Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conducerea PL la lansarea volumului “7 teme fundamentale pentru România”

|versiune pentru tipar||
PL / 24 iunie 2014
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşenditele Partidului Liberal, Primar General al mun. Chişinău, Valeriu Munteanu şi Gheorghe Brega, deputaţi ai Partidului Liberal, Ion Apostol, Secretarul general al PL, precum şi alţi invitaţi au participat la lansarea, în premieră în Republica Moldova, a volumului “7 teme fundamentale pentru România”, proiect al Clubului România, editat de Grupul RAO. Lansarea cărţii a avut loc marţi, 24 iunie 2014.

Volumul reuneşte analizele a nu mai puţin de 59 de personalităţi din administraţie, economie, finanţe, cultură şi media, ce disecă din diferite perspective şapte teme presante pentru societatea românească, reunite în tot atâtea capitole: Europa la răscruce, Moldova ante portas, România în noua eră digitală, Revoluţiile, Economie, Mecanismele gripate ale politicii româneşti, provocări religioase postseculare în contexte geopolitice seculare. Proiectul a fost coordonat de Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian şi beneficiază de o prefaţă semnată de George-Cristian Maior.

În deschiderea evenimentului, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, a apreciat efortul de a structura conceptual o abordare a unor tematici atât de complexe pentru statul român, precum şi necesitatea unei astfel de analize şi pentru statul — Republica Moldova. Edilul capitalei consideră că “una din direcţiile majore prin care putem creşte şi eficienţa naţională în privinţa domeniilor esenţiale care ne preocupă, referitor la economie, la educaţie, la sănătate — este folosirea de către stat a acestei mase importante de informaţie care există în lumea contemporană, de date, de analiză, pentru a putea lua decizii utile pentru cetăţeani în aceste domenii, ca un veritabil stat inteligent, pentru a putea guverna mai eficient, mai inteligent, pentru a putea ţine pasul cu evoluţiile tehnologice, evoluţiile politice, sociale ale acestor timpuri”.

În cadrul dezbaterilor, Mihai Ghimpu a susţinut că soluţia “integrării prin unificare” a celor două state româneşti este mult mai viabilă şi mai uşor de realizat, dacă vorbim de mecanisme, decât cea a “unificării prin integrare”, soluţie care necesită voinţă politică din partea Uniunii Europene şi care durează în timp.

De asemenea, toţi cei prezenţi au evidenţiat importanţa crucială a atmosferei în apropierea datei la care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, dar şi ratificarea acestui Acord, ulterior.

Deşi volumul s-a coagulat într-un interval extrem de scurt, de numai câteva luni, el este de fapt rodul existenţei unei platforme de real dialog care s-a consolidat în cadrul Clubului România de-a lungul ultimilor 3 ani. Cartea se doreşte a fi o invitaţie la aprofundarea dialogului, la multiplicarea ideilor, măsura succesului demersului urmând să fie dată de numărul şi calitatea dezbaterilor şi a propunerilor de soluţii care vor fi generate ulterior. Nu în ultimul rând, coordonatorii au subliniat faptul că volumul este doar o mică parte a unui demers mai amplu dedicat consolidării României.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

PL a organizat Campionatul raionului Străşeni la minifotbal Adunarea Moldovenilor din Santander, Spania — dovadă de solidaritate şi implicare