viaţă bună. Dar acest lucru poate fi realizat numai dacă avem la guvernare oameni cinstiţi. Însă la noi astăzi, din păcate, dacă furi eşti om mare şi ştiut, dacă munceşti nu ai nimic şi nu te ştie nimeni. Nu mai poate dura această nedreptate. Noi trebuie să o corectăm. Iar acest lucru îl putem înfăptui doar cu Dvs. Vă mulţumesc mult şi vă doresc sănătate şi succes!”

Corina Fusu, Vicepreşedinta PL, Deputat, în alocuţiunea ţinută, a dorit să precizeze faptul că se simte foarte bine în această zi deosebită, alături de aceşti oameni minunaţi alături de care, Partidul Liberal a adus, de fapt, R.M. în Italia şi în Europa. “Totodată avem astăzi ocazia să ne simţim ca acasă, ca în acea localitate din R.M, unde ne-am născut şi unde gândul şi dorul ne poartă în fiecare zi. Astăzi am venit aici, la Dvs, să vă transmitem suflul de acasă, să vă lăsăm o părticică din inima noastră, pentru că vă admirăm din tot sufletul pentru curajul de care aţi dat dovadă cu ani în urmă, atunci când aţi decis să vă luaţi soarta în propriile mâini, pentru că aveaţi acasă de crescut copiii, pentru că aveaţi acasă părinţi în vârstă, pentru că ştiaţi că studiile bune necesită investiţii. Vă mulţumim pentru acest curaj. Vă mulţumim pentru faptul că aţi menţinut economia R.M., pentru că cei ce au rămas acolo nu s-au simţit umiliţi, pentru că nu au un ban, pentru a-şi cumpăra ceva de mâncare. Sunteţi extraordinari. Iar pentru că astăzi am adus aici R.M, următorul pas este de a aduce la Chişinău Europa, şi asta putem să o facem. Astăzi trăim timpuri extrem de importante, timpuri istorice, şi avem toată încrederea că vom putea realiza împreună această dorinţă şi necesitate a noastră. Ne-aţi ajutat de atâtea ori, şi în alegerile din 2009, şi în alegerile parlamentare din 2010, când aţi dat votul Dvs pentru ca democraţia şi Europa să vină la Dvs acasă, la Chişinău şi în R.M. Dar să nu credeţi vreodată că Libertatea, Democraţia, Adevărul, Demnitatea sunt valori cucerite pentru totdeauna. Şi pentru că sunt valori deosebite, trebuie să luptăm mereu pentru a le proteja şi a le promova. şi pentru ca valorile noastre, şi cele de identitate naţională, şi cele de limbă română, şi cele de Europa să poată dăinui în continuare, depinde de Dvs şi de noi, ca în alegerile din această toamnă, din 2014, liberalii, ideile liberale, ideile despre dreptate, despre om, despre concureţă liberă, despre valoarea omului să învingă pentru cel puţin încă mulţi, mulţi ani înainte. Vă îndemn să fim împreună, noi liberalii de la Chişinău şi toţi aceşti oameni minunaţi care astăzi aţi venit aici, în semn că apreciaţi valorile liberale, să facem în aşa fel încât să învingă libertatea, să nu mai permitem ca acel partid totalitar comunist să mai vină vreodată la putere, pentru că altminteri riscaţi să mai rămâneţi aici. Noi vrem să vă aducem şi să vă transmitem o doză de curaj, să nu spuneţi niciodată că sunteţi răzleţiţi şi nu ştim cum va fi. Va fi extraordinar de bine, dacă vom fi împreună uniţi şi vom duce schimbarea până la capăt. Aş vrea să mă adresez, de asemenea, în special doamnelor, care ştiu, că v-aţi călcat pe inimă pentru a veni aici să munciţi, şi ştiu că vă visaţi noaptea acasă, în localitatea de unde aţi venit. Ca să fie mai bine şi la noi acasă, nu doar aici la Padova sau în alt oraş din Italia, trebuie să vă reîntoarceţi, dacă nu acum, să ştiţi că de Dvs depinde soarta republicii când veâi face alegerea corectă la alegeri. Trebuie împreună să schimbăm soarta republicii spre bine, să putem trăi la noi cu demnitate, în libertate şi bunăstare. Trăiască libertatea, bunul simţ şi alegerea corectă! Să ducem schimbarea până la capăt!”

Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primarul General al mun. Chişinău a ţinut să mulţumească celor prezenţi pentru aportul incomensurabil în realizarea obiectivului nostru european, în vederea schimbării spre bine a viitorului republicii noastre, menţionând totodată că diaspora noastră reprezintă vectorul important în dezvoltarea republicii şi a realizării parcursului european. “Dacă nu noi, cel puţin copiii care se joacă astăzi aici, ar trebui să aibă o viaţă mai bună, un viitor prosper european. Dar pentru această realizare sunt necesari ani de muncă şi nu doar un rând de alegeri parlamentare, cele din toamnă, dar este vorba despre toate alegerile care vor avea loc de acum încolo, până când R.M. va deveni stat membru al UE. Abia atunci am putea face o adunare şi mai mare pentru a ne bucura că am scăpat de riscul de a reveni sub Federaţia Rusă, sub fostul imperiu ţarist, sau să revenim din nou sub hoţie, sub corupţie, aşa cum este astăzi. Ne pasc trei pericole majore: situaţia externă, situaţia internă şi obstacolele în realizarea parcursului european… Abia acea etapă, pe care trebuie să o încheiem, ca R.M. să devină stat membru al UE, ne va asigura un viitor sigur şi şanse de a evolua. Aşa cum au devenit România, Polonia, Bulgaria, state membre UE şi au început să se transforme şi au început să ofere locuri de muncă mai bine plătite, să aibă o infrastructură mai dezvoltată. Dar exemplele nu sunt departe, Slovenia, care era mult mai săracă la începutul anilor 89, dar odată integraţi în UE, au primit asistenţă şi ajutoare în multe domenii şi acum au un standart de viaţă mult mai bun. Da, este greu, democraţia presupune multe greutăţi, probleme care nu pot fi rezolvate din prima dată, dar aceasta este singura cale spre dezvoltare, este singura cale şi pentru R.M. dacă nu vom merge pe această cale, suntem pierduţi. De aceea vă chem să luăm în vedere pentru toţi anii de acum înainte ce alegeri vom face. Fiindca de Dvs depinde în mare parte schimbarea spre bine, deoarece Dvs sunteţi mesagerul mesajului european pentru cei de acasă. Împreună cu Dvs vom reuşi să realizăm schimbarea. Felicitări cu ocazia obţinerii liberei circulaţii! Este important să continuăm schimbarea până la capăt penru a scăpa de sărăcie, hoţie şi corupţie. Drumul nostru spre Europa continuă şi vă îndemn să mergem împreună, umăr la umăr, precum am făcut-o până acum, pentru a realiza obiectivul propus.”

Cu un mesaj pentru cei prezenţi la adunare, s-a adresat şi Artur Gutium, coordonator responsabil de activitatea Cluburilor Liberale din Italia, care a precizat: “Fiind, ca şi Dvs, de mulţi ani în Italia, am simţit fiecare moment al vieţii grele departe de casă, pe care suntem obligaţi să o avem aici, nefiind acasă. De aceea, unica salvare, unica şansă pe care o avem, este de a ne implica în activitatea politică pentru a putea influenţa schimbarea spre bine. Iar acest lucru îl putem face doar alături de PL. Din acest considerent, împreună cu Cluburile Liberale din Italia, vrem să lansăm iniţiativa -” Moldova, eu vreau să votez!“. Deoarece noi trebuie să avem posibilitatea de a ne decide soarta. Doar cu PL putem să facem o schimbare în republică.”

Spre finalul Adunării Moldovenilor din Italia, a fost extras câştigătorul tombolei “Un billet acasă”, care a fost orgnizată cu ocazia adunării, şi unde cei prezenţi au avut şansa de a câştiga un billet dus-întors acasă. Câştigătorul tombolei, Dl Gheorghiţă Prolipcean, originar din Cantemir, va beneficia, împreună cu soţia de câte un billet dus-întors acasă.

Evenimentul a culminat cu o prezentare de rochii cu elemente şi motive autentice româneşti, realizate de către doi designeri din R. Moldova, care activează în Italia. Oameni minunaţi, promotori ai culturii româneşti din diverse domenii, în diferite colţuri ale lumii.

Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL susţin mass-media La Orhei s-a desfăşurat competiţia de fotbal pentru “Cupa PL Orhei”