Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii au comemorat victimele celui de-al doilea val al deportărilor regimului comunist de ocupaţie

|versiune pentru tipar||
PL / 6 iulie 2014
Partidul Liberal

Conducerea şi membrii Partidului Liberal au comemorat, în dimineaţa zilei de 6 iulie 2014, victimele celui de-al doilea val al deportărilor regimului comunist de ocupaţie, depunând flori la “Trenul durerii” — monument ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupaţie în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău. La ceremonia de depunere de flori au participat şi Dorin Chirtoacă, Primarul mun. Chişinău, Prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal, Veronica Herţa şi Lilian Carp — vicepreşedinţi ai Partidului Liberal, Ion Apostol, Secretar general al PL, Preşedinţi ai Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului, lideri ai Organizaţiei Tineretului Liberal, membri ai Clubului Studenţilor Liberali şi ai Clubului Liceenilor Liberali, lidere ale Organizaţiei Femeilor Liberale, membri şi simpatizanţi ai partidului, victime şi rude ale victimelor deportărilor regimului comunist ş.a.

Astăzi, când se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea mare val de deportări din Basarabia, denumit în istoriografie “Operaţiunea Sud”, Primarul General al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, a organizat şi un miting de comemorare a victimelor deportărilor.

După ceremonia de depunere de flori, participanţii la mitingul de comemorare au păstrat un moment de reculegere la chemarea lui Gheorghe Ghimpu, deţinut politic în perioada sovietică pentru convingeri sale şi participarea la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei, fondator al Mişcării de Eliberare Naţională, prin intermediul unei înregistrări audio.

“Trebuie să facem dreptate până la capăt celor deportaţi! Trebuie ca în fiecare localitate de unde au fost deportaţi oameni să fie ridicat câte un monument pe care să fie scrisă lista celor care au avut de suferit din cauza acestui regim totalitar. Este necesar ca şi dreptate morală să se facă pâna la capăt! Cel mai important lucru este ca ideologia care a stat la baza deportărilor, la baza încercării distrugeriii acestui pământ şi acestui neam, să fie interzise, la fel ca şi simbolurile în cauză, şi comunismul să fie egalat cu fascismul — ca fiind două regimuri totalitare care au adus prejudicii grave omenirii. Aceasta este dreptatea pentru care trebuie să luptăm până la capăt!” — a menţionat Dorin Chirtoacă în cadrul evenimentului dedicat comemorării victimelor deportărilor regimului totalitar comunist.

Cei care au venit la mitingul de comemorare au ascultat emoţionaţi cântecul despre deportări, scris şi interpretat de Andrei Prodan.

Amintim, această zi neagră în istoria neamului nostru a fost marcată de către liberali şi în comuna Camenca, Glodeni, unde a fost inaugurat un monument în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupaţie. Astăzi alte monumente vor fi inaugurate în localităţi din Căuşeni şi Ungheni.

Liberalii din Bălţi au comemorat victimele deportărilor regimului totalitar comunist

La 6 iulie 1949 a avut loc cel de-al doilea val de deportări din Basarabia, organizat de către regimul comunist de ocupaţie. Cu această ocazie, pentru a comemora victimele deportărilor, membrii Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal din Municipiul Bălţi au depus flori la monumentul ridicat în memoria deportaţilor de la Gara Feroviară Nord din Bălţi.

La ceremonia de depunere de flori au participat şi Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte al Partidului Liberal, şi Iurie Cuculescu, responsabil din partea Biroului Politic al PL de activitatea Organizaţiei Teritoriale PL Bălţi. De asemenea, au venit să depună flori şi victime ale deportărilor, rude ale victimelor celui de-al doilea val de deportări, precum şi membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal.

“Puţinii deportaţi care au rămas în viaţă merită o atenţie deosebită din partea noastră, a tinerelor generaţii şi a autorităţilor. Un popor decapitat de elite poate merge înainte doar prin cultură şi demnitatea recunoştinţei. Cine uită istoria nu are cum să vadă viitorul!” — a accentuat Mihai Moldovanu după ceremonia de depunere de flori.

Amintim, acţiuni de comemorare a victimelor celui de-al doilea val de deportări ale regimului comunist de ocupaţie au avut loc astăzi şi la Chişinău, în faţa monumentului ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist din Scuarul Gării Feroviare. Conducerea şi membrii PL au depus flori la “Trenul durerii”, ulterior, au participat la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor.

