Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Inaugurarea monumentului în memoria deportaţilor regimului totalitar comunist din localitatea Costuleni, Ungheni

|versiune pentru tipar||
PL / 7 iulie 2014
Partidul Liberal

În localitatea Costuleni a fost inaugurat duminică, 6 iulie 2014, monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului totalitar comunist. La ceremonia de inaugurare au participat Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Primar General al mun. Chişinău, Octavian Ţâcu, sportiv, profesor de istorie, Iurie Chirinciuc, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Ungheni, mai mulţi invitaţi din diferite localităţi din Ungheni, victime ale deportărilor sau rude ale victimelor şi localnici. Acest monument face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, care a fost lansat de Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, încă din perioada când exercita funcţia de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova. Iar până în prezent, datorită Partidului Liberal, au fost construite mai multe monumente în localităţile în care există victime ale regimului comunist.

“Acum, locuitorii din Costuleni vor avea unde aprinde o lumânare şi depune flori pentru a-i comemora pe cei care au suferit din cauza regimului comunist” — a accentuat Iurie Chirinciuc, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Ungheni, care mai menţionat că monumentul instalat la Costuleni este primul în raionul Ungheni, dar nu şi ultimul.

Iurie Chirinciuc le-a mulţumit consătenilor săi pentru aportul adus de fiecare în parte la ridicarea sfântului monument, în mod special familiei Ţâcu, care a depus efort pentru întocmirea listei persoanelor deportate.

“Am fost onorat să fac parte din Comisia pentru studierea crimelor comunismului, creată prin Decret Prezidenţial de Mihai Ghimpu în 2010. Am avut marea ocazie nu numai să ating dosarele celor represaţi de KGB-ul sovietic, dar am avut enorma oportunitate să le răsfoiesc. Am rămas şocat să văd cum frate pe frate şi vecin pe vecin s-au turnat la securitate. Partidul Liberal şi-a asumat misiunea grea de a lupta pentru identitatea naţională, pentru adevăr istoric, pentru limbă, alfabet şi luptăm consecvent pentru eliminarea consecinţelor nefaste ale regimului comunist. Veşnică memorie eroilor care au avut de suferit pentru că-şi iubeau neamul, limba, cultura şi tradiţiile! Noi trebuie să avem grijă ca populaţia Republicii Moldova să cunoască adevărul. Este o datorie a fiecărui cetăţean ca să ne cunoaştem trecutul, pentru că fără trecut, nu există viitor” — a menţionat Octavian Ţâcu.

Dorin Chirtoacă a menţionat că Partidul Liberal are obligaţia şi misiunea sfântă de a aduce adevărul în fiecare casă, mergând doar înainte. Prim-vicepreşedintele PL le-a mulţumit localnicilor din Costuleni, veniţi în număr mare, pentru că nu au uitat de tragedia neamului românesc.

“Vă chem să luptăm pentru dreptate până la capăt, iar dacă pe acest pământ va triumfa dreptatea şi adevărul, le vom face, rând pe rând, şi pe celelalte. Popoarele care se respectă îşi comemorează şi cinstesc înaintaşii şi eroii, iar popoarele ce nu se respectă — trăiesc în laşitate şi minciună. Vă îndemn să cinstim memoria tuturor care au plecat în lumea celor drepţi, acesta e puţinul pe care îl putem face astăzi pentru suferinţele îndurate de buneii şi părinţii noştri în acei ani! Fiecare cetăţean trebuie să cunoască istoria tragică a poporului nostru, iar această misiune grea ne-am asumat-o noi, liberalii. Noi ne cunoaştem trecutul şi vom continua să luptăm pentru adevărul istoric, pentru dreptatea acestui popor care a suferit prea mult şi care merită să-şi construiască un viitor european” — a menţionat Dorin Chirtoacă.

La final, Primarul General al capitalei i-a mulţumit Dlui Iurie Chirinciuc pentru efortul depus pentru ca să fie înălţat acest monument în Costuleni.

Monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu Părintele Antonie Telembici, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

Partidul Liberal aminteşte că alte câteva monumente au fost ridicate în memoria victimelor regimului comunist de ocupaţie. Sâmbătă, la Camenca, Glodeni, a fost inaugurat un monument în memoria celor deportaţi, iar duminică, 6 iulie 2014, au fost dezvelite monumente la Vălcineţ(Călăraşi) şi Ordăşei(Teleneşti).

Liberalii din Hânceşti, Cimişlia şi Anenii Noi au comemorat victimele celui de-al doilea val de deportări

Duminică, 6 iulie 2014, Organizaţiile Teritoriale ale Partidului Liberal din Hânceşti, Cimişlia şi Anenii Noi au comemorat victimele deportărilor regimului comunist, în contextul celui de-al doilea val de deportări din 5–6 iulie 1949. La eveniment au participat reprezentanţii conducerii Organizaţiilor Teritoriale- Vasile Bulat, Preşedintele OT PL Cimişlia, Sergiu Cuşnir, Preşedintele OT PL Anenii Noi, Ştefan Vlas, Preşedintele OT PL Hânceşti, precum şi deportaţi, care cu lacrimi în ochi şi-au adus aminte de acele zile negre, localnici, dar şi membri ai Partidului.

Preşedintele OT PL Cimişlia, Vasile Bulat, a menţionat că “datorită Partidului Liberal, persoanele deportate au fost repuse în drepturi, datorită verticalităţii Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, arhivele au fost desecretizate, iar cei care au avut de suferit în urma ocupaţiei sovietice îşi pot vedea propriile dosare prin care au fost torturaţi şi supuşi la diferite orori în timpul regimului comunist”.

Sergiu Cuşnir, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Anenii Noi, a reiterat că “doar asumându-ne adevărul, fiecare dintre noi, Republica Moldova va putea merge cu capul sus înainte, doar aşa părinţii şi buneii noştri vor dormi în pace ştiind că au urmaşi vrednici pe care i-au lăsat în urmă”.

Eugen Sâlcuţan, Primarul satului Mereni, a menţionat că “locul din centrul satului Mereni, unde este instalat monumentul în memoria victimelor regimului totalitar comunist, nu a fost ales întâmplător, anume în acest loc a fost gospodăria unei personalităţi politice importante din localitatea dată, cu numele Buga, care a pledat pentru libertatea neamului romanesc şi care a avut de suferit în urma deportărilor din anul 1949”.

Ştefan Vlas, Preşedintele Organizaţiei Teritoariale PL Hânceşti, cunoscuţii judocani — Mihai şi Ilie Buiuc, dar şi echipa Consilierilor raionali şi locali — au depus flori la Piatra comemorativă pusă în memoria celor care pentru demnitatea de care au dat dovadă au fost deportaţi în Siberia. “Avem datoria istorică să nu uităm de cei care au avut de suferit, de cei care au devenit martiri ai neamului. Veşnica lor amintire!”- a menţionat Ştefan Vlas la ceremonia de depunere de flori.

“În Anenii Noi, dar şi în alte raioane, urmează să fie instalte monumente pentru a înveşnici numele celor care au luptat pentru ca neamul românesc să trăiască, iar noi, urmaşii lor, şă ne bucurăm de libertate” — a mai adăugat Sergiu Cuşnir la acţiunea de comemorare a victimelor deportărilor.

Reamintim, în anul 2010 ex-Preşedintele Interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a lansat proiectul “Un monument pentru fiecare sat”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Adunarea conducerii Cluburilor Liberale din Europa Caravana “O carte de acasă” a ajuns şi la Padova