Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Cluburile Liberale din diasporă condamnă ocupaţia Basarabiei

|versiune pentru tipar||
PL / 30 iunie 2014
Partidul Liberal

Cluburile Liberale din diasporă au comemorat ziua de 28 iunie, zi declarată prin Decretul ex-Preşedintelui Interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Ziua Ocupaţiei Sovietice. Acestea au desfăşurat mai multe activităţi în vederea marcării acestei zile negre din istoria neamului nostru, care s-au încadrat în Caravana Libertăţii, acţiune organizată la nivel de republică de către Partidul Liberal.

Astfel, Cluburile Liberale din Italia, în frunte cu responsabilul coordonator de activitatea acestora — Artur Gutium, precum şi Preşedintele Clubului Liberal Padova — Iurie Petrachi şi Preşedintele Clubului Liberal Venezia — Mestre — Sergiu Bondari, Clubul Liberal Paris, în frunte cu Preşedintele Vasile Calmaţui şi Clubul Liberal Geneva, în frunte cu Preşedintele Arcadie Târgoală, au organizat un şir de evenimente prin care au marcat Ziua Ocupaţiei Sovietice şi au comemorat victimele regimului comunist de ocupaţie.

În Italia şi la Geneva au fost organizate flashmob-uri, iar la Paris un miting de protest în faţa Ambasadei ruse, autorizat de către poliţia franceză, unde participanţii cu pancarte — “Condamnăm ocupaţia Basarabiei! Rusia — retrageţi armata!”, “Russian army, go home”, “Non a l’agression russe en Moldavie!” — şi-au manifestat poziţia şi atitudinea care condamnă dictatura comunistă, ocupaţia sovietică, precum şi orice tip represiune împotriva unui popor şi impunerea ideologiei comunist — sovietice prin teroare şi forţă. Acţiunea de protest a continuat cu o rundă de discuţii despre această zi tragică în istoria noastră, precum şi despre evenimentele de actualitate din Republica Moldova şi din regiune.

În cadrul discuţiei, Artur Gutium a menţionat că “Ziua de 28 iunie este o zi tragică în istoria românilor, în această zi fiind desprinsă de la patria mamă Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa, urmate de nenumărate represiuni asupra poporului nostru, care aveau ca scop exterminarea acestuia şi subdezvoltarea tuturor domeniilor vieţii. Nu putem nici astăzi ignora realităţile actuale, situaţia din Transnistria, situaţia vecinilor noştri din Ucraina, care ne demonstrează, încă o dată, acţiunile fără scrupule ale Rusiei. Însă, în pofida acestei lăcomii de putere şi cotropire a Rusiei, noi am demonstrat, încă o dată, că suntem puternici prin unitatea noastră, întrunindu-ne astăzi aici, chiar fiind departe de casă, dar şi prin valorile şi principiile pe care le promovăm. Astăzi ne putem bucura şi de pasul înainte pe care l-am făcut către Uniunea Europeană pe data de 27 iunie prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniuinea Europeană. Schimbarea situaţiei de astăzi este condiţionată de implicarea noastră, a fiecăruia dintre noi şi de memoria noastră istorică, fiindcă cei care îşi uită istoria, nu pot privi spre viitor.”

Sergiu Bondari, Preşedintele Clubului Liberal Venezia — Mestre a reiterat că “Ocupaţia sovietică a Basarabiei reprezintă o nedreptate care i s-a întâmplat poporului nostru, popor cu o bogată istorie şi cultură, înrădăcinate de la începuturi pe acest pământ. Iar faptul că ne aflăm astăzi aici, departe de casă, de familii, este direct condiţionat de regimul sovietic, regimul totalitar comunist, care a adus mereu doar regres, oriunde ar fi fost instaurat. Astăzi, putem şi vom reuşi să facem schimbarea în bine pentru a aduce Libertatea, Dreptatea, Adevărul şi Bunăstarea acasă, iar noi, cei din diasporă, trebuie să contribuim, fiindcă suntem un factor de decizie pentru crearea unui viitor prosper european.”

În acest context, mai mulţi participanţi la acţiunile de comemorare a Zilei Ocupaţiei Sovietice, organizate de către Cluburile Liberale, şi-au expus opiniile şi viziunile despre situaţia republicii de astăzi, contextul istoric de dezvoltare şi geopolitic, precum şi situaţia Ucrainei, aducând mesaje de solidaritate şi susţinere pentru aceasta.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL — la sfat cu locuitorii din Orhei Asistenţii parlamentari PL în vizită de lucru la Vilnius