Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL la discuţie cu cetăţenii din Hânceşti

|versiune pentru tipar||
PL / 13 iulie 2014
Partidul Liberal

Deputaţii Partidului Liberal din Parlamentul Republicii Moldova — Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu şi Gheorghe Brega, au avut sâmbătă, 12 iulie 2014, o întâlnire cu locuitorii din Hânceşti. Dorinţa locuitorilor de discuta cu Deputaţii liberali s-a observat chiar de la începutul adunării, participanţii la discuţii au adresat zeci de întrebări deputaţilor, vorbind despre problemele cu care se confruntă. Participanţii s-au interesat de situaţia politică din republică, avantajele semnării Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, dar şi despre obiectivele pe termen scurt şi lung ale Partidului Liberal.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a trecut în revistă situaţia social — politică din republică şi a vorbit şi despre politica murdară pe care o duc unele partide din republică, făcând referinţă la atacul la comandă asupra lui Dorin Chirtoacă, Primar General al mun. Chişinău şi Prim-vicepreşedinte al Partidului. Liderul PL a menţionat că problemele sociale cu care se confruntă cetăţenii republicii pot fi rezolvate, doar dacă cetăţenii pe 30 noiembrie 2014 “vor vota politicieni oneşti, patrioţi, politicieni care au în sânge durerea nemului românesc”.

“Partidul Liberal a fost, este şi va fi promotorul integrării R. Moldova în Uniunea Europeană şi aderării la NATO”, a mai menţionat Mihai Ghimpu, care s-a referit şi la acţiunile Kremlinului, vorbind, totodată, şi despre problema transnistreană, pe care a comparat-o cu situaţia din Georgia din 2008 şi Ucraina, acest an.

Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL şi Deputat în Parlament, a vorbit cetăţenilor despre activitatea Fractiunii PL în Parlament — “Din peste 35 de sesizări depuse la Curtea Constituţională, Partidul Liberal a obţinut în peste 20 de cazuri câştig de cauză, ceea ce demonstează că politica PL este corectă şi Partidul Liberal stă în paza constituţionalităţii şi a banului public”.

Unii participanţi la adunare au condamnat trădarea grupului Hadârcă şi au sugerat conducerii PL să fie mult mai atentă atunci când promovează în funcţii anumite persoane. Cu referinţă la acasta, unul dintre locuitori l-a întrebat pe Ştefan Vlas, Preşedintele OT PL Hânceşti, “ce intenţii aveau cei care au trădat în cazul în care Dorin Chirtoacă ar fi refuzat să preia conducerea Partidului?”

“Aceeaşi întrebare i-am adresat-o şi eu d-nei Guţu atunci când au fost chemaţi preşedinţii. Dânsa mi-a răspuns: «Păi nu e nicio problemă dacă Dorin va refuza. Ce, Ion Hadârcă nu-i bun ca şi preşedinte de partid?» Atunci şi-au arătat pe faţă că scopul lor a fost să preia mişeleşte conducerea partidului” — a fost răspunsul D-lui Vlas.

Corina Fusu, Vicepreşedintă a Partidului şi Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, s-a referit la importanţa implicării femeilor în politică. Dânsa a menţionat despre proiectul de lege cu privire la “Egalitatea de gen”, care se află în dezbatere în Parlament — proiect care va prevedea expres obligativitatea partidelor politice de a a avea pe liste femei candidate la funcţia de deputat în proporţie de 30–40% şi care urmează să fie supus votului săptămâna care urmează. În acest sens, Preşedinta OFL a invitat femeile din Hânceşti să fie active şi să se alature Organizaţiei Femeilor Liberale pentru a realiza împreună schimbarea până la capăt.

Problemele legate de sistemul de sănătate au fost abordate de către Deputatul Gheorghe Brega, care este şi medic-chirurg. “Pentru a avea un sistem medical funcţional trebuie să stârpim corupţia care macină acest sistem. Un medic specialist, care ţine la cariera şi demnitatea lui, nu va pune în faţă puterea banului, dar mai presus de toate va fi sănătatea pacientului, pentru aceasta trebuie să muncim noi toţi”, a menţionat în legătură cu aceasta Gheorghe Brega.

La sfârşitul întâlnirii, Preşedintele PL a adresat un mesaj de mulţumire celor prezenţi pentru că nu sunt indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în republică, pentru încrederea acordată Partidului Liberal, îndemnând cetăţenii să lupte pentru “un viitor mai bun în Uniunea Europeană, acolo unde omul şi legea sunt prioritare”.

Deputaţii Partidului Liberal au avut o întâlnire cu locuitorii din Mereni, Anenii Noi

Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu şi Gheorghe Brega — Deputaţi PL în Parlament — au participat sâmbătă, 12 iulie 2014, la o întâlnire cu locuitorii comunei Mereni, Anenii Noi.

Adunarea a avut loc în casa de cultură a localităţii, la eveniment fiind prezenţi peste 300 de cetăţeni dornici de a purta discuţii libere cu Deputaţii Liberali. Locuitorii satului Mereni şi-au împărtăşit problemele, au evidenţiat dificultăţile pe care le întâmpină şi au manifestat interes faţă de evenimentele politice din republică.

Referindu-se la evenimentele din ultimul timp din politică, Mihai Ghimpu a menţionat că “doar luptând pentru cauză şi neam, pentru demnitate, dreptate şi adevăr, Republica Moldova poate merge cu fruntea sus în marea familie europeană, unde statul este stat, iar legea este lege”.

“Avem datoria sfântă să realizăm idealurile înaintaşilor noştri, doar astfel putem ajunge la nivelul de dezvoltare al republicii pe care ni-l dorim”, a mai menţionat Preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

Corina Fusu a îndemnat doamnele şi domnişoarele din Mereni să fie cât mai active şi să participe la luarea deciziilor, deoarece “femeile din Republica Moldova sunt prea puţin implicate în procesul de guvernare”. Totodată, Preşedinta OFL s-a referit şi la proiectele legate de egalitatea de gen şi a menţionat seminarele de instruire pe care le desfăşoară Organizaţia Femeilor Liberale cu ajutorul Fundaţiei Friedrich Naumann, Reţelei Internaţionale ALDE Gen şi alte structuri importante.

Deputatul Gheorghe Brega a încurajat locuitorii din Mereni să participe activ la alegerile din toamnă, întrucât viitorul european al republicii depinde de fiecare cetăţean cu drept de vot — “la 30 noiembrie trebuie să alegem corect, să permitem să ajungă la putere oameni care luptă pentru interesele cetăţenilor, care sunt corecţi şi cinstiţi, aşa cum este echipa Partidului Liberal”.

Despre acţiunile de trădare din culise a grupului Hadârcă a vorbit Deputatul Valeriu Munteanu. Vicepreşedintele PL a menţionat şi iniţiativele legislative ale Deputaţilor PL, activitatea parlamentară a acestora şi principalele realizări ale partidului.

În încheiere, Preşedintele PL a mulţumit locuitorilor comunei Mereni pentru încrederea acordată la alegerile parlamentare din 2010 şi la cele locale din 2011. Mulţumiri au fost aduse şi Primarului Eugeniu Salcutan pentru buna organizare a adunării.

Reamintim că Deputaţii PL au mai participat la adunări cu cetăţenii din Orhei, Hânceşti, şi urmează să aibă întâlniri cu locuitorii din Călăraşi şi Corneşti, Ungheni.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La Ciocâlteni, Orhei, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului comunist La Cotiujenii Mari, Şoldăneşti, a fost dezvelit un monument dedicat victimelor deportărilor regimului comunist de ocupaţie