La Ordăşei (Teleneşti) şi Vălcineţ (Călăraşi) au fost inaugurate Monumente în memoria victimelor regimului totalitar comunist

Duminică, 6 iulie 2014, se împlinesc 65 de ani de la cel de-al II-lea val de deportări ale regimului totalitar comunist din 5–6 iulie 1949. Întru comemorarea victimelor deportărilor, în satul Vălcineţ, Călăraşi, şi în satul Ordăşei, Teleneşti, a avut loc inaugurarea monumentelor în memoria celor deportaţi de către regimul comunist din aceste localităţi.

La dezvelirea Monumentului de la Ordăşei au participat şi Mihai Moldovanu, Vicepreşedinte al PL, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Botanica, Iurie Cuculescu, responsabil din partea Biroului Politic al PL de activitatea organizaţiei Teritoriale PL Bălţi, Valerian Bejan, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Teleneşti şi Primarul localităţii Ordăşei, Andrei Moldovanu.

“În zilele de 5–7 iulie 1949, Basarabia a cunoscut infernul. Ororile săvârşite de către regimul totalitar comunist au băgat frica în oameni. Criteriul principal care a stat la baza depistării şi deportării a fost atitudinea acestor oameni faţă de regim. Orice manifestare de nesupunere faţă de noul regim social şi politic era pedepsită cu deportarea. Din păcate, ecoul şi efectele deportărilor din 1949 se resimt şi astăzi în societate. Noi, însă, nu uităm trecutul dureros al neamului nostru! Suntem aici pentru a ne comemora eroii! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei trecuţi din viaţă şi multă sănătate celor care, în pofida chinurilor şi a greutăţilor, au reuşit să se reîntoarcă acasă!”- a accentuat Mihai Moldovanu în cadrul acţiunii de comemorare.

La inaugurarea monumentului au participat şi victime ale deportărilor, rude ale celor care nu s-au mai întors din Siberia şi localnici din Ordăşei.

La evenimentul de la Vălcineţ, Călăraşi, au participat — Ion Apostol, Secretar General al PL, şi Petru Cosoi, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Călăraşi.

După slujba de pomenire a numeroaselor familii din Vălcineţ care au fost deportate, primarul satului a ţinut să-i numească pe toţi cei care, deşi au fost deportaţi în Siberia, au revenit acasă: Visarion Negru, Ana Ciumaş, Nadejda Negru, Vera Otgon, Maria Negru, Tatiana Matei, Gheorghe Negru, Efim Tataru, Nadejda Novac, Ecaterina Otgon, Nicolae Fistican, Gheorghe Fistican, Gheorghe Hohan, Ion Hohan. Durerea imensă, rămasă în sufletele celor care au suferit, este incomensurabilă, iar nedreptatea cu care au fost trataţi le-a lăsat o amprentă pentru toată viaţa.

Cu lacrimi în ochi, D-na Vera Otgon a povestit despre calvarul prin care a trecut, copula fiind. Părinţii, buneii şi copiii — toţi au fost ridicaţi şi duşi în Siberia. Războiul i-a prins pe drum, astfel încât toţi bărbaţii au fost debarcaţi şi trimişi pe front.

Dl Negru Visarion a relatat şi el chinurile prin care a trecut. Totuşi, pentru cei care acum 65 de ani au fot nevoiţi să plece, ziua de azi a fost una luminată şi plină de speranţă. Or, anume astfel de evenimente le aduc încrederea în ziua de mâine.

Cu un cuvânt cald a venit şi Secretarul General al PL, Ion Apostol, care a ţinut să mulţumească celor care au contribuit la înălţarea monumentului, care va permite perpetuarea advărului istoric. “În plină noapte sovieticii au ridicat oamenii gospodari ai republicii din propriile case. Au fost represaţi şi deportaţi cei care munceau şi care aveau demnitate. Au fost momente cumplite prin care au trecut, nu erau cruţaţi nici copiii, nici bătrânii. Timpul nu putem, însă, să-l dăm înapoi. Este datoria noastră acum să promovăm adevărul şi să nu permitem răului să ne şteargă memoria. Or, dacă nu o să avem memorie, istoria poate să se repete. Vedem ce se întâmplă în Ucraina şi ne rugăm ca situaţia să nu se extindă şi la noi. Iată de ce ţin să menţionez că este absolut indispensabil ca generaţiile tinere să cunoască adevărul istoric. Este prioritar ca drumul nostru europan să nu fie întrerupt şi să fim cu Patria — Mamă în comunitatea statelor europene, pentru a oferi românilor basarabeni un trai decent, fără sărăcie.”

În final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o masă de pomenire, fiecare împărtăşind din amintirile sale sau ale părinţilor şi rudelor care au fost deportate.

