Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii Partidului Liberal au avut o întrevedere cu oficiali polonezi

|versiune pentru tipar||
PL / 1 iulie 2014
Partidul Liberal

Deputaţii Partidului Liberal — Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Corina Fusu, Vicepreşedintă PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL şi Gheorghe Brega — au avut marţi, 1 iulie 2014, o întrevedere cu oficiali polonezi: Dl. Konrad Pawlik, Directorul Ministerului Departamentului Estic al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei şi Emilia Jasiuk, primul secretar al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei. La întâlnire a fost prezent şi E.S. Artur Michałski, Ambasadorul Poloniei la Chişinău şi Dl. Jerzy Stakiewicz, Ministru consilier, Ambasada Poloniei în R. Moldova.

Ratificarea Acordului de Asociere, semnat pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, a fost subiectul-cheie abordat în cadrul întrevederii. Oficialii, însă, au discutat şi alte chestiuni importante — situaţia politică din R. Moldova, continuarea cursului european al republicii, problema transnistreană, provocările din UTA Găgăuzia şi posibilele consecinţe ale acestora, nivelul înalt de corupţie în instituţiile de stat, reformarea instituţiilor de stat, realizarea obligaţiilor prevăzute în Acordul de Asociere şi importanţa alegerilor din 30 noiembrie, curent.

“Partidul Liberal, chiar şi după ce a fost exclus de la guvernare, a susţinut în Parlament proiectele care se refereau la cursul european al republicii sau erau în folosul cetăţenilor. Noi am luptat cel mai mult ca să se realizeze acest pas important — Semnarea Acordului de Asociere. De aceea, bineînţeles, vom vota pentru ratificarea acestui Acord. Dar cel mai important este ca după alegerile din 30 noiembrie a.c. să ramână la guvernare partidele democratice, de altfel, cursul european al republicii va fi întrerupt” — a menţionat Preşedintele PL.

Valeriu Munteanut a accentuat rolul important al Diasporei în ceea ce priveşte continuarea cursului european al Republicii Moldova — “PL are o susţinere mare în Diasporă. Am avut Adunarea Moldovenilor din Italia, organizată de cele 7 cluburi liberale care activează în diferite oraşe din Italia, şi, recent, am avut şi Adunarea Moldovenilor din Santander, unde au participat sute sau chiar mii de cetăţeni ai R. Moldova care se află la studii sau la muncă în acest oraş din Spania. Ne bucură activitatea Cluburilor Liberale Paris, Londra şi celelalte. Acesta este un mare avantaj, pentru că Diaspora este salvatoarea viitorului european”.

Corina Fusu a abordat problema mass-mediei în R. Moldova, aceasta fiind monopolizată de posturile ruseşti care manipulează opinia publică. De asemenea, dânsa a menţionat şi problema unor instituţii mass-media care reprezintă interesele unor partide de la guvernare şi nu corespund standardelor europene în ceea ce priveşte transparenţa şi corectitudinea materialelor publicate.

Un alt subiect abordat se referă la procentajul cetăţenilor care optează pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, despre care Deputatul Gheorghe Brega a accentuat că este unul îmbucurător. “Aceasta este munca noastră de ani de zile! Indiferent dacă suntem în afara guvernării, noi vom continua să lucrăm cu cetăţenii, să avem întâlniri, să le explicăm avantajele integrării republicii în UE. Fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că R. Moldova are viitor doar în UE, acolo unde legea şi omul sunt în prim-plan”, a spus Deputatul PL în legătură cu acest subiect.

Mihai Ghimpu a vorbit şi despre necesitatea aderării R. Moldova la NATO, unica structură capabilă să apere libertatea şi integritatea nostră — “NATO este unica salvare a noastră în faţa politicii ocupante a Federaţiei Ruse. Includerea art. 11 în Constituţie privind neutralitatea R. Moldova a fost realizată conştient şi intenţionat prin implicarea Federaţiei Ruse. Aşa cum am mai spus, dacă Georgia şi Ucraina ar fi fost state membre NATO, agresiunile militare ale Rusiei împotriva acestor state nu ar fi existat”.

Referindu-se la nivelul înalt de corupţie în instituţiile de stat, Preşedintele PL a menţionat că “multe partide, inclusiv cele de la guvernare, urmăresc interesele personale sau de grup, de aceea şi cei care deţin funcţii sunt pasibili coruperii. Partidul Liberal nu doar că luptă împotriva acestei scheme de corupţie care a fost preluată de la comunişti şi este folosită acum de către Coaliţia de guvernare, dar încearcă să împiedice unele acţiuni în acest sens”.

Oficialii polonezi au mulţumit Deputaţilor PL pentru că luptă pentru cursul european al republicii şi s-au arătat dispuşi să ajute în continuare R. Moldova în apropierea ei de Uniunea Europeană. La rândul său, Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a mulţumit oficialilor polonezi pentru sprijinul constant acordat republicii — “Vă mulţumesc DVS pentru contribuţia personală şi interesul constant faţă de soarta şi viitorul R. Moldova. Mulţumesc, de asemenea, statului polonez care susţine necondiţionat cursul european al republicii şi îşi împarte cu noi experienţa pentru a realiza cât mai curând obiectivul integrării europene”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Asistenţii parlamentari PL în vizită de lucru la Vilnius Conducerea şi membrii PL l-au comemorat pe Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt