Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Adunarea Moldovenilor din Santander, Spania — dovadă de solidaritate şi implicare

|versiune pentru tipar||
PL / 24 iunie 2014
Partidul Liberal

Conducerea Partidului Liberal, în persoana D-lui Mihai Ghimpu, Preşedinte al PL, Anatol Şalaru, Prin-vicepreşedinte PL, şi Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL — a fost invitată la Adunarea Moldovenilor din Santander.

Clubul Liberal din Santander, Spania, condus de către Nicolae Bulmaga, a organizat Adunarea Moldovenilor din Santander, duminică, 22 iunie 2014. La marele eveniment au participat mii de cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi la muncă sau la studii în oraşul Santander.

În cadrul Adunării, Valeriu Munteanu, care a fost şi moderatorul evenimentului împreună cu Alina Zotea, a mulţumit celor de la Adunare pentru faptul că, “DVS, cei prezenţi la acest eveniment, demonstraţi, în mod repetat, că vă pasă de viitorul nostru european şi de soarta copiilor noştri, că sunteţi gata şi de data aceasta să vă implicaţi în realizarea schimbării în bine”.

Vicepreşedintele PL a mai accentuat şi importanţa liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova: “Din 28 aprilie 2014 orice cetăţean al Republicii Moldova circulă liber în ţările Uniunii Europene în baza paşaportului biometric. Liberalizarea regimului de vize în spaţiul european reprezintă o victorie a democraţiei, un real câştig pentru cetăţenii RM, o victorie care aparţine tuturor celor care au ales opţiunea europeană, inclusiv şi Dumneavoastră cei aflaţi în străinătate, atunci când aţi acordat votul la alegerile parlamentare din 2009–2010 partidelor democratice, inclusiv Partidului Liberal, care este alături de dumneavoastră!”.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul evenimentului de amploare a accentuat importanţa diasporei în continuarea cursului european al republicii şi rolul decisiv care îi revine ei şi în acest an, 2014 — “Oriunde nu am fi, noi avem acelaşi sânge! Mă doare că astăzi vă aflaţi departe de casă, chiar dacă sunteti aici, în acest colţ de rai, casa rămâne casă, pâinea rămâne pâine, ţara rămâne ţară… Nu m-am gândit nicio clipă că atunci când a început lupta pentru libertatea noastră, pentru bunăstarea şi dreptatea noastră — aşteptate de sute de ani — va veni ziua când se vor întâlni fraţii, surorile, rudele, prietenii.. la peste 3000 de km, cine s-ar fi gândit vreodată? Din păcate, iată că am ajuns să trăim şi aceste zile. Şi am ajuns în această situaţie pentru că poporul nostru este un popor bun la suflet, credul, crede în oameni. Au crezut în cei care au venit în primii ani la guvernare că viaţa de chin va fi transformată într-o viaţă decentă. Dar ei au venit la conducere cu acelaşi gând din timpul Uniunii Sovietice — să sărăcească, să fure şi să îngenuncheze acest popor. Cei care au luptat pentru ca să ne aducă libertate nouă, copiilor noştri, suferă. Cei care, însă, au trădat poporul, trăiesc în îndestulare. Aceasta este marea nedreptate de sute de ani pe care o îndurăm. Iată de ce trebuie să ducem la bun sfârşit lupta pe care am început-o! Noi vrem un viitor prosper! Noi vrem dreptate pe acest multpătimit pământ, unde cetăţenii au fost nevoiţi să treacă prin foamete organizată, război, deznaţionalizare, deportări, gulaguri, munci silnice ş.a. De noi şi de dumneavoastră depinde, în mare măsură, dacă vom schimba aceste lucruri!”

Preşedintele PL şi-a exprimat dezamăgirea faţă de coaliţia de guvernare şi a accentuat că acţiunile acesteia nu fac decât să dezamăgească cetăţenii în ceea ce priveşte guvernarea democratică şi valorile europene — “În 2007, Partidul Liberal, avându-l în calitate de candidat în funcţia de Primar general al mun. Chişinău pe Dorin Chirtoacă, a reuşit să salveze capitala prin câştigarea alegerilor. Am crezut după aceasta că în 2009, împreună cu noi vor veni şi alţii care să ne ajute să schimbăm această viaţă, să luăm lacrimile din ochii femeilor şi copiilor, şi să le aducem, în schimb, zâmbetul pe buze, acasă, în satul natal, lângă cei dragi, dar n-a fost aşa. Astăzi puterea de la Chişinău este preocupată doar de funcţii şi averi. Acesta este şi motivul pentru care PL a fost exclus de la guvernare. Noi nu admitem să fie furate bănci şi aeroporturi. Averea noastră, a liberalilor, sunteţi DVS, libertatea poporului nostru şi viitorul copiilor. De aceea am venit aici, dragi prieteni, am venit pentru că suntem la răscruce de drumuri, în acest an, ca şi în 2009–2010, DVS veţi fi cei care veţi hotărî dacă veţi rămâne aici, or vă veţi întoarce acasă, lângă cei dragi, unde veţi găsi un stat de drept şi democratic pe care l-aţi găsit aici, când aţi emigrat, lucru care va putea fi realizat doar în cadrul Uniunii Europene”.

