Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Adunarea conducerii Cluburilor Liberale din Europa

|versiune pentru tipar||
PL / 7 iulie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 6 iulie, la Padova, Italia, a avut loc prima şedinţă comună a conducerii cluburilor liberale din Europa. La şedinţă au participat conducătorii cluburilor liberale: Artur Gutium, coordonator responsabil de activitatea Cluburilor Liberale din Italia, Andrei Cosoi — Clubul Liberal Padova, Sergiu Bondari — Clubul Liberal Venezia — Mestre, Aurelia Vozian — Clubul Liberal Bologna, Marcel Furnică — Clubul Liberal Parma, Elena Putină — Clubul Liberal Torino, Adic Şişcanu — Clubul Liberal Brescia, Valeriu Guţu — Clubul Liberal Ferrara, Nicolae Berescu — Clubul Liberal Verona, Vasile Calmaţui — Clubul Liberal Paris, Alexei Frunze — Clubul Liberal Lisabona, Nicolae Bulmaga — Clubul Liberal Santander, Olesea Stamati — Clubul Liberal Dublin, Adrian Domniţa — Clubul Liberal Frankfurt, Arcadie Târgoală — Clubul Liberal Geneva. În calitate de invitaţi speciali ai evenimentului, au fost prezenţi: Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, Corina Fusu, Vicepreşedintă PL, Preşedinta OFL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL.

Evenimentul a început cu prezentarea filmului “Basarabia — două veacuri de străinie”, premiera căruia a avut loc pe data de 28 iunie la Chişinău. Filmul a impresionat până la lacrimi românii moldoveni, aflaţi de ani buni de zile în străinie, departe de casă şi de neam.

În cuvântul de salut, Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a amintit despre ziua de 6 iulie, o zi neagra în istoria neamului românesc, zi în care mii de români din Basarabia au fost rupţi, în mod barbar, de la casa şi plaiul românesc şi duşi în gheaţa Siberiilor, care le-au furat libertatea şi posibilitatea de a-şi construi un viitor frumos şi luminos. În memoria acestor martiri ai neamului, viaţa cărora a fost distrusă pentru a fura memoria neamului nostru, a fost păstrat un minut de reculegere.

În alocuţiunea sa, Mihai Ghimpu a vorbit despre succesele PL şi realizarea promisiunilor date alegătorilor în privinţa promovării identităţii româneşti a moldovenilor, a limbii române, a condamnării crimelor regimului comunist şi interzicerea simbolurilor comuniste, desecretizarea arhivelor KGB, decretarea zilei de 28 iunie 1940 — zi a ocupaţiei sovietice, ridicarea a sute de monumente în memoria victimelor deportărilor şi a regimului comunist de ocupaţie. “De asemenea, am făcut posibilă oficializarea sărbătorii Crăciunului pe stil nou, în mun. Chişinău a fost sărbătorită Ziua Europei pentru prima oară pe data de 9 mai. Partidul Liberal a reuşit să învingă comuniştii în capitala Republicii Moldova în anul 2007, la alegerile locale, Dorin Chirtoacă fiind ales cu 63% din voturile chişinăuienilor. Astfel, în 2009 şi 2010 a fost posibilă debarcarea comuniştilor de la Guvernare. Este meritul Partidului Liberal că a readus RM pe calea democraţiei. De asemenea, este contribuţia PL că a păstrat, prin acţiuni consecvente, parcursul european al RM”, a menţionat Mihai Ghimpu. Preşedintele PL a accentuat rolul extrem de important al comunicării între PL şi diasporă, internetul fiind cea de a doua sursă de informare, după televiziune. Folosirea reţelelor de socializare sunt un canal eficient de transmitere a informaţiei.

În acest context, Alina Zotea, managerul departamentului Tehnologii Informaţionale, a făcut o prezentare despre situaţia actuală a comunicării pe site-urile de socializare, trasând câteva repere importante în strategia de transmitere a mesajului nedistorsionat al PL. “Din 152 de ţări, incluse în clasamentul privind viteza accesului la Internet, Republica Moldova ocupă locul 3, loc de onoare. Potrivit acestui indicator, doar două ţări ne depăşesc: Coreea de Sud şi Letonia. În acelaşi clasament, Japonia ocupă locul 4, iar SUA — tocmai locul 26. Aceste rezultate se conţin în clasamentul Net Index al Companiei Ookla, care a creat service-ul Speedtest.

Numărul total al utilizatorilor de Internet în Republica Moldova a atins cifra de 1 748 635, în iunie 2013. Circa jumătate dintre aceştia sunt în Chişinău, 841 470 de utilizatori. Cei mai mulţi utilizatori au vârsta cuprinsă între 15 şi 20 de ani. Trebuie să ţinem cont de această realitate şi să o valorificăm la maximum” — a menţionat Alina Zotea.

Corina Fusu, Vicepreşedinta PL, a vorbit despre principiile doctrinei liberale, care promovează libertatea individuală, compatibilă cu libertatea altora, protejarea Drepturilor Omului, economia de piaţă, circulaţia liberă a oamenilor şi a bunurilor. “Ideea de bază a liberalismului constă în oferirea cetăţenilor posibilitatea de a se promova şi a se bucura de roadele muncii lor. Liberalismul, spre deosebire de alte ideologii, vorbeşte despre adevăr şi propune idei noi, reformatoare. Liberalii sunt spărgători de gheaţă şi promotori de valori şi idei. Rolul Partidului Liberal este de a implementa în viaţă valorile europene”, — a reiterat Corina Fusu. De asemenea, Preşedinta OFL a menţionat importanţa promovării femeilor în viaţa socială şi politică.

Vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, a accentuat meritul deosebit al celor din diasporă, care în 2009 şi 2010, au salvat democraţia şi cursul european al RM, înclinând balanţa de forţă spre partidele democratice. “Este de o importanţă majoră participarea activă a dvs la alegerile parlamentare din 2014. În acest context, este foarte necesară înregistrarea electronică a cetăţenilor RM aflaţi în străinătate pe site-ul alegator.md, astfel autorităţile RM vor fi determinate să deschidă un număr suficient de secţii de votare”, a specificat Valeriu Munteanu.

În altă ordine de idei, Valeriu Munteanu s-a referit la reuşitele PL în restabilirea constituţionalităţii a mai multor legi votate de către majoritatea parlamentară, readucând la bugetul public peste 400 milioane de lei.

Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte al PL, coordonatorul activităţii cluburilor liberale din Europa, a mulţumit membrilor cluburilor liberale pentru implicare şi interesul manifestat pentru evoluţia evenimentelor politice din RM, dar şi pentru dorinţa lor de a schimba lucrurile în bine. “Şi de această dată viitorul R. Moldova depinde, în măsură decisivă, de participarea activă a diasporei la alegerile parlamentare din 2014. Iar de rezultatele alegerilor va depinde continuarea parcursului european, sporirea bunăstării cetăţenilor şi revenirea celor plecaţi, acasă”, a spus Anatol Şalaru.

Tot în cadrul acestei şedinţe, membrii cluburilor liberale din Italia au decis constituirea Asociaţiei Cluburilor Liberale din Italia, în calitate de preşedinte al acesteia a fost ales, cu unanimitate de voturi, Artur Gutium. Acesta a mulţumit tuturor pentru încrederea acordată, menţionând faptul că doar prin muncă, corectitudine, curaj şi credinţă putem atinge scopurile pe care ni le-am propus, asigurând Libertatea, Adevărul, Dreptatea şi Bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalii au comemorat victimele celui de-al doilea val al deportărilor regimului comunist de ocupaţie Inaugurarea monumentului în memoria deportaţilor regimului totalitar comunist din localitatea Costuleni, Ungheni