Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Asistenţii parlamentari PL în vizită de lucru la Vilnius

|versiune pentru tipar||
PL / 30 iunie 2014
Partidul Liberal

În perioada 24–28 iunie, Alina Zotea, Asistenta parlamentară a Preşedintelui PL Mihai Ghimpu şi Eugenia Iurco, asistenta Parlamentară a Vicepreşedintei PL Corina Fusu au efectuat o vizită de lucru în Vilnius, Lituania.

În cadrul acestei vizite, delegatele au avut întâlniri cu reprezentanţii Fracţiunii Partidului Social Democrat şi Fracţiunii Creştin Democrate din Seimul Lituaniei; reprezentanţii Fracţiunii Partidului Liberal şi a Partidului Muncii — aceste doua partide fac parte la nivel european din Partidul ALDE.

De asemenea, în acest context au avut loc şi întâlnirile cu Secretarul General al Seim-ului lituanian, Şeful Comitetului privind Afacerile Europene, Şefa departamentului comunicare, Şeful Oficiului Comisiilor Parlamentare, Reprezentantul Oficiului European de Informare a Seimului, Forumul Parlamentar pentru Democraţie, unde Mihai Ghimpu şi Corina Fusu sunt membri cu drepturi depline, Centrul de Excelenţă NATO privind Securitatea Energitica.

În cadrul vizitelor oficiale, Reprezentantele Secretariatului Fracţiunii PL au discutat despre provocările şi oportunităţile integrării europene, combaterea corupţiei, necesitatea informării populaţiei privind integrarea europeană, în vederea reducerii euroscepticismului, oportunitatea preluării experienţei privind absorbirea fondurilor europene de preaderare, constituirea Guvernului din umbră. Un interes sporit a prezentat discuţia cu Şeful Departamentului Doctrine si Dezvoltare conceptuală, de la Centrul de Excelenţă NATO unde au fost subliniate avantajele umbrelei NATO în contextul politizării şi independenţei majore a RM faţă de gazul Federaţiei Ruse, dar şi în cazul agravării crizei energetice din regiune. Aici a fost menţionat că PL este unicul Partid din RM care pledează deschis pentru aderarea RM la Blocul NATO. Tot aici a fost lansată şi invitaţia, pentru cei interesaţi din cadrul PL, la Conferinţa NATO: Soluţii Energetice Inovative pentru Aplicare Militară.

Aici se încscriu şi discuţii neformale cu Directorul de Proiecte Freedom House, Vytis Jurkonis; cu Managerul de Proiecte Forumul Parlamentar al Democraţiei, Viktorija Brazunaite; Ambasadorul RM în Lituania, Igor Klipii; Lucia Brktiene, Coordontarul diasporei moldoveneşti în Lituania.

In cadrul discuţiilor neformale a fost abordat subiectul cu privire la situaţia liberatăţii de exprimare din RM, şi lipsa accesului jurnaliştilor în sala Şedinţelor Parlamentului; iniţierea unor proiecte pe dimensiunea libertăţii de exprimare şi accesarea fondurilor europene, etichetei şi protocolului parlamentar în parteneriat cu asociaţiile obşteti din RM şi Lituania.

In final, dorim să subliniem suportul diasporei moldoveneşti din Lituania pentru parcusrul european ireversibil al RM, care de 10 ani se bucura de avantajele oferite de integrarea în Uniunea Europeană. Impreuna cu diaspora şi Reprezentanţii Ambasdei RM la Vilnius, particpantele s-au alăturat unui Flashmob de susţinere a parcursului european, organzat cu ocazia semnării Acordului de Asociere al RM cu UE, la Bruxelles, la 27 iunie, a.c.

Vizita a fost organizată cu suportul Oficiului Regional al Institutului Republican Internaţional, director Jake Jones.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Cluburile Liberale din diasporă condamnă ocupaţia Basarabiei Deputaţii Partidului Liberal au avut o întrevedere cu oficiali polonezi