În context, Preşedintele PL a menţionat şi principalele realizări ale Partidului Liberal în lupta pentru Libertate, Dreptate, Adevăr şi Bunăstare, printre care: declararea limbii române ca limbă oficială a R. Moldova de către CC la sesizarea Deputaţilor PL, oficializarea sărbătoririi Crăciunului şi pe stil nou, decretul ex-Preşedintelui Interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, cu privire la Ziua Ocupaţiei Sovietice, desecretizarea arhivelor KGB, condamnarea crimelor comunismului, ridicarea monumentelor în zeci de localitări în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie, cel mai important fiind Monumentul din scuarul gării feroviare a capitalei, ridicat de către primarul Dorin Chirtoacă, în memoria victimelor deportărilor regimului comunist, precum şi proiectele de ridicare a nivelului de trai în localităţile rurale prin construcţia conductelor de gaz, canalizare, reparaţia şi construcţia drumurilor, iluminare ş.a.

Mihai Ghimpu şi-a încheiat discursul menţionând următoarele: “Aici, în UE, libertatea, legea şi omul sunt prioritare. Nu mai dorim un popor sărac şi o guvernare bogată! Guvernarea trebuie să muncească pentru oameni, nu să privatizeze bănci şi să concesioneze aeroporturi. De noi toţi depinde, iar DVS sunteţi cei care, prin votul acordat, puteţi salva cursul european. Vă chemăm să mergem împreună, fiindcă este cunoscută zicala — unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea creşte! Puterea este-n unire! Unire, dragi români moldoveni!”

Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, responsabil de activitatea PL în diasporă, a enumerat realizările Partidului pentru cetăţenii din diasporă şi a accentuat rolul decisiv al diasporei în salvarea viitorului european al republicii. Dânsul a mai menţionat că tot mai multe cluburi liberale sunt constituite în diferite oraşe din ţările UE, şi nu numai, şi că cetăţenii R. Moldova care sunt plecaţi peste hotare sunt informaţi şi îşi doresc să se implice pentru a crea un stat de drept, cu valori liberale şi europene şi condiţii mai bune de trai şi acasă, în Republica Moldova, pentru a reveni cât mai curând în localităţile natale.

La Adunarea Moldovenilor din Santander a participat şi Artur Gutium, Preşedintele-coordonator al Cluburilor Liberale din Italia, care, în alocuţiunea sa, a precizat — “Ştiu foarte bine ceea ce simtiţi, aflându-mă şi eu de 10 ani în străinătate. Noi, cei plecaţi, nu mai ştim ce înseamnă corupţie, mită, nedreptate. Vrem acelaşi lucru şi acasă! Diaspora din Italia a înţeles că doar PL poate schimba lucrurile, fără să ne trădeze. Numai împreună suntem o forţă! Împreună suntem o familie şi împreună ne vom ridica! Tot ce e mai frumos ne aşteaptă! Împreună, spre victorie!”

Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, a adresat un îndemn către cei prezenţi — “Vă invităm să vă alăturaţi în lupta pentru a duce schimbarea până la capăt — Republica Moldova să devină stat membru UE, unde legea va fi una pentru toţi, bunăstarea va înlocui sărăcia, dreptatea — nedreptatea, adevărul — minciuna, cinstea — hoţia, iar umilinţa guvernanţilor şi a ocupanţilor — în viaţa cu demnitate, viaţa liberă şi europeană!”

Momentul culminant al evenimentului l-au constituit cântecele artiştilor consacraţi de muzică populară — Zinaida Julea, Maria Sarabaş, Valentina Cojocaru şi Igor Cuciuc. Aceştia au creat o atmosferă incendiară cu muzică tradiţională, iar cei prezenţi nu au ezitat să încingă hore.

Nicolae Bulmaga, Preşedintele Clubului Liberal Santander, le-a mulţumit celor care au participat la eveniment pentru prezenţă, adresând un mesaj de mulţumire şi Partidului Liberal pentru susţinerea acordată. Acesta a dat asigurări că Clubul Liberal Santander va continua să colaboreze şi să se implice pentru a schimba lucrurile în bine acasă, în Republica Moldova.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conducerea PL la lansarea volumului “7 teme fundamentale pentru România” La mulţi ani, D-ră Alina Ceban, D-le Roman Andrieş şi D-le Ştefan Schidu!