Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

La Cotiujenii Mari, Şoldăneşti, a fost dezvelit un monument dedicat victimelor deportărilor regimului comunist de ocupaţie

|versiune pentru tipar||
PL / 14 iulie 2014
Partidul Liberal

În satul Cotiujenii Mari, Şoldăneşti, a fost inaugurat duminică, 13 iulie 2014, monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului totalitar comunist. La ceremonia de inaugurare au participat Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Primar General al mun. Chişinău, Leonid Paerele, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Şoldăneşti, Valentin Badan, responsabil din partea Biroului Politic al PL de activitatea OT PL Şoldăneşti, membrii Biroului Permanent al OT PL Şoldăneşti, Preşedinţii Organizaţiilor Primare PL din raionul Şoldăneşti, primari, deportaţi şi rude ale acestora.

Acest monument face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, Preşedintele PL, încă din perioada când exercita funcţia de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova. Iar până în prezent, datorită Partidului Liberal au fost construite mai multe monumente în localităţile în care există victime ale regimului comunist.

“Din acest moment, locuitorii din sat vor avea unde aprinde o lumânare şi depune flori pentru a-i comemora pe cei care au suferit din cauza regimului comunist” — a accentuat Leonid Paerele, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Şoldăneşti.

Valentin Badan a accentuat că PL şi-a asumat misiunea grea de a lupta pentru identitatea naţională, pentru adevăr istoric, pentru limba română, alfabetul latin şi luptă consecvent pentru eliminarea consecinţelor nefaste ale regimului comunist. “Veşnică memorie eroilor care au avut de suferit pentru că-şi iubeau neamul, limba, cultura şi tradiţiile! Noi trebuie să avem grijă ca populaţia Republicii Moldova să cunoască adevărul, iar Partidul Liberal este unul din puţinele formaţiuni politice care spun adevărul, care promovează valorile”, a mai declarat Valentin Badan la ceremonia de inaugurare a monumentului.

Dorin Chirtoacă a menţionat că “doar alegând calea corectă, doar asumându-ne trecutul, putem merge sigur şi ferm înainte”. “PL îşi propune ca în fiecare localitate din republică să fie înălţate monumente comemorative, căci copii şi urmaşii noştri trebuie să cunoască adevărul despre tragedia poporului român. Noi vom continua să luptăm pentru adevărul istoric, pentru dreptatea acestui popor care a suferit prea mult şi care merită să trăiască în demnitate”, a mai accentuat Prim-vicepreşedintele PL.

Monumentul înălţat la Cotiujenii Mari a fost sfinţit de doi preoţi de la Bisericile din localitate, iar la final aceştia le-au mulţumit tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui monument, ca numele celor care au pătimit să devină cunoscute şi comemorate.

La Ţareuca, Rezina, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului comunist

Sâmbătă, 12 iulie 2014, de sărbătoarea Sf. Apostoli Petru şi Pavel, în localitatea Ţareuca, Rezina, a avut loc dezvelirea monumentului în memoria celor care au avut de suferit în urma deportărilor regimului comunist din această localitate.

La eveniment au fost prezenţi şi Ion Apostol Secretarul General al Partidului Liberal, Gheorghe Galbura, Coordonator din partea Biroului Politic al PL pentru raionul Rezina, Victor Lupaşcu, Preşedintele OT PL Rezina, primari ai localităţilor din Rezina, deportaţi şi rude ale acestora, dar şi locuitori din Ţareuca.

În mesajul său, Ion Apostol a menţionat că “zilele de 13 iunie 1941 şi 6 iulie 1949 au o puternică şi încărcată şi semnificaţie istorică pentru neamul românesc, prin comemorarea victimelor represiunii staliniste, doresc să vă mulţumesc pentru faptul că păstraţi vie amintirea acelor români care au îndurat cea mai grea suferinţă, fiind luaţi cu forţa din casele şi familiile lor şi deportaţi pe pământuri străine. Pe parcursul istoriei, românii din Basarabia şi Bucovina de Nord au fost supuşi unor încercări dificile, pentru că printr-o înţelegere între doi tirani, naţiunea română a fost divizată, iar parte a poporului nostru a trecut prin umilinţe greu de imaginat şi uitat”.

Gheorghe Galbura a reiterat că “comemorarea românilor moldoveni care au fost deportaţi din Ţareuca, Rezina, reprezintă cea mai clară dovadă a respectului faţă de semeni. Este, însă, şi o dovadă vie a faptului că deşi naţiunea română a fost divizată, spiritul ei nu a fost înfrânt de nicio forţă sau pact, dăinuind în cele mai vitrege condiţii, ducând mai departe tradiţiile şi vorbind limba strămoşilor noştri — limba română”.

Victor Lupaşcu, pământean din Rezina, a menţionat că mulţi din cei care sunt prezenţi la acest eveniment au rude care au suferit din cauza regimului totalitar comunist. “Datoria noastră este să nu-i uităm şi să-i purtăm întotdeauna în suflet, pentru că doar recuperând memoria şi spunând adevărul, vom putea construi împreună un viitor mai sigur şi mai demn pentru Republica Moldova”.

La sfârşitul ceremoniei de inaugurare a monumentului din Ţareuca, Secretarul General al PL a transmis mulţumiri oamenilor de bună credinţă din localitate, care cu fruntea sus au ştiut să pastreze vie tradiţiile, limba, credinţa. “Dumnezeu să-i odihnească în pace pe aceşti martiri ai neamului românesc şi fie ca recunoştinţa noastră şi a urmaşilor să fie veşnică!”, a conchis Ion Apostol.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL la discuţie cu cetăţenii din Hânceşti Conducerea PL a avut o întâlnire cu locuitorii din Călăraşi