Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii au marcat 73 de ani de la primul val de deportări

|versiune pentru tipar||
PL / 13 iunie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 13 iunie 2014, se împlinesc 73 de ani de la primul val al deportărilor regimului comunist de ocupaţie, care au avut loc în Basarabia şi Bucovina de Nord. Pentru a comemora victimele primului val de deportări ale regimului comunist de ocupaţie, Partidul Liberal a depus flori la Monumentul ridicat în memoria victimelor regimului comunist din scuarul Gării Feroviare.

La ceremonia de depunere de flori a participat şi conducerea Partidului, în frunte cu Preşedintele Mihai Ghimpu. De asemenea, au mai fost prezenţi: Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, Primar General al mun. Chişinău, Deputatul Gheorghe Brega, Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL; Preşedinţi ai Organizaţiilor Teritoriale ale PL, membri ai Partidului şi cetăţeni care s-au alăturat la ceremonia de depunere de flori pentru a marca 73 de ani de la primul val de deportări.

La manifestare au participat şi deportaţi, urmaşi şi rude ale acestora. Ei au evocat memoria celor care nu s-au mai întors din gulagurile siberiene.

“Astăzi ne-am adunat să comemorăm 73 de ani de la primul val de deportări cauzate de regimul comunist de ocupaţie în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Sute de mii de oameni au murit după aşa-zisa «eliberare», iar zeci de mii au fost împuşcaţi fie pe pământurile natale, fie pe pământurile Siberiei sau Kazahstanului, printre care copii şi femei gravide. Noi avem sfânta datorie de a-i comemora pe cei care au suferit sau au murit doar pentru că-şi iubeau neamul, erau gospodari sau intelectuali şi nu conveneau regimului” — a declarat Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, după ceremonia de depunere de flori.

Dorin Chirtoacă a menţionat că: “Atunci, zeci de mii de oameni au fost ridicaţi de la casele lor de regimul comunist de ocupaţie şi deportaţi pe meleaguri străine. Mulţi dintre ei şi-au aflat moartea pe drum, alţii — în gerul şi foametea din Siberia sau în arşiţa Kazahstanului. Popoarele care se respectă îşi comemorează şi cinstesc înaintaşii şi eroii, iar popoarele ce nu se respectă — trăiesc în laşitate şi minciună. Pentru asta vom veni aici în fiecare an să cinstim memoria celor care au fost deportaţi”.

Cei prezenţi la eveniment au păstrat un moment de reculegere la chemarea lui Gheorghe Ghimpu printr-o înregistrare de la un miting de comemorare la care participase mult regretatul patriot.

Numărul celor deportaţi în noaptea 12–13 iunie 1941 nu este cunoscut cu exactitate, însă, unii istorici cred că este vorba despre de aproximativ 25 mii de persoane.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La mulţi ani, D-le Roman Gherasimov şi D-le Mihai Paşcovschi! Mesaj de felicitare D-lui Veaceslav Untilă şi D-lui Victor Culicovschi