Amintim, ieri — 5 iulie 2014, la Camenca, Glodeni, a fost inaugurat, de asemenea, un monument în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie.

Monument în memoria victimelor regimului comunist, inaugurat în comuna Camenca, Glodeni

Astăzi se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Cu această ocazie, ieri, 5 iulie 2014, în comuna Camenca, Glodeni, a avut loc inaugurarea monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupaţie. La eveniment au fost prezenţi şi Gheorghe Brega, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi Lilian Carp, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Străşeni. Monumentul a fost ridicat datorită proiectului “Un monument pentru fiecare sat”, iniţiat de Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, încă din perioada când exercita funcţia de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova.

După slujba Te-Deum-ului, în care au fost pomeniţi toţi cei care au avut de suferit de pe urma regimului comunist, cei prezenţi la inaugurare au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Ulterior, cele 5 persoane deportate care au rămas în viaţă au primit legitimaţia de Deportat-deţinut politic şi un ajutor material, oferite de Primarul comunei Camenca, Arcadie Camerzan.

În cadrul evenimentului, Gheorghe Brega, Deputat PL, a menţionat — “E dreptul şi datoria noastră să-i comemorăm pe cei plecaţi în lumea celor drepţi. Golanii au năvălit în casa noatră! Au deportat toţi gospodarii, oameni care-şi iubeau neamul, sute de mii au fost împuşcaţi şi nimiciţi prin foamete. Nimeni nu are dreptul să ia viaţa unui om! Vreau să mulţumesc Consiliului comunei Camenca, Primarului care a avut verticalitatea şi voinţa de a inaugura un monument în memoria martirilor neamului nostru, dar şi Partidului Liberal, cel care nu uită istoria tragică a neamului nostru. Până astăzi sunt deja peste 300 de monumente ridicate în memoria victimelor regimului comunist, dar până la anul viitor sper să avem câte unul în fiecare localitate. Să ne rugăm lui Dumnezeu şi să luptăm ca necazul pe care l-a trăit poporul nostru să nu se mai repete. Sperând că Republica Moldova nu va avea soarta Ucrainei”.

Tudor Lupaşcu, Vicepreşedintele Consiliului raional Glodeni, a remarcat: “Evenimentul de astăzi denotă faptul că noi cunoaştem durerea poporului nostru, care a trăit două secole în suferinţe, şi că avem memorie. Din păcate, filele triste ale istoriei noastre sunt trecute cu vederea, însă, generaţiile care vin trebuie să cunoască suferinţele celor care au trecut prin acest calvar”.

În al doilea val de deportări, peste 35 de mii de peroane au fost deportate, iar în documente era scris: “deportat pentru toata viaţa”. Totuşi, după ani de suferinţe, unii s-au întors acasă. În acest sens, Ludmila Rusu, una din victimele deportărilor, a povestit despre zilele negre prin care a trecut — “La 5–6 iulie am fost ridicată şi eu, fiind un copil de 5 ani. Ziua de astăzi este un moment istoric pentru comuna Camenca. Monumentul în memoria celor deportaţi nu va permite generaţiilor următoare să uite această mare tragedie la care am fost supuşi de către regimul comunist. Mi-e frică că tinerii de azi şi de mâine vor da uitării aceste suferinţe. Am fost urcaţi în vagoane, în plină noapte, şi duşi departe de casă. Am avute pagube morale, fizice şi materiale, dar despre acesta nu se scrie în cărţi, dar se scrie că noi am fost duşmani ai poporului. Nu doresc nimănui să treacă prin calvarul pin care am trecut împreună cu familia mea. Regimul comunist de ocupaţie mi-a distrus viaţa şi familia. Când ne-am întors acasă eram luaţi în derâdere şi arătaţi cu degetul că suntem duşmani ai poporului. Mulţumesc celor care îşi amintesc de noi. Sper să vină acea zi în care regimul comunist totalitar să fie îngropat pe vecie!”

După inaugurarea monumentului, cei prezenţi au vizionat filmul “Două veacuri de străinie”, regie — Ion Chistruga, producător general — Mihai Ghimpu, film care cuprinde chinurile şi durerea neamului nostru.

Menţionăm, astăzi, când se împlinesc 65 de ani de la cel de-al doilea val de deportări ale regimului comununist de ocupaţie, vor fi inaugurate monumente în memoria victimelor regimului comunist şi în localităţi din Ungheni şi Călăraşi.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Social Media Training Adunarea conducerii Cluburilor Liberale din Europa