Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL — la sfat cu locuitorii din Orhei

|versiune pentru tipar||
PL / 29 iunie 2014
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu şi Gheorghe Brega, Deputaţi ai Partidului Liberal în Parlamentul R. Moldova, au avut duminică, 29 iunie 2014, o întâlnire cu locuitorii din Orhei.

Locuitorii din Orhei au adresat zeci de întrebări deputaţilor în parte despre situaţia politică din R. Moldova, viitorul european al republicii, aşa-numita reformă a sistemului judiciar, situaţia în sistemul de sănătate şi de învăţământ, pensiile şi salariile mici, lipsa locurilor de muncă, lipsa oportunităţilor pentru tineri, care se văd obligaţi să îşi făurească un viitor mai bun peste hotarele republicii ş.a. — probleme care îi afectează în mod direct şi care trebuie să fie rezolvate.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a vorbit iniţial despre situaţia politică din republică, problemele sociale asupra soluţionării cărora se axează Partidul Liberal şi a accentuat avantajele integrării R. Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, Mihai Ghimpu s-a referit şi la lupta politică murdară pe care o duc unele partide din republică, acţiunile lor la comanda politicii Kremlinului, vorbind, totodată, şi despre problema transnistreană, pe care a comparat-o cu situaţia din Georgia din 2008 şi Ucraina, acest an.

“Majoritatea problemelor cheie de care depindea prezentul sau viitorul nostru au fost rezolvate în folosul Rusiei, pentru că mulţi oficiali din R. Moldova îşi urmăresc interesele personale şi nu le pasă de soarta cetăţenilor. De aceea şi în Transnistria este dislocată armata rusă, armată care nu a venit să apere pacea şi securitatea statului nostru, dar să apere interesele Rusiei. Dacă Georgia sau Ucraina ar fi fost state membre ale NATO, agresiunea Federaţiei Ruse din 2008 împotriva Georgiei şi, respectiv, cea din 2014 împotriva Ucrainei, care a dus la anexarea Crimeii, nu ar fi existat. Iată de ce Partidul Liberal militează pentru aderarea la NATO. Un stat atât de mic precum este R. Moldova are nevoie de protecţie în faţa Imperiului Răului”, a menţionat Mihai Ghimpu cu referire la subiectul în cauză.

O altă temă de discuţie a fost semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană din 27 iunie 2014, despre aceasta Preşedintele PL a accentuat: “Popoarele, ca şi oamenii, sunt egale în drepturi! Ziua de 27 iunie 2014, în ajunul zilei de 28 iunie, când am fost ocupaţi, rămâne cea mai importantă zi din ultimii 200 de ani! Semnarea Acordului de Asociere înseamnă, mai întâi de toate, distanţarea de trecutul dureros al neamului nostru şi nedreptăţile la care a fost supus de mai mult de două secole. Această victorie v-o datorăm în primul rând DVS, pentru că aţi votat pentru partidele care au optat pentru integrarea europeană. Va multumesc pentru această verticalitate, pentru această dragoste de neam, ţară, de tot ceea ce înseamnă român, cu atât mai mult că de aici, din Orhei, au luptat mulţi în Mişcarea de Eliberare Naţională”.

Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL şi Deputat în Parlament, şi-a axat discursul pe activitatea parlamentară a deputaţilor Partidului Liberal, făcând o incursiune a ultimelor activităţi politice din aprilie 2013, până în prezent. Vicepreşedintele PL a explicat şi motivul pentru care PL a fos exclus de la guvernare, accentuând acţiunile actualei Coaliţii care compromit cursul european al republicii, printre care privatizarea Băncii de Economii, concesionarea Aeroportului, votarea unor legi neconstituţionale ş.a. Despre rezultatele Partidului Liberal încă din perioada când făcea parte din AIE-1 şi AIE-2, V. Munteanu a precizat: “Am fost trei partide în Alianţă, dar din toate trei Partidul Liberal a rezolvat cele mai multe probleme şi a realizat promisiunile din campania electorală. Pe lângă acest fapt, spre deosebire de celelalte partide, PL a fost consecvent în ideile pentru care luptă, mai ales cele care se referă la identitatea noastră, limba vorbită etc. Cu riscul de a pierde din votanţi, noi am continuat cosecvent lupta pentru adevăr şi dreptate”.

Valeriu Munteanu a vorbit şi despre sesizările depuse de către Deputaţii PL la Curtea Constituţională şi a accentuat că chiar dacă Partidul Liberal a fost exclus de la guvernare, deputaţii PL votează PRO tot ceea ce ţine de Integrarea Europeană şi reforme în folosul cetăţenilor.

“Există partide care îşi doresc puterea cu orice preţ, noi mizăm pe încrederea cetăţenilor şi nu vrem să-i dezamăgim. Nu vrem să ajungem la putere cu orice preţ, vrem să fim şi suntem corecţi faţă de alegătorii noştri” — a mai punctat Valeriu Munteanu.

Corina Fusu, Vicepreşedintă a Partidului şi Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, s-a referit la importanţa implicării femeilor în politică. Dânsa a accentuat că Partidele Politice care au o puternică implicare a femeilor au un mare avantaj, “pentru că femeile sunt mai simţitoare şi reacţionează mai prompt la nevoile cetăţenilor, dar sunt şi mai puţin tentate să se corupă”.

Corina Fusu a explicat şi importanţa Liberalizării regimului de vize şi a semnării Acordului de Asociere cu UE, care cuprinde şi Acordul de liber schimb.

În continuare, Deputatul Gheorghe Brega a abordat mai multe subiecte ce ţin de situaţia politică actuală din republică şi a accentuat importanţa alegerilor din 30 noiembrie, întrucât de aceste alegeri depinde continuarea cursului european al republicii. “Schimbarea o putem face doar împreună! Iar noi avem nevoie de această schimbare, pentru că actuala situaţie din republică alungă cetăţenii de acasă. Aceştia trăiesc în străinie de dragul copiilor, pentru a le putea oferi studii şi strictul necesar. Vă chem să vă alăturaţi luptei pentru schimbarea până la capăt! Nu putem fi indiferenţi faţă de soarta copiilor şi nepoţilor noştri! Pentru ei merită să luptăm până la capăt!” — a mai spus Deputatul liberal.

La sfârşitul întâlnirii, Preşedintele PL a adresat un mesaj de mulţumire celor prezenţi pentru că nu sunt indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în republică şi pentru că optează pentru un viitor mai bun în Uniunea Europeană.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Veşnică memorie eroilor care au luptat pentru libertatea noastră! Cluburile Liberale din diasporă condamnă ocupaţia Basarabiei