Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal pledează pentru un nou model de armată

|versiune pentru tipar||
PL / 9 iunie 2014 | 
Partidul Liberal

La 9 iunie 2014, a avut loc o conferinţa de presă susţinută de conducerea PL cu tema: “Un model nou de armată”. La conferinţă au participat: Preşedintele PL, Mihai Ghimpu; Vicepreşedintele PL, Veaceslav Untilă şi Secretarul General, Ion Apostol.

În deschiderea conferinţei, Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a adus la cunoştinţă faptul că reformarea Armatei Naţionale este un deziderat indispensabil, şi anume prin angajarea în serviciul militar în bază de contract: “Cu toţii ştim că avem o armată cu copii, feciori ai neamului, dar cu tehnică sovietică, care a intrat pe acest teritoriu ocupând, omorând, deportând, naţionalizând. O tehnică pe care şi astăzi o avem în stânga Nistrului. Republica Moldova este un stat mic şi paşnic, dar având armata a 14-a pe teritoriul nostru, noi, Partidul Liberal, considerăm că Armata Naţională trebuie reformată.

Astăzi, tinerii sunt înrolaţi în armată pentru un an de zile, timp prea scurt pentru a pregăti un ostaş. Drept exemplu servesc şi cazurile de omor din armată, mulţi tineri nu rezistă, iar disciplina rămâne a fi una sovietică.

În acest context, este de o importanţă majoră să menţionăm faptul că cetăţenii care şi-au dat votul în 2009, 2010 pentru Partidul Liberal au optat pentru aderarea la UE şi NATO.

Astfel, începând cu anul 2009, Republica Moldova a început implimentarea reformelor, cu greu, având sărăcie, contrabandă, corupţie, dar în plan administrativ totuşi, reformele au loc. Având ca obiectiv aderarea la UE şi implimentarea standartelor europene, în plan legislativ au avut loc reforme în medicină, educaţie, justiţie…

Fiind cunoscut faptul că Armata are un rol la fel de important ca domeniile enumerate mai sus, venim cu propunerea de a trece la o Armată cu ostaşi angajaţi în bază de contract, practică întâlnită la majoritatea statelor europene. Iar efectele şi avantajele unei astfel de reforme nu ar întârzia să apară, în primul rând, ne-am debarasa de tehnica sovietică, în al doilea, am avea ostaşi pregătiţi. Nu este nevoie de multe legi, ci doar de trei modificări legislative. Noi am pregătit 3 proiecte de legi pe care le-am depus deja. Este vorba despre modificarile în: Legea cu privire la Armata Naţională, Legea cu privire la prgătirea cetăţenilor pentru apărarea patriei şi Legea cu privire la rezerva forţelor armate. Considerăm că în decursul a 2 ani de zile am putea trece de la o armata sovietică la una europeană, angajată în bază de contract, una profesională.

Astfel încât să nu sufere nici copiii, nici cetăţenii, fiind siguri că Republica Moldova are o armată mică, dar profesională,” a menţionat Mihai Ghimpu.

Vicepresedintele PL, Veaceslav Untilă, la rândul său, a reiterat că Partidul Liberal are în programul său noţiunea de modernizare a Armatei Naţionale şi de trecere la o armată profesionistă.

“Noi am fost cei care am avut acţiuni pentru promovarea acestei idei. Noi avem nevoie de o armată profesionistă din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, noi avem exemplul Ucrainei, care au acum probleme.

În al doilea rând, considerăm că modernizarea armatei, ar avea şi un impact economic pozitiv. Nu este vorba de cheltuielile noastre, or doar 0,38 din PIB merg la întreţinerea armatei, ci despre faptul că o armată modernă ar conferi Republicii Moldova o credibilitate impunătoare în faţa investitorilor străini.

Iată de ce Partidul Liberal o să continue aceste activităţi şi va monitoriza implimentarea lor”, a mai adăugat Veaceslav Untilă.

Ion Apostol, Secretarul General al PL, în alocuţiunea sa, făcând trimitere la un vechi citat, a conchis: “Poporul care nu-şi poate hrăni propria armată, hrăneşte armata străină. Din păcate avem experienţa amară că după 20 de ani de independenţă nu s-a creat o armată profesionistă. Fapt ce demonstrează cât de puţină atenţia a fost acordată acestui subiect de guvernările precedente.

Un stat, oricât de mic nu ar fi, are nevoie de o armată funcţională, bine dotată, instruită şi desigur motivată. E puţin un an de zile pentru a instrui un ostaş. Iar evenimentele din Ucraina ne demonstrează o dată în plus că armata este un garant al unităţii şi integrităţii statului. Războiul din 1992 a arătat că patriotismul, de unul singur, este puţin pentru a face faţă unui conflict.”

În final, Preşedintele Mihai Ghimpu, a reiterat faptul că indispensabilitatea reformării Armatei Naţionale este irefutabilă şi decisivă în vederea realizării reformelor la nivelul unui stat european.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La mulţi ani, D-le Ion Casian! D. Chirtoacă şi C. Fusu au participat la inaugurarea monumentului în memoria victimelor regimului totalitar comunist din c. Mândreşti, Teleneşti